Σάββατο, Δεκεμβρίου 26, 2020

21 ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Κώστας Θ. Καλφόπουλος, 10 ανεπίδοτες επιστολές, Gutenberg

Το επιστολικό μυθιστόρημα με διάφορους τρόπους είναι ένα παλιό είδος, το οποίο πού και πού επανέρχεται. Η κατάργηση της έντυπης αλληλογραφίας και η αντικατάστασή της με την ηλεκτρονική επέδρασε σημαντικά στο να εξαφανιστούν τα ντοκουμέντα και τα σημεία εκείνα που την έκαναν σημαντική για τους ανθρώπους. 

Ο Κώστας Καλφόπουλος δημιούργησε ένα υβριδικό βιβλίο μεταξύ δοκιμίου, λογοτεχνίας και αυτοβιογραφίας. Ο συγγραφέας απευθύνει δέκα επιστολές σε ανθρώπους που είχαν σημαντική επιρροή στην δική του ζωή. Στις επιστολές αυτές παρουσιάζεται η προσωπική του σχέση με τα πρόσωπα αυτά και το έργο τους.  Είναι  φανταστικές συνομιλίες από τις οποίες ξεπηδούν μνήμες, επιρροές και πολλές συνδηλώσεις σε διάφορα επίπεδα του επιστητού. 

Με την Κατερίνα Γώγου θα θυμηθεί την προσωπική του σχέση με την ποιήτρια.

 Στον Σιμενόν και τον Γιάννη Μάρη θα αποτίσει φόρο τιμής εκ μέρους όλων των ελλήνων που καταγίνονται με το αστυνομικό μυθιστόρημα. 

Με τον Γιάννη Διακογιάννη και τον Μίμη Δομάζο θα θυμηθεί το ήθος μια ποδοσφαιρογενιάς , όπου η μπάλα έτερπε χωρίς να φανατίζει. Μια επιστολή που θα απευθύνει στην Ούλρικε Μάινχοφ, την ηγερία της RAF, θα τον κάνει να αναπολήσει τα χρόνια που ψαχνόταν πολιτικά την εποχή που σπούδαζε στη Γερμανία.

 Με τον Βασίλη Βασιλικό θα αναζητήσει τις γραμμές που δυνάμωσαν την προσωπική τους σχέση ενώ με τον Διονύση Σαββόπουλο θα ανακαλέσει τις στιγμές που σημάδεψαν προσωπικά τον ίδιο με όχημα τα τραγούδια του. 

Η επιστολογραφία θα κλείσει με τον αγαπημένο του Τεν Τεν, σπονδή στις αγάπες της παιδικής (αλλά και ενήλικης) ηλικίας του. Η αρχή αυτή του βιβλίου θα γίνει με μια επιστολή στον σχετικά άγνωστο γερμανό συγγραφέα Ούβε Γιόνζον, που του έδωσε την αφορμή να προχωρήσει σε αυτό το πεζογράφημα.

 Ο Κώστας Καλφόπουλος γράφει ένα λογοτεχνικό δοκίμιο:  άσκηση ύφους, προσωπικές απόψεις, μικτό σχήμα ντοκουμέντου και βιογραφίας, ένα είδος που το έχει ήδη καλλιεργήσει και στα καθαρά μυθοπλαστικά του έργα όπως στα αστυνομικά του (Καφέ Λούκατς κ.ά) και δικαιώνει ένα είδος πεζογραφίας που μπορεί να είναι ακόμα ελκυστικό.

Νίκος Μπακουνάκης

Πηγή: oanagnostis.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 20 ΒΙΒΛΙΑ:

20+1 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας για χριστουγεννιάτικες αγορές (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ/PREDATOR :Γιατί η Δικαιοσύνη δεν κάλεσε για εξέταση κρίσιμο μάρτυρα;

Υποκλοπές: Νέες αποκαλύψεις για Σαμαρά και Ανδρουλάκη εκθέτουν τον Άρειο Πάγο ...