Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020

Στα θερμοπωλεία ( φαστφουντάδικα) της Πομπηίας οι διαβάτες έτρωγαν γκουρμεδιές

Another exceptional testimony of the Roman civilization in the last finding in the excavation works of the #RegioV in #Pompeii: a perfectly preserved and decorated thermopoly (diner). Photos by Pompeii - Parco Archeologico

  ΕικόναΕικόνα150 εστιατόρια τύπου «fast food» φαίνεται πως λειτουργούσαν σε ολόκληρη την Πομπηία πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου που σημειώθηκε το 79 μ.Χ., και έθαψε την αρχαία πόλη στην ηφαιστειακή τέφρα.

Το junk food είχαν πιθανότατα ανακαλύψει πρώτοι οι κάτοικοι της Πομπηίας αφού περίπου 150 μαγαζιά που μοιάζουν με τα σημερινά «fast food» φαίνεται να λειτουργούσαν στην πόλη που θάφτηκε στην τέφρα το 79 μ.Χ.

******************************

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός τέτοιου πάγκου γρήγορου φαγητού που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε σχετικά καλή κατάσταση στο χώρο της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης της Πομπηίας, σύμφωνα με το Planet Pompeii.

https://tv6.news/wp-content/uploads/2020/12/They-discover-a-thermopoly-in-Pompeii-a-restaurant-still-with.jpeg

Το θερμοπωλείο, όπως το αποκαλούσαν, ανακαλύφθηκε σε έναν χώρο ανασκαφών που δεν είναι ανοιχτός για το κοινό ακόμη και παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης. Απομεινάρια φαγητού, ηλικίας 2.000 ετών, βρέθηκαν σε ορισμένα από τα πήλινα δοχεία τα οποία ο ιδιοκτήτης τοποθετούσε σε βαθιές, κυκλικές οπές, στον πάγκο του καταστήματος.

Το μπροστινό μέρος του πάγκου ήταν διακοσμημένο με ζωηρόχρωμες νωπογραφίες, ορισμένες από τις οποίες εικονίζουν ζώα –συστατικά του φαγητού– όπως μια κότα και δύο πάπιες, κρεμασμένες με το κεφάλι προς τα κάτω.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα διακοσμημένο μπρούτζινο κύπελλο, κεραμικά δοχεία στα οποία μαγείρευαν σούπες και βραστά, αμφορείς, και άλλα δοχεία για τη φύλαξη του κρασιού

.«Οι πρώτες αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι εικόνες στο μπροστινό μέρος του πάγκου εικονίζουν, τουλάχιστον εν μέρει, το είδος των φαγητών και των ποτών που πωλούνταν εδώ», εξήγησε η ανθρωπολόγος Βαλέρια Αμορέτι. Πρόσθεσε ότι στα δοχεία βρέθηκαν υπολείμματα χοιρινού, ψαριών, σαλιγκαριών και μοσχαριού, γεγονός που «μαρτυρά τη μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα» τους οι Ρωμαίοι.

Πηγές:  1. twitter.com/PlanetPompeii  2. ΑΠΕ-ΜΠΕ 3. efsyn.gr

https://cdn1.img.sputniknews.gr/img/283/35/2833517_0:125:2000:1207_1000x0_80_0_1_eba062caa8f7ec2a89a313fae2a3c639.jpg.webp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...