Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2020

Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν :μια απίστευτη δικτατορία!

 


«Εξπρές του Μεσονυκτίου» για τους Κούρδους προωθεί ο Ερντογάν


Του Μιχάλη Ψύλου 

 Αυτό και αν είναι ρεσιτάλ «δημοκρατίας τύπου Ερντογάν»! Σε 22 χρόνια και τρείς μήνες κάθειρξη καταδικάστηκε η πρώην βουλευτίνα του φιλο-κουρδικού  Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Λεϊλά Γκιουβέν.

Το έγκλημά της; Είχε πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο του 2018 απεργία πείνας  επί 11 εβδομάδες, για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης του καταδικασμένου σε ισόβια ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η 54χρονη Λεϊλά Γκιουβέν ήθελε με αυτόν τον τρόπο να καταγγείλει ότι το καθεστώς Ερντογάν απαγορεύει στον Οτσαλάν το στοιχειώδες δικαίωμα να συναντά τους δικηγόρους του ,ενώ  είχε μόνο περιορισμένες επισκέψεις των μελών της οικογενείας του. Ποια ήταν η επίσημη κατηγορία που απαγγέλθηκε στην Γκιουβέν από το καθεστώς Ερντογάν; Συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας!

Η πρώην βουλευτίνα του HDP και συμπρόεδρος του κουρδικού Κογκρέσου της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), είναι εξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των Κούρδων πολιτικών. Από το 1994  πρωτοστατεί στον αγώνα για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων. Αν και βουλευτίνα, η Γκιουβέν είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018  επειδή άσκησε  κριτική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία και έκανε λόγο για «εισβολή» σε ξένη χώρα.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Γκιουβέν έκανε την απεργία πείνας για τον Οτσαλάν και τελικά απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 λόγω της επιδείνωσης της υγείας της. Τον περασμένο Ιούνιο, το καθεστώς Ερντογάν αφαίρεσε την κοινοβουλευτική έδρα της Γκιουβέν , μαζί με άλλους δύο βουλευτές της  αντιπολίτευσης.

Η Λεϊλά θα έχει τώρα την ευκαιρία να ξαναζήσει τις συνθήκες των τουρκικών φυλακών ,που τόσο παραστατικά περιέγραψε  η παλιά αλλά πάντα επίκαιρη κινηματογραφική ταινία «Το Εξπρές του Μεσονυκτίου». Το μόνο «παρήγορο» για τη Λεϊλά είναι ότι δεν θα είναι μόνη της! Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του φιλοκουρδικού HDP σαπίζουν στις τουρκικές φυλακές. Ανάμεσά τους από το 2016 οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος -ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε μάλιστα χθες την άμεση απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς τονίζοντας στην απόφασή του ότι  «υποκρύπτονται πολιτικοί λόγοι» για τη συνεχιζόμενη κράτησή του. Ο εφιάλτης για τους Κούρδους πολιτικούς στην Τουρκία δυστυχώς αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Παρακολουθώντας τις βραδινές ειδήσεις σε κάποια τουρκικά κανάλια βλέπεις έντρομος να αλλάζουν το έμβλημα του HDP: Αντί για ένα δένδρο με φύλλα και αστέρια, να εμφανίζουν το έμβλημα του κόμματος με … χειροβομβίδες και σφαίρες και μια κόκκινη σφραγίδα ,σαν να έχει ήδη απαγορευτεί το κόμμα. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάστηκε πολλές φορές στο κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι ATV και σε πολλούς λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, παρά τις επίσημες διαμαρτυρίες του HDP.Ο ακροδεξιός ηγέτης και εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ,επίγονος των διαβόητων Γκρίζων Λύκων, έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για να τεθεί εκτός νόμου το HDP .«Οποιαδήποτε κομματική οργάνωση που υποστηρίζει τον  εθνοτικό διαχωρισμό και την τρομοκρατία πρέπει να τεθεί εκτός νόμου» δήλωσε πρόσφατα ο Μπαχτσελί  αναφερόμενος στο HDP.

 «Εάν είναι απαραίτητο» είπε ο ακροδεξιός «επίτιμος» ηγέτης των διαβόητων Γκρίζων Λύκων- «να αλλάξουμε το σύνταγμα, να μεταρρυθμίζουμε το νόμο περί πολιτικών κομμάτων και τον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα, για να σταματήσουμε αυτή την πληγή που αιμορραγεί»! Πιο βαθιά στον «γύψο»  Η τουρκική εθνικιστική ακροδεξιά πιέζει για να βάλει ακόμη πιο βαθιά στο «γύψο» την Τουρκία. Και δεν αποκλείεται να το πετύχει, αφού από τον Μπαχτσελί κρέμεται ο Ερντογάν. Για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ χρειάζεται υποχρεωτικά την  υποστήριξη των βουλευτών του Μπαχτσελί . Αλλά και για έχει τύχη στις προεδρικές εκλογές του 2023 ο Ερντογάν , έχει απαραιτήτως ανάγκη τις ψήφους των οπαδών του ακροδεξιού εταίρου του.

Όπως λέει ο  Γκιονούλ Τολ, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής,  ο Μπαχτσελί  έχει «σφίξει τις βίδες στην κουρδική πολιτική του Ερντογάν» αυξάνοντας ασφυκτικά την πίεση εναντίον του φιλο-κουρδικού HDP. Οι πιέσεις εναντίον του HDP αυξήθηκαν μάλιστα σε τρομακτικό βαθμό καθώς το φιλο-κουρδικό κόμμα ήταν η μόνη δύναμη στην τουρκική βουλή που αρνήθηκε να καταδικάσει τις αμερικανικές κυρώσεις στην Αγκυρα, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400. Κάτι που έκαναν -σε συνεργασία με τον Ερντογάν και τον Μπαχτσελί-τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο Μπαχτσελί  ζητά να τεθεί εκτός νόμου το HDP και σήμερα, με δεδομένη την ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή, η απαγόρευση του κόμματος θα ήταν πολύ μεγάλο βήμα και για τον Ερντογάν» τονίζει ο Τούρκος αναλυτής μιλώντας στην ιστοσελίδα Al-Monitor. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε επίσης και στην απομάκρυνση και των τελευταίων δημάρχων που πρόσκεινται στο HDP και παραμένουν ακόμη στη θέση τους. Μέχρι σήμερα άλλωστε έχουν καθαιρεθεί με διάφορα προσχήματα αρκετοί δήμαρχοι στις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Τουρκίας.

«Καταδίκασαν σε φυλάκιση την Λεϊλά Γκιουβέν και τώρα συζητούν την απαγόρευση λειτουργίας του HDP. Aν συνδυάσουμε όλα αυτά τα πράγματα, είναι σαφές ότι το καθεστώς στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό και συμβολικό μήνυμα στον κουρδικό λαό ότι αυτό το κράτος και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με ειρηνικούς όρους» λέει  ο Χιτσιάρ Οτσόι , βουλευτής του φιλο-κουρδικού κόμματος από το Ντιγιάρμπακιρ. Εκτιμά μάλιστα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν «θα είναι όλο και πιο επιθετική απέναντι στην αντιπολίτευση τους προσεχείς μήνες».

Ο ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου , Λεβέντ Κοκέρ  λέει ότι «από το 1962 έως σήμερα έχουν τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία περίπου 26 πολιτικά κόμματα από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Επρόκειτο για κόμματα Σοσιαλιστικά ή Κομμουνιστικά, Κουρδικά ή Ισλαμιστικά» . Με την πάροδο του χρόνου και έως το 2008 τα κομμουνιστικά κόμματα έπαψαν να θεωρούνται απειλή, ενώ το ΑΚΡ πήρε σαφώς πιο ισλαμιστικά χαρακτηριστικά. Παρέμεινε λοιπόν ως απειλή για τα ισλαμο-εθνικιστικά θεμέλια του καθεστώτος Ερντογάν, μόνο το Κουρδικό πολιτικό κίνημα ,που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο με το HDP.Ειδικά μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2015, το Κουρδικό πολιτικό κίνημα μπήκε κατευθείαν στο στόχαστρο του Ερντογάν και των εταίρων του.

Ο Γεκτάν Τουρκιλμάζ, ερευνητής στο Forum Transregionale Studien στο Βερολίνο, δίνει την εξήγηση: «Κάθε φορά που γίνονται στόχος τα κουρδικά ζητήματα και οι Κούρδοι  εμφανίζονται ως απάνθρωποι, αποτελεί ένδειξη της εσωτερικής κρίσης του τουρκικού κράτους. Όποτε τα πράγματα γίνονται  δύσκολο για το κράτος, όπως τώρα με την άσχημη οικονομική κατάσταση και την πανδημία να σαρώνει, ο ευκολότερος στόχος είναι να ξεκινήσει επίθεση εναντίον των Κούρδων».  

 Στη φυλακή όποιος διαφωνεί Δεν είναι όμως μόνο οι Κούρδοι που κινδυνεύουν. Την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε  αγωγή εναντίον του Οζγκιούρ Εζέλ , βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, επειδή τον…προσέβαλε. Μιλώντας στη Βουλή ,ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέκρινε τον Ερντογάν με τον ισπανό δικτάτορα Φράνκο. «Ο λαός μας θα καταψηφίσει στις επόμενες εκλογές αυτόν που φέρεται όπως ο Φράνκο» είπε ο βουλευτής και τώρα κινδυνεύει με φυλάκιση τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα. Η ποινή μπορεί να αυξηθεί μάλιστα εφόσον η προσβολή έγινε δημοσίως.

«Είναι τρομερή η εικόνα του Ερντογάν που προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα δικαίου, ενώ εδώ και χρόνια είναι υπεύθυνος για την βάναυση καταστολή κάθε διαφωνίας» γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Foglio . Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 κατά του προέδρου Ερντογάν , το καθεστώς προχώρησε σε  μεγάλες εκκαθαρίσεις στον στρατό, στο δημόσιο, στη δικαιοσύνη και τον ακαδημαϊκό κόσμο: «Διώξεις και φυλακίσεις αντιμετώπισαν το 50%  των ναυάρχων, στρατηγών και πτεράρχων,18.000 άλλοι αξιωματικοί, 4.000 δικαστές και εισαγγελείς, περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί, πάνω από 8000 ακαδημαϊκοί, περίπου 28.000 εκπαιδευτικοί και σχεδόν  145.000 δημόσιοι υπάλληλοι», όπως λέει ο  πολιτικός αναλυτής Χακάν Ντεμιράι , πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού που ζει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν έχει πλέον συγκροτήσει μια « νέα γραφειοκρατία» που ασκεί την εξουσία, βασισμένη σε διάφορες ομάδες πιστών στον Τούρκο πρόεδρο, κυρίως από την νεολαία του κόμματος, αλλά και εθνικιστές που είναι ιδεολογικά προσκείμενοι  στο ακροδεξιό Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαχτσελί. Το νέο καθεστώς, παγιδευμένο όμως από την οικονομική και υγειονομική κρίση, δεν έχει άλλη επιλογή από την επιβολή ακόμη περισσότερων αντιδημοκρατικών και αυταρχικών μέτρων.

Όπως λέει ο τούρκος οικονομολόγος Εσέρ Καρακάς «η χώρα δοκιμάζεται από την παγίδα των κυρώσεων, εκτός από το Κατάρ, οι ξένες επενδύσεις έχουν σχεδόν σταματήσει, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις  με την ΕΕ έχουν ανασταλεί για πέντε χρόνια και η Τουρκία έχει χάσει περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια καθώς σταδιακά απομακρύνεται από τη Δύση».

Η γερμανική εφημερίδα Weser kurier το λέει πολύ σοφά: «Δεν χρειάζεται πλέον ούτε συμφωνία μεταξύ των  27 χωρών της ΕΕ για αυστηρότερες κυρώσεις, ούτε νέα αμερικανικά αντίποινα για την αγορά των  ρωσικών πυραύλων ή οτιδήποτε άλλο. Το καθεστώς Ερντογάν έχει επιβάλει από μόνο του κυρώσεις στην Τουρκία: Φτώχεια, ανεργία και κοινωνική αναταραχή»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: