Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2020


"Ξύλο" Τσακαλώτου για την αξιολόγηση Bloomberg … στον πάτο! "Η διαχείριση της πανδημίας από την ΝΔ είναι από τις χειρότερες στον κόσμο"!


Στον πάτο … κυριολεκτικά!

της λίστας με τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας (50η στις … 53!) κατεταξε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg την χώρα μας.

Τη λίστα αξιολόγησης της διαχείρισης της πανδημίας, που δημοσιεύσει κάθε μήνα το γνωστό αμερικανικό πρακτορείο , σχολίασε με ανακοίνωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το Bloomberg ανανέωσε χθες την κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών στην διαχείριση της πανδημίας. Με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών η χώρα μας είναι 50η στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη. Από τον προηγούμενο μήνα πέσαμε 19 θέσεις που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Ενδεικτικά, στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα είμαστε στην τελευταία θέση της κατάταξης. Και αυτό παρότι έχουμε το πιο σκληρό lockdown από όλες τις χώρες. Ίσως αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στους κυβερνώντες ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα πέραν των περιοριστικών. Σαν αυτά που φώναζε η αντιπολίτευση για παράδειγμα, όπως την μείωση του συνωστισμού στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, την καθολική πρόσβαση σε τέστ κλπ.», σημειώνει.

«Στην πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 είμαστε στην θέση 44, δηλαδή από τις 53 χώρες 43 αναμένεται να τα πάνε καλύτερα από εμάς οικονομικά και μόλις 9 χειρότερα. Και αυτό με εκτίμηση ύφεσης πιο αισιόδοξη από αυτή που αναμένει η κυβέρνηση».

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν καλά δεδομένα; Ευτυχώς ναι. Οι δύο καλύτεροι δείκτες για την χώρα μας είναι αυτός την καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού όπου έχουμε 80/100 και αυτός της ανθρώπινης ανάπτυξης που έχουμε 89/100. (Ο οποίος βασίζεται στο εισόδημα, στο προσδόκιμο ζωής και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση.) Και οι δύο δείκτες έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό κράτος και βελτιώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αντίθετα η ΝΔ από την μέρα που ανέλαβε μέχρι την έναρξη της πανδημίας δεν θεώρησε χρήσιμο να φτιάξει ούτε μία ΜΕΘ».

«Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός κοστίζει ζωές και το κοινωνικό κράτος τις σώζει. Ταυτόχρονα καταλαβαίνω ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποτυγχάνει ακόμη και στην μία υπόσχεση που δίνει, αυτή της ανάπτυξης. Πολύ θα ήθελα να ξέρω τα συμπεράσματα που βγάζουν στην ΝΔ, και το πως δικαιολογούν τις πολιτικές τους», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση επιδημιολογικά και σε ποιότητα ζωής ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες, καθώς ξεπερνά μόνο το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό. Παράλληλα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες με τα πιο αυστηρά μέτρα lockdown.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για το σκάνδαλο Novartis

  « Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την υποτιθέμενη σκευωρία για το σκάνδαλο Novartis, αποτελεί κόλαφο για όσους επιχείρησ...