Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2020

Όσο αντιμετωπίζετε τους επαγγελματίες επικοινωνιολόγους σαν εξωγήινους, τόσο το δεξιό καθεστώς θα σας παίζει στα δάχτυλα.


Κάλαντα στον ΣΥΡΙΖΑΚάλαντα στον ΣΥΡΙΖΑ

 
25-12-2020

Πρέπει να υπερβείτε τους εαυτούς σας, τα στερεότυπά σας, τις συνήθειές σας. Όσο αντιμετωπίζετε τους επαγγελματίες επικοινωνιολόγους σαν εξωγήινους, τόσο το δεξιό καθεστώς θα σας παίζει στα δάχτυλα.

του Νίκου Μωραΐτη

Καλήν εσπέραν σύντροφοι… Να πω στο αρχοντικό σας λοιπόν ότι έτσι το πράγμα δεν πάει. Δε βγαίνει η αντιπολίτευση που έχετε επιλέξει και δε βγαίνει όχι επειδή δεν κάνετε αντιπολίτευση – όπως σας κατηγορούν οι περισσότεροι – αλλά επειδή κανείς δε μαθαίνει την αντιπολίτευση που κάνετε. Κι όταν, το 2020, κανείς δε μαθαίνει τις προτάσεις σου, είναι σαν να μην έχεις. Γι’ αυτό ρωτάει ο κόσμος «πού είναι ο Τσίπρας;» και γι’ αυτό αποφαίνεται «είναι εξαφανισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ».

Με άλλα λόγια, δεν έχει κανένα λόγο ο Αλέξης Τσίπρας να πηγαίνει κάθε τρεις και λίγο από νομό σε νομό και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Βγάλτε απλώς ένα δελτίο τύπου που να λέει «σήμερα ο Πρόεδρος επισκέφτηκε την τάδε πόλη», να γλιτώσετε και τα αεροπορικά.

Και στη βουλή γιατί να βγαίνει να ρεζιλεύει τον Μητσοτάκη; Και προτάσεις με 15, 20, 40 σημεία γιατί να κάνετε; Και για τα σκάνδαλά τους (τα καθημερινά, τα υπαρκτά, όχι τα faux bijoux) γιατί να φωνάζετε; Ποιος σας ακούει;

Δεν ακούγεστε! Πηγαίνετε και μιλάτε σε κλειστά μικρόφωνα, νομίζοντας ότι αν φωνάξετε πιο δυνατά, θα ανοίξουν. Δε θα ανοίξουν. Το μιντιακό σύστημα είναι κλειστό για εσάς – τελεία.

Οπότε, τα πράγματα είναι πολύ απλά: Ή κάθεστε και περιμένετε μέχρι να πέσει μόνος του ο Μητσοτάκης -όλα τα αυταρχικά καθεστώτα κάποτε πέφτουν, στην επταετία συνήθως, αλλά μην είστε καθόλου σίγουροι ότι τότε θα είστε εσείς οι νικητές – ή κάνετε το… αδιανόητο: Προσλαμβάνετε επαγγελματίες επικοινωνιολόγους!

Ναι, μιλάω σοβαρά, υπάρχει και αυτό το επάγγελμα. Και μη ρωτήσει κανείς «πώς θα βρούμε τους σωστούς;», διότι καταρχάς είναι απλό το πρώτο κριτήριο επιλογής: Όποιον σας πει πώς να κάνετε ήπια αντιπολίτευση, πετάξτε τον έξω. Όποιον σας πει πώς να μην αφήσετε ούτε ένα λεπτό ήσυχη τη συμμορία, ανοίξτε του!

Θυμάστε το σκληρό ροκ του Λαλιώτη με το οποίο κέρδιζε εκλογές ο ανθρωποδιώκτης; Θυμάστε τον Ρουσόπουλο που κατάφερε να μας πουλήσει για μεγάλο ηγέτη τον ταβερνοφάν; Μήπως τώρα αντιλαμβάνεστε σιγά σιγά την αξία της Επικοινωνίας;

Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απευθύνετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στους επαγγελματίες επικοινωνιολόγους είναι ΕΝΑ: Βρείτε μας τη μέθοδο – θεσμική ή αιρετική, πρωτότυπη, ανατρεπτική – με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αποσταθεροποιήσει την παντοκρατορία των εξαγορασμένων από την κυβέρνηση ΜΜΕ ως αποκλειστικών πηγών ενημέρωσης των πολιτών.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει απάντηση. Όμως για να καταφέρετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα, πρέπει να υπερβείτε τους εαυτούς σας, τα στερεότυπά σας, τις συνήθειές σας. Να αποδεχτείτε ότι δεν κατέχετε την απόλυτη γνώση, να τιθασεύσετε τον έμφυτο αριστερό σνομπισμό απέναντι στην τέχνη ή τεχνική της επικοινωνίας. Όσο αντιμετωπίζετε τους επικοινωνιολόγους σαν εξωγήινους, τόσο το δεξιό καθεστώς θα σας παίζει στα δάχτυλα.

Ναι, στην Αριστερά η πολιτική προηγείται της επικοινωνίας. Αν όμως συνεχίσετε χωρίς επαγγελματίες της επικοινωνίας, βασιζόμενοι στο τι σας φαίνεται εσάς καλό στο κεφάλι σας, τότε μάλλον θα φτάσετε να μοιράζεστε την πολιτική σας μεταξύ σας.

Δε θέλω να αδικώ. Ούτε να λέω ευκολίες. Το μιντιακό περιβάλλον είναι ασφυκτικό. Και δε σπάει καθόλου εύκολα. Για να παραφράσω μία ρήση του περίφημου επικοινωνιολόγου του Φρανσουά Μιτεράν, Ζακ Σεγκελά, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα χρειάζεται αυτόν που στην ερώτηση «τι γίνεται το χιόνι όταν λιώσει», δε θα απαντήσει «νερό» αλλά «άνοιξη». Βρείτε τον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: