Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2020

Ιcomos : "Αφήστε τα αρχαία στη θέση τους"!

 


Σταθμός Βενιζέλου -Επιστολή κόλαφος από τον παγκόσμιο οργανισμό Ιcomos κατά της κυβέρνησης : "Αφήστε τα αρχαία στη θέση τους!"

Πολλαπλά «χαστούκια» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις αρχαιότητες Βενιζέλου

ΠΚ Πόλυ Κρημνιώτη

Με πολλαπλά χαστούκια και μάλιστα πολύ ηχηρά απαντάει το διεθνές αλλά και το ελληνικό Icomos στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εμμονή της να αποσπάσει και επανατοποθετήσει τις σημαντικές αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης. Την ώρα που στο ελληνικό κοινοβούλιο οι βουλευτές της πλειοψηφίας επικυρώνουν το νομοσχέδιο της υπουργού Πολιτισμού που επιτρέπει τον δανεισμό αρχαιοτήτων και μνημείων της χώρας σε μουσεία του εξωτερικού για μισό αιώνα, το διεθνές Icomos, δηλαδή ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση του ελληνικού Icomos, με το ψήφισμα που εξέδωσε προχθές η Γενική Συνέλευσή του τάσσεται υπέρ της κατά χώραν διατήρησης και καλεί την κυβέρνηση "να μην προχωρήσει στην απόσπαση του μνημειακού αυτού συνόλου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης αλλά και τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς".

Παράλληλα ο πρόεδρος του ελληνικού Ιcomos Aθανάσιος Νακάσης καταγγέλλει στην ΑΥΓΗ την "ασυνήθιστη" κίνηση του υπουργείου Πολιτισμού να παρέμβει στον διεθνή οργανισμό υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης.

"Εστάλη σχετική επιστολή με υπογραφές των μελών του ΚΑΣ προκειμένου να προχωρήσει η απόσπαση των αρχαιοτήτων. Όπως καταλαβαίνετε αυτή είναι μια ασυνήθιστη κίνηση η οποία εκθέτει το ΚΑΣ διότι, εφόσον έχει ήδη γνωμοδοτήσει, δεν είχε κανένα λόγο να σταλεί αυτή η επιστολή από το ΥΠΠΟΑ στο Icomos. Πρόκειται για μια παρέμβαση σε έναν διεθνή οργανισμό ως μη όφειλαν. Εκτέθηκαν χωρίς να πετύχουν κάτι" λέει χαρακτηριστικά ο Αθ. Νακάσης.

Η επιστολή του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία επιχείρησε να παρέμβει στον διεθνή Οργανισμό εστάλη στις 27 Νοεμβρίου, την ώρα που μέλη του ελληνικού Icomos παρουσίαζαν στη Συνεδρίαση των Εθνικών Επιτροπών της Ευρώπης του Icomos το θέμα των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης.

Εξηγώντας τη σημασία του ψηφίσματος που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, ο Αθανάσιος Νακάσης υπογραμμίζει ότι "το Ιcomos είναι το κατεξοχήν παγκόσμιο όργανο για την προστασία και ανάδειξη ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε είναι ο ένας και μοναδικός επίσημος τεχνικός σύμβουλος της UNESCO. Γι’ αυτό το ψήφισμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα". Υπ' αυτή τη συνθήκη η έκκληση που απευθύνει στην ελληνική κυβέρνηση αποτελεί και μια παγκόσμια κραυγή αγωνίας για τη σωτηρία του μνημείου.

Στο ψήφισμά του το Icomos επιπλέον "καλεί τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση, την προστασία και τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς να αναθεωρήσουν το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσουν πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές σύμφωνες με τις προβλέψεις όλων των σχετικών διεθνών χαρτών, συμπεριλαμβανομένου της Χάρτας του Icomos για την προστασία και Διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, τις διεθνείς συμβάσεις που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα". Παράλληλα επισημαίνει "με ανησυχία ότι οι παρούσες προτάσεις για την εξέλιξη του έργου απειλούν την ακεραιότητα και αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και ότι ουσιωδώς αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν την αξία τους ως στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται επίσης, έχει ληφθεί υπόψη "η ανησυχία που έχει εκφράσει το Ελληνικό Τμήμα του Icomos καθώς και αρκετές άλλες δηλώσεις ανησυχίας που έχουν εκδοθεί από εθνικούς και διεθνείς θεσμικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και οργανώσεις και πολλές ΜΚΟ" και έχει αναγνωριστεί η "εξαιρετική σημασία των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου".

Προκειμένου να εκδοθεί ένα τέτοιο ψήφισμα από το διεθνές Ιcomos απαιτείται η συμφωνία και η υποστήριξη τουλάχιστον δύο ακόμα εθνικών επιτροπών του. Το συγκεκριμένο αίτημα του ελληνικού Icomos υποστηρίχθηκε από όλες τις εθνικές επιτροπές του οργανισμού στην Ευρώπη. Και μάλιστα η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε το ελληνικό Icomos στις 5 Αυγούστου υιοθετήθηκε από τον διεθνή οργανισμό χωρίς να γίνει ουδεμία παρατήρηση. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, απαιτείται και επίπονη εργασία και τεκμηρίωση από την εθνική επιτροπή, στην προκειμένη περίπτωση το ελληνικό Icomos, η πρόταση της οποίας περιέλαβε αναλυτική τεκμηρίωση και βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (Βαλέττα 1992) και τη χάρτα του Ιcomos για τη διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς.

Πέραν των άλλων το ψήφισμα του Icomos αποτελεί και μια δικαίωση για το ελληνικό τμήμα του, που από το 2013 έχει τεθεί υπέρ της παραμονής του μνημειακού συνόλου στον χώρο που αποκαλύφθηκε και έχει εργαστεί επίπονα γι' αυτό με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα.

Όταν ένας διεθνής οργανισμός όπως το Icomos απευθύνει παγκόσμια κραυγή αγωνίας και επικαλείται τις διεθνείς συμβάσεις, εύκολα γίνεται αντιληπτός ο επιπλέον διεθνής αντίκτυπος που αποκτά η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταφέρει τις σημαντικές αρχαιότητες από τον φυσικό τους χώρο. Και προκαλεί μεγάλη έκπληξη η επιμονή της να ασκεί πιέσεις και παρεμβάσεις όπου και όπως μπορεί προκειμένου να πετύχει το σκοπό της. Ας μην ξεχνάμε ότι η υπουργός Πολιτισμού έφτασε στο σημείο να επισκεφθεί το γραφείο της προέδρου του ΣτΕ, όπως αποκάλυψε η ΑΥΓΗ, την ώρα που το Ανώτατο Συμβούλιο εξετάζει τις προσφυγές φορέων εναντίον της υπουργικής απόφασης που εγκρίνει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του Βενιζέλου. Υπάρχουν άραγε κι άλλες τέτοιες παρεμβάσεις που ακόμα δεν γνωρίζουμε;

Πηγή: avgi.gr

epistoli

Δεν υπάρχουν σχόλια: