Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2020

 

Πρώην χρήστες παράγουν και διανέμουν βιολογικά οπωροκηπευτικά


Πρώην χρήστες του προγράμματος Αργώ παράγουν και διανέμουν κατ΄οίκον φρέσκα βιολογικά οπωροκηπευτικά. Το «βιο-κοφινάκι» τους είναι προϊόν της ΚοινΣΕΠ Αργώ, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ομώνυμου προγράμματος απεξάρτησης, με στόχο την εργασιακή επανένταξη και επανακατάρτιση απεξαρτημένων ατόμων.

Στα πρώτα της βήματα η πρωτοβουλία της ΚοινΣΕΠ Αργώ στηρίχθηκε από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και άλλους φορείς, ενώ από τον Απρίλιο του 2020, ξεκίνησαν οι πρώτες διανομές βιοκοφινιών.

Τα καταπράσινα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κουνουπίδια, τα μπρόκολα και αρκετά ακόμη χειμερινά λαχανικά του βιο-κοφινιού, καλλιεργούνται με ιδιοπαραγώμενους σπόρους, χωνεμένη κοπριά για λίπανση και άλλες καλλιεργητικές συμβουλές από το τμήμα γεωπονίας του ΑΠΘ. Η σπορά τους γίνεται μέσω της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης «Αργώ», σε έκταση, για την ώρα, 3,5 στρεμμάτων.

Κάθε «βιο-κοφινάκι» περιέχει όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών, που έχει διαθέσιμα, και τα οποία δεν είναι απλώς φρέσκα, αλλά και βιολογικά

Τα βιο-κοφινάκια με τα φρέσκα οπωροκηπευτικά ετοιμάζονται σε τρεις εκδοχές, στην τιμή των 10-15 και 20 ευρώ, ανάλογα αν πρόκειται για οικογένεια δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και κανείς μπορεί να τα προμηθευτεί ερχόμενος σε επαφή με μέλη της ΚοινΣεπ «Αργώ».

Σε μεγάλο βαθμό το εγχείρημα εξακολουθεί να βασίζεται στην εθελοντική προσφορά πρώην εξαρτημένων ατόμων, αλλά και στις οικογένειές τους. Φαίνεται ωστόσο πως σιγά – σιγά η πρωτοβουλία επιτυγχάνει και το στόχο της εργασιακής αποκατάστασης.

Πηγή: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα « Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται ψυχίατρο»

  ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ  ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΩΝ ΜΗ...