Κυριακή, Ιουλίου 26, 2020

Η κινηματογραφική μας πρόταση

https://miro.medium.com/max/1011/1*rDfu_U2fovo6HBFrpFpjvQ.png

Ο Πορτοφολάς / Pickup on the south street(1953)

Αμερικανική ταινία,  σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Σάμουελ Φούλερ , γυρισμένη σε εποχή έξαρσης του ¨"Ψυχρού Πολέμου" και με πρωταγωνιστές τους έξοχους  Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, Τζιν Πίτερς, Τέλμα Ρίτερ 

Ένας πορτοφολάς    κλέβει  ένα μικροφίλμ που περιέχει  πληροφορίες για σοβιετικούς πράκτορες και αμέσως μπαίνει στο στόχαστρό τους, προκειμένου να του το αποσπάσουν.

Μολονότι σεναριακά η ταινία πάσχει λόγω του απλοϊκού προπαγανδιστικού θέματός της , είναι εξαιρετική λόγω της σκηνοθεσίας της και των εξαιρετικών ερμηνειών.

 Ο Φούλερ στην ουσία αδιαφορεί για το ιδεολογικό θέμα της  ταινίας και τη γυρίζει  σαν να πρόκειται για μια συνηθισμένη γκαγκστερική ταινία , όπου τους ανθρώπους του υποκόσμου έχουν αντικαταστήσει Σοβιετικοί κατάσκοποι.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό , διότι μας επιτρέπει να δούμε εκ των έσω τον αμερικανικό υπόκοσμο, σε μια εκπληκτική τοιχογραφία ενσαρκώσεων του κακού  .
Με τον "Πορτοφολά" ο  Ρίτσαρντ Ουίντμαρκ απέδειξε ότι ήταν ηθοποιός "πρώτης γραμμής" , ενώ η ερμηνεία  της Θέλμα Ρίτερ (μεγάλης καρατερίστριας της εποχής) είναι καθηλωτική.

Pickup on South Street (1953) Sam Fuller | The twenties, Noir ...

Το αδυσώπητο βλέμμα του Σάμουελ Φούλερ - Kathimerini.gr ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νέα Αριστερά: Δείτε live τη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση

  Η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση διεξάγεται στο Bios Athens Σε εξέλιξη ...