Παρασκευή, Δεκεμβρίου 21, 2018


Αποτέλεσμα εικόνας για σπανια ντοκουμεντα για την ιστορια του αουσβιτςΣπάνια ντοκουμέντα για την ιστορία του Άουσβιτς

Ιωάννης Δασκαλάκης

Η ιστορία του Άουσβιτς μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων και με σπάνια ντοκουμέντα καταγράφεται στο βιβλίο του Γιώργου Πηλιχού με τίτλο «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου». Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.
Στο Γιαντ Βασσέμ, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Πηλιχού για τους Έλληνες Εβραίους του Άουσβιτς.http://www.avgi.gr/documents/10179/0/auschwitz.png/56529b6e-a2e4-46e4-bdd3-35295195d74b?t=1515943586682&imageThumbnail=3
Το βιβλίο, που εκδόθηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, καταγράφει την ιστορία του Άουσβιτς από τον Μάιο του 1940 μέχρι την απελευθέρωση στις 27 Ιανουαρίου του 1945, μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων, πολλές από τις οποίες καταγράφονται για πρώτη φορά.
«Δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμα ιστορικό βιβλίο», επισήμανε κατά την παρουσίαση ο Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι είναι χρέος της Ευρώπης να αντισταθεί σε νέα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε: «Ως πολιτεία, ως χώρα, δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε την ιστορία στο περιθώριο για να μην ξαναέρθουν στο επίκεντρο οι υμνητές των Ναζί (…) Σας παραδίδω, λοιπόν, όχι απλά ένα ακόμα ιστορικό ντοκουμέντο, πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελεί ένα παγκόσμιο έργο για την ιστορία των Ελλήνων του Άουσβιτς».
Το βιβλίο του Γιώργου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου» περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, με περισσότερες από 800 φωτογραφίες για τον ξεριζωμό και τα άγρια βασανιστήρια των Ελλήνων εβραίων στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους περίπου 80.000 εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα το 1941, επέζησαν μόλις οι 5.000.
Ο AVNER SHALEV, Chairman of the Vashem Directorate είπε ότι «το άλμπουμ αυτό είναι μοναδικό από την οπτική του ότι έχει καταγράψει κυρίως τη μοίρα των Εβραίων της Ελλάδας και το τι συνέβη στους εβραίους κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου εκείνη την περίοδο».
Στην παρουσίαση στο Ισραήλ, παραβρέθηκε και ο Μοσέ Αελιόν, επιζήσας του Ολοκαυτώματος και εμβληματική μορφή των Ελλήνων Εβραίων.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

*Άουσβιτς: Το κολαστήριο της "τελικής λύσης" - AvgiΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για το σκάνδαλο Novartis

  « Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την υποτιθέμενη σκευωρία για το σκάνδαλο Novartis, αποτελεί κόλαφο για όσους επιχείρησ...