Κυριακή, Δεκεμβρίου 23, 2018


BRIAN CHRISTIAN, TOM GRIFFITHS


Η ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ 

κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία
Η ζωή όλων μας υπόκειται σε περιορισμούς χώρου και χρόνου, σε δεσμευτικά όρια από τα οποία προκύπτει ένα ιδιαίτερο είδος προβλημάτων. Τι πρέπει να κάνουμε ή να αφήσουμε ανολοκλήρωτο σε μια μέρα ή σε ολόκληρη τη ζωή μας; Πόση ακαταστασία πρέπει να αποδεχτούμε; Ποια ισορροπία μεταξύ νέου και γνώριμου προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση; Αν και τα διλήμματα αυτά φαίνονται αποκλειστικά ανθρώπινα, ωστόσο δεν είναι. Οι υπολογιστές, όπως κι εμείς, διαθέτουν περιορισμένο χώρο και χρόνο, κι έτσι οι επιστήμονες υπολογιστών έχουν παλέψει με τέτοια προβλήματα για πολλές δεκαετίες. Και οι λύσεις που έχουν βρει έχουν να μας διδάξουν πολλά.

Σε ένα συναρπαστικά διεπιστημονικό έργο, οι Μπράιαν Κρίστιαν και Τομ Γκρίφφιθς δείχνουν πώς οι αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί για τους υπολογιστές μπορούν να ξεδιαλύνουν και κάποια χαρακτηριστικά ανθρώπινα ερωτήματα. Εξηγούν πώς να βελτιώσουμε τη διαίσθησή μας και πότε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη, πώς να αντιμετωπίζουμε τις πολυάριθμες επιλογές που μας κατακλύζουν και πώς να συνδεόμαστε καλύτερα με τους άλλους. Από την εύρεση συντρόφου μέχρι την εύρεση μιας θέσης παρκαρίσματος, από την οργάνωση της αλληλογραφίας μας μέχρι τη διαχείριση του χρόνου μας, η Αλγοριθμική τέχνη των αποφάσεων μεταμορφώνει τη σοφία της επιστήμης υπολογιστών σε στρατηγικές της καθημερινής ζωής.

Ο Μπράιαν Κρίστιαν είναι συγγραφέας, κείμενα του οποίου έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες The Wall Street Journal, The Guardian και σε επιστημονικά περιοδικά, και έχουν μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες.


Ο Τομ Γκρίφφιθς είναι καθηγητής ψυχολογίας και γνωσιακής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε θέματα που εκτείνονται από τη γνωσιακή ψυχολογία μέχρι τη μηχανική μάθηση, και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.

ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ | SCI-CLOPEDIA 
ISBN 978-960-524-534-4 
σελ. 400, σχήμα 17Χ24, τιμή: 18 ευρώ 
_______________________
O ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ...


Εισαγωγή στη θεωρία αποφάσεων | Ανοιχτά Ψηφιακά Μαθήματα ...

 


Ενότητες Μαθήματος
01 - Εισαγωγή στη θεωρία αποφάσεων
02 - Εισαγωγή στα κριτήρια απόφασης
03 - Δένδρα Αποφάσεων, Ανάλυση Ευαισθησίας
04 - Ενσωμάτωση νέων πληροφοριών σε δένδρα αποφάσεων
05 - Εφαρμογές δένδρων αποφάσεων
06 - Εισαγωγή στη θεωρία παιγνίων
07 - Εφαρμογές θεωρίας παιγνίων και επίλυση με χρήση γραμμικού προγραμματισμού
08 - Μέθοδος Περιβάλλουσας Ανάλυσης Δεδομένων
09 - CCR Πρωτεύον & Δυϊκό Μοντέλο της DEA
10 - Εισαγωγή στον πολυκριτήριο ή πολυστοχικό γραμμικό προγραμματισμό
11 - Προβλήματα προγραμματισμού στόχων

Δεν υπάρχουν σχόλια: