Τετάρτη, Δεκεμβρίου 26, 2018

Ο σοσιαλιστής ζωγράφος που πέρασε στην αθανασία από ένα μόνο πίνακα

Ο Τζουζέπε Πελλίτσα ντα Βολπέντο (Giuseppe Pellizza da Volpedo, 28 Ιουλίου 1868 – 14 Ιουνίου 1907) ήταν Ιταλός νεο-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Γεννήθηκε και πέθανε στο Volpedo, στο Πεδεμόντιο (βόρεια Ιταλία).
Ο Πελλίτσα ήταν μαθητής του Pio Sanquirico. Χρησιμοποίησε την τεχνική της στιγματογραφίας, κατά την οποία ένας πίνακας δημιουργείται από την παράθεση μικρών κουκίδων μπογιάς σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία του χρώματος.
Il Quarto Stato (1901)
Το πιο γνωστό του έργο, Il Quarto StatoΗ τέταρτη τάξη»)*  (1901), έχει γίνει ένα πολύ γνωστό σύμβολο για τα προοδευτικά και σοσιαλιστικά κινήματα στην Ιταλία και γενικά σε όλη την Ευρώπη. Ο πίνακας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της σκηνής έναρξης της ταινίας του Bernardo  Bertolucci 1900 και σήμερα στεγάζεται στο μουσείο Museo del Novecento στο Μιλάνο. Μια παλαιότερη έκδοση βρίσκεται στην Πινακοθήκη Μπρέρα.
Ο Pellizza αυτοκτόνησε το 1907, μετά το θάνατο της γυναίκας του και του γιου του.

Σχετική εικόναΤζουζέπε Πελίτσα - Βικιπαίδεια


*The Fourth Estate (painting) - Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για το σκάνδαλο Novartis

  « Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την υποτιθέμενη σκευωρία για το σκάνδαλο Novartis, αποτελεί κόλαφο για όσους επιχείρησ...