Δευτέρα, Δεκεμβρίου 31, 2018

Ο καλύτερος Όλιβερ Τουίστ όλων των εποχών

Αποτέλεσμα εικόνας για Ολιβερ Τουίστ (Oliver Twist), 1948«Η μεγάλη στιγμή, όμως, για τον Όλιβερ Τουίστ έρχεται το 1948. Λίγα χρόνια μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο διακεκριμένος Βρετανός σκηνοθέτης David Lean, (1908-1991),

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAwoQb-Liz90x1WGJfuIKsLcvjplQf6kWxVNJIEIRMQKOGqhzB7zp_vEI79p6tu30Zuw9bcgRlez0g3DLqQE88nI34-mr-qFcL_q3Nv94eS3kkP9VgeLVEuZCsWzxi9Y2zLR1UXw/s560/nteibint-lin.jpgΝτέιβιντ Λην - Βικιπαίδεια

δυο χρόνια μετά τις αξιοπρόσεκτες ντικενσιανές πάλι Μεγάλες Προσδοκίες ( Great Expectations, 1946) και σχεδόν είκοσι (20) χρόνια πριν μας χαρίσει τα Λώρενς της Αραβίας ( Lawrence of Arabia, 1962 )και Δρ Ζιβάγκο {Dr. Zhivago, 1965), δημιουργεί την κλασική πλέον εκδοχή του μυθιστορήματος.

 Έχοντας στο πλευρό του τον Stanley Haynes στη σεναριακή προσαρμογή αλλά και ηθοποιούς, όπως τους Sir Alec Guiness (Φαγκίν)

Αποτέλεσμα εικόνας για Sir Alec GuinnessΆλεκ Γκίνες - Βικιπαίδεια

, Robert Newton (Μπιλ Σάικς), Kay Walsh (Νάνσυ) και John Howard Davies (Όλιβερ), o Lean «έφτιαξε» μια, κατά γενική ομολογία ταινία κλασική, τόσο για τον Βρετανικό, όσο και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, επίσης υποδειγματική ως ένα βαθμό για τη μεταφορά του Ντίκενς στον κινηματογράφο
Η σημασία της προκείμενης εκδοχής μας οδήγησε στην περαιτέρω ανάλυση της σεναριακής και κινηματογραφικής προσέγγισης του όλου έργου σε κοινωνιολογικό κι αισθητικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειώσουμε το γεγονός ότι η εκδοχή του Lean προκάλεσε πληθώρα θετικών σχολίων μα και αντιδράσεων λόγω της αντισημιτικής -κατά πολλούς- προσέγγισης του Φαγκίν. Μάλιστα, το 1951. οπότε και προβλήθηκε η ταινία στις Η.Π.Α. κόπηκαν σκηνές του Sir Alec Guiness.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ στο Ισραήλ η ταινία απαγορεύτηκε λόγω αντισημιτικής προσέγγισης του Φαγκίν, στην Αίγυπτο έγινε το ίδιο, αλλά για λόγους υπέρμετρα θετικής και «συμπαθητικής» παρουσίασης του Εβραίου.
Μόλις το 1970 η ταινία προβλήθηκε χωρίς περικοπές. περικοπές. Η ταινία Oliver Twist είναι δράμα παραγωγής 1948 σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Λιν σε συνεργασία με το Στάνλεϊ Χέινς. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Άλεκ Γκίνες στο ρόλο του Φέιγκιν, Ρόμπερτ Νιούτον στο ρόλο του Μπιλ Σάικς, Κέι Γουολς στο ρόλο της Νανσι, Άντονι Νιούλι στο ρόλο του Ντοντζ και ο Τζον Χάουαρντ Ντέιβις στο ρόλο του Όλιβερ»
 Πηγή

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΣΤΑΜΟΣ 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 
ΘΕΜΑ: ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΙΚΕΝΣ: ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ «ΚΕΙΜΕΝΟΥ»

Διαβάστε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία ,σε PDF,:  Όλιβερ Τουίστ του Καρόλου Ντίκενς - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: Κ. Π. Καβάφης ~ Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σύνθεση - Ενορχήστρωση : Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ερμηνεύουν: Φωτεινή Δάρρα, Ειρήνη Καραγιάννη, Τάσσος Αποστόλου, Ανδρέας Σμυρνάκης, Νικόλας ...