Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2013

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

    Σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι η αξιοποίηση των εργαλείων της σύγχρονης γλωσσολογίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας, με έμφαση στην κλασική περίοδο, στη διαχρονική της εξέλιξη και στη διδακτική της.
  • Νέα έκδοση: Χρονορραφία της Ελένης Κεφάλα

    Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη το ποιητικό έργο της Ελένη Κεφάλα "Χρονορραφία". Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Χρονορραφία είναι μια δοκιμή στην πολυφωνία του χρόνου, αλλά και ένας φόρος τιμής στις ασθενέστερες φωνές της ιστορίας. Ένας ανώνυμος και σχεδόν αγράμματος Κύπριος που μεγαλώνει στο αγγλοκρατούμενο νησί το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα μπαινοβγαίνει στην ιστορία για να βρεθεί ανήμερα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο ατμόπλοιο Άνδρος ανοιχτά της Ιταλίας με κατεύθυνση τη Μασσαλία και τελικό προορισμό τη Βρετανία. Στον δρόμο του, μεταξύ άλλων, απαντά τον Κολόμβο και τους συντρόφους του, τους ιθαγενείς της Καραϊβικής και του Μεξικού, τον καρδινάλιο Μπίτον, τον Τζον Νοξ και τους Σκωτσέζους μεταρρυθμιστές, τον στρατό του Κορτές, τον Μοκτεσούμα, τον Θερβάντες και τον Ρέμπραντ, αλλά και τον Οδυσσέα, τη Μόλλυ Μπλουμ, τις σειρήνες του Ομήρου, του Τζόυς και του Κάφκα και τον Κωσταντή του δημοτικού τραγουδιού.
  • Αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία (11/12/13)

    Τα Κέντρα Πολιτισμού ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ
  • Συζήτηση για τον τρόπο διδασκαλίας της καβαφικής ποίησης (10/12/13)

    Διαβάζουμε στον Τύπο: Πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ποιητές και εκπαιδευτικοί συναντιούνται την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και συζητούν για την καβαφική ποίηση. εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης και ώρα 19:00.
  • Κύκλος Καβάφη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (30/11/13, 7/1213, 14/12/13)

    Καθώς το έτος Καβάφη πλησιάζει στο τέλος του, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνουν στο Ιστορικό Μουσείο (Σοφοκλή Βενιζέλου 27 & Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7) ένα κύκλο συναντήσεων με τον Αλεξανδρινό. Τρία διαδοχικά σαββατιάτικα πρωινά, 30 Νοέμβρη, 7 και 14 Δεκέμβρη, 11.00΄
  • 11 ποιητές του 20ού αιώνα (27/11/13-9/4/14)

    Σύγχρονοι μελετητές της παγκόσμιας ποίησης παρουσιάζουν το έργο 11 σημαντικών ποιητών που σφράγισαν την ποίηση του 20ού αιώνα. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Τάκη Σινόπουλου (Τ. Σινόπουλου 22, Περισσός), από 27/11/2013 έως 9/4/2014, στις 20:00.
  • Προσεχείς εκδηλώσεις του Πολύεδρου (4/12/13, 7/12/13)

    Προσεχείς εκδηλώσεις του Πολύεδρου (Κανακάρη 147, Πάτρα) Την Τετάρτη 4/12 και ώρα 8:30 μ.μ. στο πλαίσιο του Θεματικού Κύκλου Έρως ad aeternitatem- Περιπέτειες του ερωτικού λόγου, θα δοθεί διάλεξη της Ζέτας Γκότση με τίτλο: «Η ωραία και το τέρας». Έρωτας, βία και η συνθήκη του αίματος στον θρύλο της κυρά Φροσύνης. Το Σάββατο 7/12 και ώρα 1:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Σπάνιες Γαίες» της Σώτης Τριανταφύλλου σε μια συνάντηση με την συγγραφέα.
  • Α' Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας (29/11/13-28/3/14)

    ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΠΡΟΤΥΠΟ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟ ΟΜΙΛΟΣ «ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ & ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» Υπεύθυνοι: Δώρα Μέντη (Γυμνάσιο), Γιώργος Θώδης (Λύκειο) Α΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ «Η μυστική παπαρούνα» (29 Noεμβρίου 2013-28 Μαρτίου 2014)
  • Τα λογοτεχνικά περιοδικά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα (7/12/13)

    Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ., στα γραφεία της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών (Λαμάχου 3, 2ος όροφος, στην Πλάκα), στο πλαίσιο του φετινού κύκλου ανοιχτών διαλέξεων της Εταιρείας, η συγγραφέας και φιλόλογος Έλσα Λιαροπούλου επισκοπεί τον ρόλο των ανεξάρτητων λογοτεχνικών περιοδικών στα καλλιτεχνικά, πνευματικά και κοινωνικά δρώμενα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, και συνομιλεί με τον καλεσμένο Γιάννη Πατίλη, εκδότη του περιοδικού Πλανόδιον.
  • Ομιλία του ποιητή Τίτου Πατρίκιου: Un po

    Η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Τμήμα Νεοελληνικών Ερευνών / ΙΙΕ / ΕΙΕ διοργανώνουν σεμιναριακή συνάντηση του προγράμματος «Αθήνα
  • Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2013 διεξήχθη Ημερίδα με θέμα "Byzantine Lexicography in the Digital Age". Την Ημερίδα διοργάνωσε η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στο Ινστιτούτο Μεσαιωνικών Ερευνών, Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών (Wohllebengasse 12-14, Ground floor, 1040 Βιέννη).
    Ομιλητές:
    Χριστίνα Μπασέα-Μπεζαντάκου, Αθήνα
    Martin Hinterberger, Λευκωσία
    David Holton, Cambridge
    Ι.Ν. Καζάζης, Θεσσαλονίκη
    Ιώ Μανωλέσσου, Αθήνα
    Franco Montanari, Γένοβα
    Lara Pagani, Γένοβα
    Maria Pantelia, Irvine
    Claudia Rapp, Βιέννη
    Andreas Rhoby, Βιέννη
    Juan Rodriguez Somolinos, Μαδρίτη
    Elisabeth Schiffer, Βιέννη
    Sabine Thuillier, Μαδρίτη
    Ida Toth, Οξφόρδη
    Νότης Τουφεξής, Αμβούργο
    Erich Trapp, Βιέννη

    Στο πλαίσιο της Ημερίδας εκδόθηκε το εξής ψήφισμα:
    Το Διεθνές Συνέδριο "Byzantine Lexicography in the Digital Age", που πραγματοποιείται στη Βιέννη υπό την αιγίδα της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, χαιρετίζει τη συμπλήρωση στις 28 Νοεμβρίου 2013 των 107 ετών του Καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά με σεβασμό και αγάπη.
    Όλοι εμείς όσοι συνεχίζουμε την αρχαία τέχνη της λεξικογραφίας με ευγνωμοσύνη αντλούμε ωφέλεια από το έργο του, και μαχητικότητα και αισιοδοξία από την προσωπικότητά του. Το ίδιο και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο και το έργο.
    Η πορεία του "Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669", το επιστέγασμα της μακράς συμβολής του Εμμανουήλ Κριαρά στα ελληνικά γράμματα, που συνεχίζεται με τη φροντίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, έχει τη συμπαράσταση όλων μας ως την ευτυχή ολοκλήρωσή του έτσι, ώστε μαζί με τα ομοειδή του εγχειρήματα να συναποτελέσει το ψηφιακό μνημείο της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας στην εποχή μας.
    Έρρωσο και ευτύχει, Δάσκαλε!
    Βιέννη, 30 Νοεμβρίου 2013
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. www.oeaw.ac.at/byzanz

     

  • Βραδιά αφιερωμένη στον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (12/12/13)

    Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81) σας προσκαλεί σε μια βραδιά αφιερωμένη στον αμερικανό συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Τρυφερή είναι η νύχταΤρυφερή είναι η νύχτα (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013, στις 7.30 μ.μ.

Αυτή την εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Traffic (2000) : Μία συγκλονιστική ταινία σαν ντοκιμαντέρ για τα ναρκωτικά

  Το Traffic είναι μια κινηματογραφική αμερικανική ταινίου είδους εγκληματικού δράματος του 2000 σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σόντερμπεργκ και...