Τετάρτη, Δεκεμβρίου 11, 2013

Κοινωνικό κράτος...Τι είναι αυτό;


ΑΙΝΙΓΜΑ
Με τα λόγια του χορταίνεις,
με τα έργα του πεθαίνεις!
Ποιος είναι;
*

Πολιτικάντηδες

  Κέζη Λώρα
Πηγή: Tovima.gr, 11/12/13

Τι καλοί άνθρωποι κυβερνούν τον τόπο! Ράγισε η καρδιά τους ακούγοντας πόσες οικογένειες ζουν χωρίς ρεύμα. Θα πάρουν μέτρα, λένε. Θα ασκήσουν κοινωνική πολιτική. Ποιοι;
Εκείνοι που κατάργησαν την  ιδέα του κοινωνικού κράτους. Πρώτος και καλύτερος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τώρα κάνει δηλώσεις για την «ενεργειακή φτώχεια». Το κάνει μάλιστα πονηρά, βάζοντας ένα πλαίσιο. Δεν είμαστε εμείς που φταίμε, σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται πρόβλημα. Ούτε ένα ούτε δύο,  πενήντα εκατομμύρια ευρωπαίοι ζουν χωρίς ρεύμα.

 «Στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να συνεχιστεί» λέει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, εκείνος που ευθύνεται για την αρχική ταραχή. Εκείνος φόρτωσε στους λογαριασμούς ρεύματος το χαράτσι για τα ακίνητα - ας μην το ξεχνάει.

Ορισμένοι αριθμοί, για να έχουμε εικόνα. Οι εντολές αποσύνδεσης έχουν αυξηθεί κατά 75% σε σχέση με το 2009. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί φτιάχνουν μια σούμα του 1,3 δισ. ευρώ. Τα σπίτια που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ξεπερνούν τις 350.000. Στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές.  Στη Θεσσαλονίκη ζουν χωρίς ρεύμα 15.000 οικογένειες. Στην Αχαΐα κόβεται καθημερινά το ρεύμα σε 120 σπίτια. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το 2014 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Με αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Περιβάλλοντος αναλαμβάνει δράση. Βεβαιώνει ότι ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν θα κόβεται το ρεύμα στις κοινωνικές δομές της εκκλησίας και των δήμων. Τα κοινωνικά παντοπωλεία θα είναι ολόφωτα, οι αίθουσες όπου διανέμονται συσσίτια θα έχουν ρεύμα, με έκπτωση 70%. Χουβαρντάς ο υπουργός, δεν αντιλέγουμε.
Επίσης θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί κοινωνικό τιμολόγιο. Επίσης, όπως επιβάλλει η νοοτροπία των δημοσίων λειτουργών, θα φτιάξει έναν «μηχανισμό» (παλιά τα έλεγαν «επιτροπές»…). Ανήγγειλε λοιπόν τη «Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα».

Τι καταλαβαίνουμε από όλα αυτά. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν χωρίς ρεύμα τα Χριστούγεννα. Η αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει σε περισσότερα από 1.000 ημερησίως. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάει σοβαρό μέτρο, το οποίο είναι ένα και μοναδικό: να ρίξει τις τιμές. Υπάρχει βεβαίως δικαιολογητικό: η ΔΕΗ είναι μια αυτόνομη εταιρεία. Θα μπορούσε όμως να καταργήσει τους φόρους, το ΦΠΑ για αρχή. Το αποδεσμευτεί το χαράτσι  των ακινήτων από τα τιμολόγια. Και το βασικό για τη θέρμανση: να μειωθεί η φορολόγηση στα καύσιμα.

Υπάρχουν τρόποι για μια ανθρώπινη αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Στα όνειρα. Στην πολιτική υπάρχει ο πόλεμος των εντυπώσεων, να γίνουν δηλώσεις ότι τάχα μου τα τακτοποιούμε όλα ενώ η πραγματικότητα συνεχίζει να είναι ζοφερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lee (Lee) :Με αφορμή την ταινία που κυκλοφόρησε φέτος στους κινηματογράφους , θυμόμαστε την πιο ατίθαση γυναίκα-φωτογράφο όλων των εποχών Lee Miller

«H πορεία της Λι Μίλερ από μοντέλο του φωτογράφου Μαν Ρέι σε μία απ’ τις σημαντικότερες ανταποκρίτριες και φωτογράφους του Β’ Παγκοσμίου Πο...