Δυτική Όχθη: Ελεύθερος ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης του “No Other Land” μετά την άγρια επίθεση
Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης και συν-δημιουργός του, βραβευμένου με Όσκαρ, ντοκιμαντέρ “No Other Land” (“Καμία άλλη γη”), Hamdan Ballal, που δέχτηκε άγρια επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια συνελήφθη από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (25/3).
Την είδηση έκανε γνωστή ο συνάδελφός του δημοσιογράφος και έτερος δημιουργός της ταινίας, Γιουβάλ Αβραάμ, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).
“Ο Χαμντάν Μπαλάλ είναι ελεύθερος και ετοιμάζεται να επιστρέψει στην οικογένειά του”, έγραψε.
Hamdan Ballal, Oscar-winning Palestinian director of "No Other Land," is released from a police station in the West Bank settlement of Kiryat Arba a day after being detained by the Israeli army following an attack by Jewish settlers, March 25, 2025. (AP Photo/Leo Correa)
Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, ο Ballal μαζί με δύο ακόμη Παλαιστίνιους, αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη από αστυνομικό τμήμα στον ισραηλινό εποικισμό Κιριάτ Άρμπα στη Δυτική Όχθη, όπου κρατούνταν. Έφερε μώλωπες στο πρόσωπο και τα ρούχα του είχαν ίχνη αίματος.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, Λέα Τσέμελ, οι τρεις άνδρες πέρασαν τη νύχτα στο πάτωμα στρατιωτικής βάσης, ενώ υπέφεραν από σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστησαν κατά την επίθεση.
Τι συνέβη
Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν στο χωριό Σούσια, στη νότια Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967. Σύμφωνα με μαρτυρίες αμερικανοεβραίων ακτιβιστών της οργάνωσης Center for Jewish Nonviolence, ομάδα περίπου 15 βαριά οπλισμένων εποίκων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισέβαλε στο χωριό και επιτέθηκε βίαια στους κατοίκους.
Ακτιβιστές που βρίσκονταν επιτόπου κατέγραψαν βίντεο, όπου φαίνεται πως οι έποικοι πετούσαν πέτρες, κατέστρεψαν δεξαμενές νερού και σκόρπισαν τον τρόμο, ενώ ακολούθησε και σφοδρή επίθεση στο αυτοκίνητο του Ballal, το οποίο λιθοβολήθηκε και υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή.
«Όλα τα παράθυρα και τα παρμπρίζ του αυτοκινήτου έσπασαν, τα λάστιχα σκίστηκαν. Ο Hamdan τραυματίστηκε σοβαρά από τους εποίκους, ενώ η οικογένειά του προσπάθησε να τον προστατεύσει», ανέφερε μάρτυρας.
Όμως, η φρίκη δεν σταμάτησε εκεί:
Μέσα σε λίγα λεπτά, ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν στο σημείο και όχι μόνο δεν σταμάτησαν την επίθεση, αλλά συνέλαβαν τον Ballal.
Ακτιβιστές που ήταν μπροστά στην επίθεση δήλωσαν ότι οι στρατιώτες μπήκαν ακόμα και στο ασθενοφόρο και τον συνέλαβαν.[.............................]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου