Παρασκευή, Μαρτίου 28, 2025

Ο ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 https://parallaximag.gr/wp-content/uploads/2025/03/%CE%91%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-2025-03-27T122718.058.jpg

Σκοταδισμός και λογοκρισία στην τέχνη: Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες σχολιάζουν Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Αργύρης Ξάφης και η Μαργαρίτα Συγγενιώτου σχολιάζουν στην Parallaxi. . Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/agenda-parallaxi/skotadismos-kai-logokrisia-stin-techni-treis-spoydaioi-kallitechnes-scholiazoyn
Σκοταδισμός και λογοκρισία στην τέχνη: Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες σχολιάζουν Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Αργύρης Ξάφης και η Μαργαρίτα Συγγενιώτου σχολιάζουν στην Parallaxi. . Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/agenda-parallaxi/skotadismos-kai-logokrisia-stin-techni-treis-spoydaioi-kallitechnes-scholiazoyn

Σκοταδισμός και λογοκρισία στην τέχνη: Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες σχολιάζουν


Επιμέλεια κειμένου: Μυρτώ Τούλα, Χρυσάνθη Αρχοντίδου 

Ένα ανησυχητικό κύμα λογοκρισίας στην τέχνη εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες, με επεμβάσεις σε καλλιτεχνικά έργα που θεωρούνται «βλάσφημα» από ακροδεξιά κόμματα και ακυρώσεις θεατρικών παραστάσεων εξαιτίας αντιδράσεων εκκλησιαστικών κύκλων.

Και ενώ η προληπτική λογοκρισία καταργήθηκε στη χώρα εδώ και δεκαετίες από τη Μεταπολίτευση και δώθε και η ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και της τέχνης κατοχυρώθηκαν συνταγματικά , φαίνεται να γυρνάμε σε μεσαιωνικές εποχές, με τον σκοταδισμό στην τέχνη να εξαπλώνεται επικίνδυνα.

Πέρσι στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η αφίσα του Ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα κορμιά” της Ελίνας Ψύκου, προκάλεσε σάλο αντιδράσεων τόσο από την Εκκλησία, όσο και από τους γνωστούς της κύκλους, αποτέλεσμα αυτού να διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να μην προβληθεί η “αμαρτωλή ταινία” έξω από τον ιστορικό κινηματογράφο Ολύμπιον.

Ας δούμε όμως τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες.

Ο βανδαλισμός στην Εθνική Πινακοθήκη

Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, ο βουλευτής του κόμματος «Νίκη», Νίκος Παπαδόπουλος, βανδάλισε τέσσερα έργα της περιοδικής έκθεσης του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, στην Εθνική Πινακοθήκη. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής εισέβαλε στην Εθνική Πινακοθήκη και έσπασε προθήκες εκθεμάτων.

Ο βουλευτής της «Νίκης» αφού συνελήφθη και κρατήθηκε για μερικές ώρες σε χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης αφέθηκε ελεύθερος καθώς η πράξη του ορίστηκε ως πλημμέλημα από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αρθεί η βουλευτική του ασυλία πριν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι προ ημερών με γραπτή ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής είχε ζητήσει να σταματήσει η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», καθώς αποτελεί «βλασφημία για τη θρησκεία μας».

Τα τέσσερα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη που βανδαλίστηκαν αποτελούσαν οξυγραφίες στις οποίες απεικονίζονταν θρησκευτικά πρόσωπα αποτυπωμένα με παράδοξο τρόπο μιας και η θεματολογία της έκθεσης ήταν, όπως επισημαίνεται και στον τίτλο της, το «αλλόκοτο», το παράταιρο, το ξένο και το αποτρόπαιο. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της εικαστικής δημιουργίας του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου και χαράκτη Φρανθίσκο Γκόγια, από τα έργα του οποίου που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη, είναι εμπνευσμένη και η παράλληλη, επίμαχη έκθεση στην οποία συμμετέχουν δέκα Έλληνες εικαστικοί. Μεταξύ αυτών οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος και μέχρι προσφάτως ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης.

Οι διαμαρτυρίες για την αφίσα της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου 

Ούτε μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 16 Μαρτίου, στόχος έγιναν οι παραστάσεις του Χριστόφορου Ζαραλίκου, λόγω της αφίσας που παρουσιάζει τον κωμικό με ακάνθινο στεφάνι και κόκκινο χιτώνα, ενώ στα χέρια του είναι “καρφωμένα” χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

Η αφίσα της παράστασης

Η εν λόγω απεικόνιση του Χριστόφορου Ζαραλίκου, που παραπέμπει στον Ιησού Χριστού, προκάλεσε αντιδράσεις σε εκκλησιαστικούς κύκλους, αλλά και σε κόμματα όπως η ΝΙΚΗ.

Μάλιστα, πριν από περίπου ένα μήνα, κόσμος συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί έξω από το Κινηματοθέατρο «Σταρ» στη Βέροια, κρατώντας ελληνικές σημαίες και ψάλλοντας χριστιανικούς ύμνους, ζητώντας να μην ανέβει η παράσταση.

Στην Καβάλα, διαμαρτυρόμενοι ήθελαν να εισβάλουν μέσα και να διακόψουν την παράσταση, αλλά τους απέτρεψε η αστυνομία που κάλεσε ο ιδιοκτήτης του θεάτρου. Σημειώνεται πως έχουν σημειωθεί δύο ακυρώσεις σε δημοτικούς χώρους, ύστερα από καταγγελίες και πιέσεις των τοπικών μητροπολιτών. Πρόκειται για τις παραστάσεις στο Αγρίνιο και στα Τρίκαλα. Μετά από συνεχείς πιέσεις από πολύ κόσμο, όπως λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, αποφασίστηκε να μη δοθεί άδεια για την παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου στα Τρίκαλα. H άδεια για την παράσταση είχε εκδοθεί αρχικά, αλλά εν τέλει ακυρώθηκε, ενώ είχε βγει και η αφίσα.

Στις 17 Μαρτίου, διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε έξω από το Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την παράσταση του κ. Ζαραλίκου. Περίπου 30 άτομα είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από το θέατρο, κρατώντας σταυρούς και εικόνες, ενώ φωνάζαν συνθήματα κατά της παράστασης. Στην περιοχή υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ προκλήθηκε ένταση όταν μερίδα των διαδηλωτών κινήθηκε προς το θέατρο και απωθήθηκε από αστυνομικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέατρο είχε ήδη αφαιρέσει τις αφίσες της παράστασης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 21:00.

Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Παπαδόπουλος, πρωταγωνίστησε για ακόμα μία φορά, αφού νωρίτερα είχε καλέσει σε ειρηνική διαμαρτυρία, λίγες ημέρες μετά τον βανδαλισμό έργων στην Εθνική Πινακοθήκη, τα οποία χαρακτήρισε «βλάσφημα».

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Λάρισα, με τη διαμαρτυρία να διαρκεί τουλάχιστον 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη παράσταση. Μάλιστα, σημειώθηκε ένταση μεταξύ αστυνομικών και συγκεντρωμένων, με τους πρώτους να κάνουν χρήση χημικών και να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ κάποιοι διαδηλωτές απάντησαν επιτιθέμενοι με ξύλα και άλλα αντικείμενα που κρατούσαν. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και ο γνωστός ρασοφόρος Χερουβείμ.[........]

 ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Σκοταδισμός και λογοκρισία στην τέχνη: Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες σχολιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Benjamin Biolay - Dans la Merco Benz (Cold War)

Petite princesse, ma beauté, ma promesse Ma petite faiblesse, ma plus belle histoire de fesses Dans la mercedes, c'est de l'espoir q...