Παρασκευή, Μαρτίου 28, 2025

Αγαπούμε τη Σουηδική αστυνομική λογοτεχνία (nordiccrimefiction)

 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ τον ALEX AHNDORIL (επίσης γνωστό και ως LARS KEPLER) / INTERVIEW WITH ALEX AHNDORIL (also known as LARS KEPLER)

  Νίκος Γεωργιάδης

[Photo: Ewa-Marie Rundquist / www. salomonssonagency.se]

Συνέντευξη με τον ALEX AHNDORIL (επίσης γνωστό και ως LARS KEPLER)

Το 2009 εκδόθηκε στη Σουηδία το αστυνομικό μυθιστόρημα Ο Υπνωτιστής του Lars Kepler (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του συγγραφικού ντουέτου των συζύγων Alexander Ahndoril και Alexandra Coelho Ahndoril) και σημείωσε άμεση επιτυχία. Ήταν το πρώτο από τα δέκα, μέχρι τώρα, μέρη της σειράς Γιούνα Λίννα που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και έχει εκδοθεί σε 40 γλώσσες. Το 2023 οι Ahndoril, με το νέο τους ψευδώνυμο Alex Ahndoril, ξεκίνησαν τη νέα σειρά whodunit με γενικό τίτλο Nyckelserien (The Key Series). Δύο μυθιστορήματα, τα Jag kommer att hitta nyckeln και Jag blundar och ber, έχουν ήδη εκδοθεί στη Σουηδία και το πρώτο, με τίτλο Θα βρω το κλειδί, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Χάρη στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και τη Salomonsson Agency είχα την ευκαιρία για την παρακάτω συνέντευξη με τον Alex Ahndoril (επίσης γνωστό ως Lars Kepler).

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι που κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και ελπίζω να σας δω σε ένα από τα επόμενα φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αθήνα (με την ευκαιρία, θα ήθελα να ενημερώσω τους έλληνες θαυμαστές σας ότι είχατε έρθει στην Ελλάδα για έναν μήνα το 1998, έχοντας κερδίσει υποτροφίες από την Ένωση Σουηδών Συγγραφέων -Sveriges Författarförbund- για διαμονή στο Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα).

Ήταν μια φανταστική διαμονή – από τη μεγάλη βεράντα του Σουηδικού Ινστιτούτου είχαμε την πιο μαγική θέα της Ακρόπολης, και στην Καβάλα συναντήσαμε έναν ειδικό αρχαιολόγο που μας έδειξε όλους τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη διαμονή μας στην Ελλάδα.

Πριν ξεκινήσετε να γράφετε τη σειρά με τον Γιούνα Λίννα, η οποία σας έκανε διάσημους διεθνώς, είχατε και οι δύο ένα συναρπαστικό παρελθόν στις τέχνες και, επίσης, ο καθένας από εσάς είχε γράψει λογοτεχνικά έργα που είχαν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Πώς αποφασίσατε λοιπόν να αρχίσετε να γράφετε αστυνομικά μυθιστορήματα; Και μια ακόμη ερώτηση: υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων που σας έχουν επηρεάσει, και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Αν και πριν γράφαμε περισσότερο λογοτεχνικά έργα, πάντα αγαπούσαμε την αστυνομική λογοτεχνία. Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να ξεχωρίσουμε κάποιους συγκεκριμένους συγγραφείς, η Σουηδία είναι μια χώρα με πολύ μεγάλη παράδοση στην αστυνομική λογοτεχνία και ήταν πάντα φυσικό να διαβάζουμε αστυνομικές ιστορίες και να παρακολουθούμε την εξέλιξη του είδους με την πάροδο των ετών. Αλλά για εμάς, όλα ξεκίνησαν με την πραγματική μας επιθυμία να γράψουμε κάτι μαζί. Τα παιδιά μας ήταν μικρά, οπότε προσπαθήσαμε να γράψουμε ένα παιδικό βιβλίο οι δυο μας. Αλλά αυτό δεν πήγε καθόλου καλά- τα προσωπικά μας στυλ ήταν τόσο διαφορετικά που η συνεργασία διαλύθηκε αμέσως. Διαφωνούσαμε για τα πάντα. Έτσι, μετά από αυτή την αποτυχία, αρχίσαμε να γράφουμε ένα θεατρικό έργο. Η Αλεξάντρα είχε εργαστεί ως ηθοποιός και ο Αλεξάντερ είχε γράψει πολλά για το θέατρο. Αλλά αυτό πήγε ακόμη χειρότερα, δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα. Τότε ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι για να συνεργαστούμε, έπρεπε να δημιουργήσουμε έναν εντελώς νέο συγγραφέα, κάποιον που δεν θα ήταν ούτε ο Αλεξάντερ ούτε η Αλεξάντρα – και έτσι γεννήθηκε ο Λαρς Κέπλερ. Καταλάβαμε, επίσης, αμέσως τι είδους ιστορίες ήθελε να γράφει ο Κέπλερ: θρίλερ!

Έτσι, αφού γράφατε για πολλά χρόνια ως δύο μεμονωμένοι συγγραφείς, γεννήθηκε ένας «τρίτος συγγραφέας», ο Λαρς Κέπλερ. Πώς αποφασίσατε να τον δημιουργήσετε; Ήταν αυτό σημαντικό για εσάς προκειμένου να γράψετε μαζί αποτελεσματικά ή/και επειδή θέλατε πράγματι να παραμείνετε ανώνυμοι;

Δημιουργήσαμε τον Λαρς Κέπλερ για να συνεργαστούμε, αλλά ήμαστε εντελώς απροετοίμαστοι για τη δημιουργική δύναμη που απελευθερώθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν μια δημιουργική έξαψη. Δύο μυαλά συντονισμένα σε υψηλή ταχύτητα. Γράψαμε τον Υπνωτιστή σαν να βρισκόμαστε σε έκσταση και όταν το βιβλίο τελείωσε συνειδητοποιήσαμε τι εκπληκτικό πράγμα είχαμε ζήσει. Είπαμε ο ένας στην άλλη ότι έπρεπε να προστατεύσουμε τη δημιουργικότητα του Λαρς Κέπλερ και αποφασίσαμε να κρατήσουμε την ταυτότητά του κρυφή. Στείλαμε το κείμενο ανώνυμα σε έναν εκδότη, ώστε να διαβαστεί από μόνο του, να κριθεί για την ποιότητά του (ήμαστε ήδη γνωστοί συγγραφείς στη Σουηδία με τα ονόματά μας). Στην επιστολή προς τον εκδότη γράψαμε ότι ο Λαρς Κέπλερ είναι ένα ψευδώνυμο που θα πρέπει πάντα να παραμένει μυστικό και ότι μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί του μόνο μέσω του lars.kepler@hotmail.com. Δεν ξέραμε καν αν ο εκδότης ήθελε να εκδώσει το βιβλίο, αλλά λίγους μήνες αργότερα ο ατζέντης μας είχε πουλήσει τον Υπνωτιστή σε όλο τον κόσμο.

-Πώς ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία συγγραφής για σας; Γράφετε κάθε κομμάτι των βιβλίων σας μαζί;

 Μοιραζόμαστε ακριβώς κάθε στιγμή της συγγραφικής διαδικασίας εξίσου. Ξεκινά με τη διατύπωση μιας βασικής ιδέας και στη συνέχεια με την ανάπτυξη ολόκληρης της πλοκής. Μιλάμε και μιλάμε και γράφουμε μικρές σημειώσεις που κολλάμε στον τοίχο και ονειρευόμαστε ολόκληρη την ιστορία μας. Στη συνέχεια κάνουμε τεράστια έρευνα, ταξιδεύουμε και βλέπουμε μέρη, παίρνουμε συνεντεύξεις από αστυνομικούς, γιατρούς και άλλους ειδικούς, δοκιμάζουμε όπλα και διαβάζουμε τις τελευταίες εγκληματολογικές έρευνες. Μόνο μετά από αυτό, νιώθουμε ότι ήρθε η ώρα να καθίσουμε στον υπολογιστή μας και να αρχίσουμε να γράφουμε. Τότε είναι που συνήθως συμβαίνει η πραγματική μαγεία: η ιστορία ζωντανεύει και εμείς απλά πρέπει να την ακολουθήσουμε όπου θέλει να πάει. Συχνά, η ιστορία θέλει να πάει σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που αποφασίσαμε, και τότε -ως συγγραφέας- πρέπει να δείχνεις ευαισθησία. Γράφουμε διαφορετικά μέρη της ιστορίας ξεχωριστά και στη συνέχεια ανταλλάσσουμε κείμενα μεταξύ μας και συνεχίζουμε να γράφουμε ο ένας τα μέρη της άλλης, προσθέτοντας το ένα στρώμα μετά το άλλο στην ιστορία. Όταν τελειώσει το βιβλίο, έχουμε αλλάξει το κείμενο τόσες πολλές φορές που δεν ξέρουμε πια ποιος έγραψε τι – όλα είναι γραμμένα από τον Λαρς Κέπλερ.

Ο Λαρς Κέπλερ είναι, εδώ και 15 χρόνια, ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς του «νέου σουηδικού αστυνομικού μυθιστορήματος», που συνδυάζει στοιχεία police procedural με αστυνομικό θρίλερ και ψυχολογικό θρίλερ. Και πριν από δύο χρόνια δημοσιεύσατε, χρησιμοποιώντας το νέο ψευδώνυμο Άλεξ Άντοριλ, ένα νέο βιβλίο, το Θα βρω το κλειδί, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη συγγραφική σας δραστηριότητα από μια σειρά με σκοτεινές, ανατριχιαστικές και αρκετά περίπλοκες ιστορίες με άφθονη δράση, βία και τρομακτικούς κακοποιούς, σε μια σειρά που έχει χαρακτηριστεί ως «μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού whodunit». Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε λίγο για αυτή τη σημαντική στροφή στο έργο σας και για τη νέα σας σειρά;

 Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να πούμε ότι δεν έχουμε σταματήσει να γράφουμε ως Λαρς Κέπλερ – αυτή τη στιγμή γράφουμε το ενδέκατο βιβλίο με τον Γιούνα Λίννα και τη Σάγκα Μπάουερ. Μας αρέσει να γράφουμε αυτά τα σκοτεινά θρίλερ! Αλλά αγαπάμε επίσης την κλασική αστυνομική ιστορία μυστηρίου. Σκεφτόμασταν να προσπαθήσουμε να γράψουμε σε αυτό το υποείδος εδώ και πολύ καιρό. Μεγαλώσαμε με συγγραφείς όπως η Άγκαθα Κρίστι. Αλλά νιώθαμε ότι έπρεπε να κάνουμε την ιστορία του whodunit να μας αφορά, με σύγχρονη ψυχολογία και σύγχρονες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Μόνο όταν «γνωρίσαμε» τον κύριο χαρακτήρα μας, τη Γιούλια Σταρκ, καταλάβαμε πώς να το κάνουμε. Τα βιβλία του Άλεξ Άντοριλ είναι σαν μια ερωτική σχέση. Επικεντρώνονται στους χαρακτήρες και περιστρέφονται πάντα γύρω από ένα έγκλημα, έναν τόπο και μια χούφτα υπόπτους.

Έτσι, ο Άλεξ Άντοριλ, η νέα συνεργασία μεταξύ της Αλεξάντρα και του Αλεξάντερ, αφορά μια νέα σειρά μυθιστορημάτων whodunit με πρωταγωνίστρια την ιδιωτική ερευνήτρια Γιούλια Σταρκ, η οποία έχει επαινεθεί από τους κριτικούς ως «ένας από τους πιο συναρπαστικούς και εντυπωσιακούς γυναικείους χαρακτήρες στη σύγχρονη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία». Ποια είναι η Γιούλια και γιατί πιστεύετε ότι οι αναγνώστες σας θα την αγαπήσουν;

 Νιώσαμε σαν η Γιούλια Σταρκ να είχε έρθει σε εμάς για να μας κάνει να γράψουμε γι’ αυτήν. Ήταν σαν να την είδαμε μακριά σε έναν σκονισμένο επαρχιακό δρόμο. Στην αρχή, αντιληφθήκαμε μόνο μια φιγούρα που περπατούσε λίγο παράξενα, μετά συνειδητοποιήσαμε ότι στηριζόταν σε ένα μπαστούνι. Και καθώς πλησίαζε, είδαμε ότι ήταν μια όμορφη νεαρή γυναίκα, αλλά όταν ο άνεμος παρέσυρε τα μαλλιά της από το πρόσωπό της, παρατηρήσαμε ότι είχε μια βαθιά ουλή από το ζυγωματικό μέχρι το πηγούνι. Η Γιούλια είναι ένα εξαιρετικά έξυπνο άτομο που το παρελθόν της σημαδεύεται από μια τραγωδία: όταν ήταν μικρή έχασε ολόκληρη την οικογένειά της σε αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο ήταν η μόνη επιζήσασα. Αυτή η καταστροφή την έχει κάνει εξαιρετικά ευαίσθητη στις σχέσεις της με τους άλλους ανθρώπους, είναι ειδική στο να «διαβάζει» τους άλλους, αλλά δυστυχώς είναι πολύ κακή στο να «διαβάζει» τον εαυτό της. Είναι ερωτευμένη με τον πρώην σύζυγό της, παρόλο που εκείνη ήταν αυτή που διέλυσε τον γάμο τους. Το μόνο που θέλει είναι να τον κάνει να γυρίσει σ’ αυτή. Φυσικά, δεν ξέρουμε τι θα σκεφτούν οι αναγνώστες για τη Γιούλια, αλλά την αγαπάμε πολύ λόγω των αδυναμιών της που την κάνουν πολύ ανθρώπινη.

Τι ετοιμάζετε για τη συνέχεια; Έχετε σχεδιάσει από την αρχή πόσα βιβλία θα υπάρξουν στη σειρά Κλειδί;

Γράφουμε αυτή τη στιγμή το τρίτο μέρος της σειράς με τη Γιούλια Σταρκ, και ταυτόχρονα δουλεύουμε το ενδέκατο μέρος της σειράς μας με τον Γιούνα Λίννα – συν μια μικρή έκπληξη για τους αναγνώστες του Λαρς Κέπλερ. J

Σας ευχαριστώ πολύ που αφιερώσατε χρόνο να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου.

Εμείς ευχαριστούμε, ήταν χαρά μας!

*Ευχαριστώ, και πάλι, το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και τη Salomonsson Agency για τη βοήθεια στην  πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης, και τη Φοίβη-Ειρήνη Γεωργιάδη για τη συμβολή της στην επιμέλεια της μετάφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μάχη του Σομ, η δεύτερη φονικότερη μάχη στην παγκόσμια ιστορία: ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο και μία πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά της με πολύ καλούς συντελεστές

 ... Μάχη του Σομ: Με 1.200.000 νεκρούς μόνο το Στάλινγκραντ μπορεί να τη συναγωνιστεί Πηγή : ethnos.gr Την 1η Ιουλίου του 1916 αρχίζει η Μά...