Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αποφασιστεί η συγκρότηση
διευρυμένης Επιτροπής Επανεκκίνησης, μέσω της οποίας «θα στέλνεται σήμα
διεύρυνσης και συσπείρωσης», προαναγγέλλει μέσω της «Εφ.Συν.» υψηλόβαθμο
στέλεχος της Κουμουνδούρου
(Κεντρο)Αριστερές διεργασίες
Εν μέσω πρωτοφανούς κλίματος απαξίωσης του πολιτικού συστήματος πολλοί πιστεύουν ότι έχει σημάνει η ώρα των (όποιων) αποφάσεων για τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να παίρνει πρωτοβουλία το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του. Εκεί θα γίνει το πρώτο βήμα επανεκκίνησης, προϊδεάζουν στελέχη του. Όπου ο όρος «επανεκκίνηση» συμπίπτει με τη διεύρυνση. Διεύρυνση με ποιους είναι ωστόσο το ερώτημα που ήδη τίθεται στο τραπέζι. Αρνητική ήταν ήδη η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ, σε στάση αναμονής η Νέα Αριστερά, χωρίς κοινές απόψεις μεταξύ των στελεχών της ωστόσο.
Συγκεκριμένα στη μονοήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αποφασιστεί η συγκρότηση διευρυμένης Επιτροπής Επανεκκίνησης, μέσω της οποίας «θα στέλνεται σήμα διεύρυνσης και συσπείρωσης» προαναγγέλλει υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.». Στην επιτροπή θα συμμετέχουν αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εργασιακών χώρων, επιστημονικών φορέων και επιμελητηρίων, σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο νομών με αντίστοιχες επιτροπές. Ανάμεσά τους ακούγεται πως θα είναι και κάποιοι που είχαν διαφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά το παρελθόν… Μαζί με όλους αυτούς στην Επιτροπή Επανεκκίνησης θα συμμετέχουν τα μέλη της Κ.Ε. όπως και οι βουλευτές (πρώην - νυν). Ταυτοχρόνως στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Κ.Ε. θα καθοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια ο δρόμος ώς το συνέδριο.
Σε τρία επίπεδα
Με διπλή συνέντευξή του («Αθήνα 9.84» - dnews.gr) εξάλλου ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε χθες τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων, κάνοντας λόγο για πρόταση τριών επιπέδων: κοινοβουλευτική συμπόρευση, πολιτικό φόρουμ διαλόγου, κοινωνικές συνεργασίες. Επιμένοντας επίσης ότι «την προοδευτική διέξοδο και τις απαιτούμενες συγκλίσεις μπορεί να εγγυηθεί μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», ο Σ. Φάμελλος έκανε βήμα μπροστά παρουσιάζοντας τον κατ’ αυτόν «τελικό στόχο»: όπως είπε, «στις επόμενες εκλογές, και κατά την άποψή μου πολύ πριν από αυτές, (πρέπει) να υπάρχει ψηφοδέλτιο και φορέας που θα κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη και θα υλοποιήσει την προοδευτική και δημοκρατική αναγέννηση της χώρας μας».
Συν τοις άλλοις «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι έτοιμος να πάρει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, χωρίς προϋποθέσεις, άμεσα και με πράξεις!». Επιπροσθέτως «απαιτείται άμεσα προγραμματικός διάλογος με σαφές χρονοδιάγραμμα. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πλην όμως λίγη ώρα μετά ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντούσε αρνητικά. Στο «όχι» εκ μέρους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντούσαν πως «αίτημα της κοινωνίας είναι η προοδευτική συμπόρευση. Ας δικαιολογηθεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης πλέον για την άρνησή του. Ο κόσμος θέλει να υπάρχει προοδευτικό μέτωπο, εμείς ανταποκριθήκαμε, αν δεν ανταποκρίνεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι δική της η ευθύνη».
Παραλλήλως ο Σ. Φάμελλος προχωρούσε στην εκτίμηση ότι «με τη Νέα Αριστερά είναι πολλά τα κοινά. Το πιο σημαντικό είναι να μην αργήσουμε και να ξεκινήσουμε κοινές δράσεις και διάλογο», ενώ την ίδια ώρα υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου δήλωναν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο χώρος πρέπει να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας την ποιότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς όπως ανέφεραν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες.
Τώρα ή ποτέ
Στο ίδιο μήκος κύματος η Ολγα Γεροβασίλη υπογράμμιζε (Art TV Αρτας) την ανάγκη «να δοθεί διέξοδος και να μην υπάρχει το «Μητσοτάκης ή χάος»». Και, περισσότερο αιχμηρά στη συνέχεια, «όποιος δεν ανταποκριθεί, προφανώς θα χάσει το τρένο για πάντα».
Εκτίμηση (για το τρένο που φεύγει) που κάποιοι στη Νέα Αριστερά την ακούν με προβληματισμό, όταν άλλοι την απορρίπτουν. Μεταξύ των τελευταίων και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έλεγε χθες στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει το έδαφος για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο η Κουμουνδούρου δεν κάνει αυτοκριτική, δεν κάνει αποτίμηση των βαθύτερων αιτίων της ήττας του 2023. Η Νέα Αριστερά απάντησε στα ζητήματα αυτά μέσω του συνεδρίου της, επισήμανε καταλήγοντας ο πρώην υπουργός.
Αλλα στελέχη της Νέας Αριστεράς, με παραπλήσιες θέσεις, προτάσσουν το θέμα της αξιοπιστίας, όπως υποστηρίζουν, και υπογραμμίζουν την ανάγκη να μπουν μπροστά νέα πρόσωπα που «μιλούν» στην κοινωνία. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το κόμμα τους πρέπει να παραδειγματιστεί από την προεκλογική καμπάνια της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), που διατύπωσε συγκεκριμένες θέσεις σε καίρια ζητήματα όπως η φορολογία στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, το πλαφόν στα ενοίκια κ.ο.κ.
Ενα ξεχωριστό κεφάλαιο ασφαλώς των συζητήσεων εντός της Αριστεράς, ή ακόμη και ευρύτερα, είναι αυτό του Αλέξη Τσίπρα. Για τον πρώην πρωθυπουργό χθες ο Σ. Φάμελλος έλεγε: «Ως σημαντικό πολιτικό στέλεχος με διακριτό πολιτικό κεφάλαιο ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την κατεύθυνση είναι στην ίδια διαδρομή, στην ίδια πορεία, στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν νομίζω ότι μια σεναριολογία πέρα από τα πραγματικά δεδομένα, που είναι διατυπωμένα από μένα, από τον Αλέξη Τσίπρα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω. Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι το οποίο είναι στη σφαίρα των υποθέσεων».
Αλλος παράγοντας είναι η Πλεύση Ελευθερίας, η δημοσκοπική εκτόξευση των ποσοστών της οποίας πιέζει τις όποιες εξελίξεις: «Εχουμε πάρα πολλές διαφορές σε πράγματα που έχει διατυπώσει δημόσια η κ. Κωνσταντοπούλου» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αντλώντας παραδείγματα από τον χώρο της εξωτερικής πολιτικής: «Σας θυμίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε εν προκειμένω, χαρακτηρίζοντας ταυτοχρόνως, εμμέσως πλην σαφώς, την Πλεύση Ελευθερίας ως κόμμα διαμαρτυρίας: «Δεν έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει διατύπωση μιας προοπτικής η οποία να περιλαμβάνει κυβερνητική διέξοδο. Δεν έχει διατυπώσει προγραμματικούς άξονες, από τον μισθό μέχρι την Υγεία και την Παιδεία ώς τα μεγάλα θέματα, και της εξωτερικής πολιτικής αλλά και του αναπτυξιακού σχεδιασμού, δεν τα έχω διαπιστώσει για να μιλήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτιμούν επίσης ότι είναι πρόσκαιρη η αύξηση των ποσοστών της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μετά τους συγγενείς των θυμάτων στην υπόθεση των Τεμπών, τα πλησιέστερα πρόσωπα είναι οι δικηγόροι τους –και η Ζ. Κωνσταντοπούλου είναι ένα από αυτά, επιχειρηματολογούσαν σχετικά.
Στην Κ.Ε. του Σαββάτου, τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συζητήσουν και άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως την υπόθεση των Τεμπών και δη τις εξελίξεις για την προκαταρκτική επιτροπή, αλλά και το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας εν όψει μάλιστα της συζήτησης στις αρχές Απριλίου για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα στη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου