
Μία εξαιρετική σειρά 24 επεισοδίων που προβλήθηκε στο Βουλή TV, με τίτλο “Αντέχοντας στο χρόνο” για την ιστορία του Νέου Ελληνισμού από τον 13ο μέχρι τον 19ο αιώνα από την κυρία Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα μαθήματα είναι οργανωμένα σε θεματικούς κύκλους, απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου γνώσεων, και έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό.
Η δύναμη των μαθημάτων έγκειται στον χαρισματικό τρόπο με τον οποίο η Μαρία Ευθυμίου αφηγείται την ιστορία, δένοντας τα γεγονότα, που συνήθως μαθαίναμε αποσπασματικά και κατακερματισμένα, σε ένα ενιαίο και συνεχές όλο, στην αμεσότητα, τη θεατρικότητα και το χιούμορ, με τα οποία η ομιλήτρια ζωντανεύει την κάθε εποχή κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Κυρίως, όμως, έγκειται στη δυνατότητα αυτογνωσίας που τα μαθήματα προσφέρουν, γιατί όπως λέει και η ίδια «δημιουργώντας μίαν ατραπό στοχαστικής διαφυγής από το τώρα, η ιστορία, σε δύσκολους καιρούς, ανοίγει ορίζοντες που επιτρέπουν την επανατοποθέτηση του εαυτού μας στο σήμερα, την εκ μέρους μας επαναπροσέγγιση της κοινωνίας μας και του κόσμου».
Δες τα 23 μαθήματα της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού
Το 24ο επεισόδιο που λείπει από την παραπάνω playlist
Ποια είναι η Μαρία Ευθυμίου
Η Μαρία Ευθυμίου είναι Ελληνίδα ιστορικός και ομότιμη καθηγήτρια πανεπιστημίου, ερευνήτρια Ιστορίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, επιμελήτρια και συνεργάτης συλλογικών έργων και αρθρογράφος στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα. Είναι βραβευμένη με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.
Γεννήθηκε το 1955 στη Λάρισα. Είναι κόρη του φιλόλογου Δημητρίου Ευθυμίου και της δασκάλας Χριστίνας Βακάλη και αδελφή του βουλευτή και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου. Σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών της εισήλθε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1977 και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1984 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και αλβανικά.
Από το 1977 μέχρι το 1979 διετέλεσε ερευνήτρια στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και από το 1981 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμη έχει συγγράψει βιβλία ιστορικού περιεχομένου, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών έργων και έχει παρουσιάσει δεκάδες άρθρα και συμβολές σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας.
Από το 2006 πραγματοποιεί διαλέξεις ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας ανά την Ελλάδα. Το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου