Σάββατο, Αυγούστου 10, 2024

Πραγματικά γεγονότα που "γέννησαν" είκοσι συναρπαστικά αστυνομικά

 

20 αστυνομικά για συναρπαστικές καλοκαιρινές αναγνώσεις , που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα


του Μάρκου Κρητικούo

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

anagnostis.gr

19 σπουδαίοι συγγραφείς σε 20 μυθιστορήματα συνυφαίνουν ιστορίες   μυθοπλασίας  με αληθινά πρόσωπα και γεγονότα. Με προσωπικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, αξιοποίηση του αρχειακού υλικού  ή ενδελεχή δημοσιογραφική και  ιστορική έρευνα ανατέμνουν το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής και χρησιμοποιούν τη λογοτεχνία ως μέσο για  να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια για ατομικά ή συλλογικά εγκλήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και κάποια εξ αυτών είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις (*).

Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος

Ακυβέρνητες Πολιτείες (2018)

σελ. 256

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πραγματικών γεγονότων –το πρώτο non-fiction novel στην ιστορία λογοτεχνίας– με θέμα την προσπάθεια απόκρυψης από την «Απελευθερωτική Επανάσταση», όπως ονομαζόταν η πραξικοπηματική κυβέρνηση στην Αργεντινή, της εκτέλεσης μιας ομάδας πολιτών, μετά την αποτυχημένη εξέγερση στις 9 Ιουνίου 1956. Όταν ο Ροδόλφο Ουόλς ανακαλύπτει τυχαία ότι υπάρχουν επιζώντες από το εκτελεστικό απόσπασμα, διεξάγει εξονυχιστική δημοσιογραφική έρευνα με κίνδυνο της ζωής του, αφού οι δυνάμεις καταστολής παραμένουν στην εξουσία. Θα φέρει στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι συλλήψεις των πολιτών  είχαν λάβει χώρα πριν την επίσημη κήρυξη του στρατιωτικού νόμου για την καταστολή της εξέγερσης γεγονός που καθιστούσε την εκτέλεση παράνομη και τους εντολοδότες της, κοινούς εγκληματίες.  Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνεται και το τελευταίο εξαιρετικό κείμενο («Ανοιχτή επιστολή ενός συγγραφέα προς τη χούντα») που έγραψε ο Ουόλς λίγο πριν δολοφονηθεί σε ενέδρα από τους στρατιώτες του δικτάτορα Βιντέλα, το 1977. Ένα βιβλίο ντοκουμέντο, βασισμένο στις προσωπικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών και γραμμένο με τη μορφή νουάρ μυθιστορήματος, που θεωρείται σταθμός στην πολιτική ιστορία της Νοτίου Αμερικής.

 

Επιχείρηση Πρίγκιπας

Μετάφραση: Γιώργος Καρατζάς

Οι εκδόσεις των συναδέλφων (2020)

σελ. 200

Στο Σαντιάγο της Χιλής, την 1η Σεπτεμβρίου 1987, σε «μια θεαματική ένοπλη ενέργεια από εκείνες που καταλαμβάνουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων» –γνωστή ως «επιχείρηση Πρίγκιπας»–, δώδεκα μαχητές του Πατριωτικού Μετώπου Μανουέλ Ροδρίγκες (FPMR) απάγουν τον αντισυνταγματάρχη Κάρλος Καρένιο, με σκοπό να διαπραγματευτούν την ελευθερία του, με μια σειρά αιτημάτων προς την κυβέρνηση του δικτάτορα Πινοσέτ. Η ομηρία τελικά διαρκεί 92 ημέρες και προκαλεί μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των μηχανισμών της χούντας, με τη συμμετοχή δέκα χιλιάδων αστυνομικών, στρατιωτών και πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών που προβαίνουν σε μαζικούς ελέγχους, συλλήψεις και βασανισμούς αθώων πολιτών. Ένα βιβλίο ντοκουμέντο, με λιτή δημοσιογραφική αφήγηση, βασισμένο σε προσωπικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών και γραμμένο με τη μορφή νουάρ μυθιστορήματος (non-fiction novel).

[.......................................]


20 αστυνομικά για συναρπαστικές καλοκαιρινές αναγνώσεις που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα (του Μάρκου Κρητικού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Coolio : "Gangsta's Paradise" LYRICS

Coolio (Artis Leon Ivey Jr., 1 Αυγούστου 1963 - 28 Σεπτεμβρίου 2022) - Βικιπαίδεια