Κυριακή, Αυγούστου 25, 2024

Η ΟΕΝΓΕ τραγικές οι ελλείψεις σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και δραματική η κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο της Σάμου

 


https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipPYVwZbjBfDMX3MXFUyNkyaWiN0OuDhMlS1w1Wy=w240-h172-n-k-no-nuΟΕΝΓΕ / Πυρά κατά Άδωνι Γεωργιάδη για το νοσοκομείο Σάμου - «Πρόκληση οι δηλώσεις του»


«Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού υγείας οποίος έσπευσε να εξωραΐσει την πραγματικότητα και να επιρρίψει ξανά ευθύνες στους γιατρούς»

Πυρά από τους νοσοκομειακούς γιατρούς προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, με την ΟΕΝΓΕ να επισημαίνει ότι «αποτελούν πρόκληση» οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, για το νοσοκομείο Σάμου, το οποίο αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις. 

Σημειώνεται ότι η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου χρειάστηκε να νοσηλευτεί, καθώς εμφάνισε συμπτώματα ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου «λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και συνεχών ενεργών εφημεριών» -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΝΙΣ- ενώ την παραίτησή της υπέβαλε η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος, την οποία και έκανε δεκτή ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας έσπευσε να απαντήσει στα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν για την απελπιστική κατάσταση στο ΓΝ Σάμου, λέγοντας προκλητικά σε μακροσκελή ανάρτησή του, ότι «η εικόνα της κατάρρευσης πόρρω απέχει από την πραγματικότητα» και ότι το νοσοκομείο του νησιού «υποφέρει από τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία», με τον ίδιο να κάνει λόγο για ενίσχυση της δομής υγείας, μετακινήσεις γιατρών και προκηρύξεις θέσεων.

Τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας, αποδομεί πλήρως η ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας σε σημερινή (23/8) ανακοίνωσή της ότι «η κατάρρευση της μοναδικής μόνιμης παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών ενεργών εφημεριών, η οποία υπέστη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο για το οποίο διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο» υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι «η αιτιολογική συσχέτιση της υπερεργασίας με την πρόκληση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά». 

Όπως υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, στρέφοντας τα πυρά τους προς τον υπουργό Υγείας «την ώρα που κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου όπως η ΜΕΘ και η Παιδιατρική Κλινική απειλούνται με λουκέτο, την ώρα που οι υγειονομικοί καταρρέουν, όταν εδώ και χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια θέση για το ΤΕΠ του νοσοκομείου, αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη ο οποίος έσπευσε από τη μία να εξωραΐσει την πραγματικότητα, και από την άλλη να επιρρίψει ξανά ευθύνες στους γιατρούς που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις λιγοστές θέσεις που προκηρύσσονται».      

Η ΟΕΝΓΕ, επισημαίνει ακόμα, μεταξύ  άλλων ότι «είναι μία επιπλέον ομολογία ότι η κυβέρνηση δε θέλει να στελεχώσει τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ με όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό, γιατί θεωρεί την υγεία του λαού κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και «απειλή» για τις «αντοχές» της οικονομίας των λίγων. Άλλωστε ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε την αλήθεια των καταγγελιών ανακοινώνοντας πως κάνει αποδεκτή την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Η κατάρρευση της  μοναδικής μόνιμης παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών ενεργών εφημεριών, η οποία υπέστη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο για το οποίο διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο, την οποία επανειλημμένως έχουν αναδείξει και καταγγείλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου, ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και μαζικοί φορείς του νησιού. 

Επισημαίνουμε (όπως είχαμε επισημάνει και στην περίπτωση της συναδέλφου Αναισθησιολόγου στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης) πως η αιτιολογική συσχέτιση της υπερεργασίας με την πρόκληση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά.

Την ώρα που κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου όπως η ΜΕΘ και η Παιδιατρική Κλινική απειλούνται με λουκέτο, την ώρα που οι υγειονομικοί καταρρέουν, όταν εδώ και χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια θέση για το ΤΕΠ του νοσοκομείου, αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη ο οποίος έσπευσε από τη μία να εξωραΐσει την πραγματικότητα, και από την άλλη να επιρρίψει ξανά ευθύνες στους γιατρούς που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις λιγοστές θέσεις που προκηρύσσονται.  

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός υγείας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και των προκατόχων της, της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά, επιχειρηματικά κριτήρια. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο ποσοστό κάλυψης των κλινών του νοσοκομείου κατά 41%. Υποστήριξε δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αφού η πληρότητα των κλινών είναι χαμηλή, λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία, οι 30 μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν σε σύνολο 75 που προβλέπει ο απαρχαιωμένος οργανισμός, φτάνουν και περισσεύουν.  

Είναι μία επιπλέον ομολογία ότι η κυβέρνηση δε θέλει να στελεχώσει τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ με όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό, γιατί θεωρεί την υγεία του λαού κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και «απειλή» για τις «αντοχές» της οικονομίας των λίγων. Άλλωστε ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε την αλήθεια των καταγγελιών ανακοινώνοντας πως κάνει αποδεκτή την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου.

Λύση στα οξυμένα προβλήματα των υγειονομικών και των ασθενών δεν είναι τα μπαλώματα με μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Πολύ περισσότερο δεν είναι λύση αλλά η αιτία της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας, η ενίσχυση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Λύση είναι η ικανοποίηση εδώ και τώρα, χθες των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών. 

Καλούμε τους συναδέλφους να συντονίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό με τα σωματεία και τους φορείς του νησιού και να δώσουν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 19.30 στη πλατεία Πυθαγόρα και στις 21.00 στη πλατεία Ευδήλου Ικαρίας.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για το νοσοκομείο Σάμου

Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων για το ΓΝ Σάμου τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Στο ΓΝ Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41%, σήμερα υπηρετούν 267 άτομα, εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5 επικουρικοί ιατροί, 3 ιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι) και 129 νοσηλευτές.

Απο τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές απέβησαν άγονες, 22 θέσεις μονίμου νοσηλευτικού και 6 θεσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού.

Κατά την τελευταία 4ετία το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί (μόνιμο και επικουρικό προσωπικό) με 22 ιατρούς, 40 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και 58 άτομα λοιπού προσωπικού. Επιπροσθέτως, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετακινήθηκαν στο ΓΝ Σάμου 1 παθολόγος από τις 15/07 - 14/08 και 1 παιδίατρος από 30/07 - 13/08.

Αναφορικά με τη στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής, για την οποία γίνεται λόγος, σήμερα υπηρετούν σε αυτήν:

1. 1 μόνιμη παιδίατρος, η οποία αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Τζάνειο

2. 1 ιδιώτης παιδίατρος με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι)

3. 1 ειδικευόμενη ιατρός μετακινημένη από το ΠΓΝ «Αττικόν». Μια επιπλέον ειδικευόμενη ιατρός θα μετακινηθεί από τις 24/8.

Επίσης, κάνει 7 εφημερίες/μήνα στην Παιδιατρική Κλινική 1 Γενική Ιατρός από το ΠΙ Βαθέος υπό την επίβλεψη παιδιάτρου.

Επισημαίνεται ότι από το 2019 έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής (η τελευταία με την προκήρυξη Φεβρουαρίου 2024), εκ των οποίων οι 3 κατέστησαν άγονες, ενώ προσλήφθηκαν 2 ιατροί, εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε 2,5 χρόνια μετά την πρόσληψη.

Παρά τις συγκεκριμένες ελλείψεις, στις οποίες ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά, η στήριξη στο νοσοκομείο είναι έμπρακτη.

Ειδικότερα, πλέον των προκηρύξεων θέσεων, πρέπει να τονισθεί ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 5,6 εκατ. ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 6,5 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 15,4%. Επίσης, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά η εικόνα της κατάρρευσης πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Και το Νοσοκομείο Σάμου υποφέρει από τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία και με τα νέα μέτρα θα έχουμε πιστεύουμε στις προσκλήσεις μεγαλύτερη συμμετοχή.

Αύριο με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους επισκεπτόμαστε την Λέρο και θα μιλήσουμε με την τοπική Κοινωνία για τα προβλήματα του εκεί Νοσοκομείου, εκεί θα συναντήσουμε και τον κ. Δήμαρχο Πάτμου να μιλήσουμε και για τα προβλήματα της Πάτμου. 30 Αυγούστου πάμε στη άλλο Λήμνο για τους ίδιους λόγους και μετά θα προγραμματίσουμε ταξίδι και στη Σάμο. Στην Σάμο επίσης χθες έκανα δεκτή την παραίτηση της Διοικήτριας και θα ορίσουμε εντός της εβδομάδος τον προσωρινό Διοικητή. Προβλήματα υπάρχουν αλλά θα βρούμε και τις λύσεις μία μία με σκληρή δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...