Παρασκευή, Αυγούστου 09, 2024

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη δωρήθηκε το αρχείο διακεκριμένου καθηγητή του ΕΜΠ και ερευνητή στο ΜΙΤ Ηλία Γυφτόπουλου

 

Παρ 9 Αυγ στις 1:51 μ.μ.
Logo

Μηνιαίο Δελτίο Προσκτήσεων, 26

Αύγουστος 2024

Αρχείο Ηλία Γυφτόπουλου


https://news.mit.edu/sites/default/files/images/201206/20120627110405-0.jpgΗλίας Γυφτόπουλος

Ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, Ραφαήλ Μωυσής: Παράλογες οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμόο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και Διοικητής της ΔΕΗ, δώρισε πρόσφατα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος το αρχείο του Ηλία Π. Γυφτόπουλου, καθηγητή του ΜΙΤ, το οποίο είχε περιέλθει στην κατοχή του.


Ο Ηλίας Π. Γυφτόπουλος (1927-2012) σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη δεκαετία του ’50 και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου αργότερα έγινε καθηγητής και παρέμεινε για πολλά χρόνια ασχολούμενος ως πρωτοπόρος με τη θερμοδυναμική και την Πυρηνική Μηχανική. Το 1976 ανέλαβε την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, μέλος του οποίου ήταν και ο δωρητής, και ασχολήθηκε συστηματικά με ζητήματα ενεργειακής στρατηγικής, σχετικά με το πετρέλαιο, τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο, ακόμη και την πυρηνική ενέργεια. Στη θέση αυτή παρέμεινε ως το 1978.


Στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του Γυφτόπουλου μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο του κ. Μωυσή με τίτλο Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας. Ηλίας Π. Γυφτόπουλος, πρόεδρος, Κηφισιά 2022.


Μέσα στο αρχείο εντοπίζεται η αλληλογραφία του με σημαντικά πρόσωπα της εποχής, κάποιες από τις διαλέξεις που έκανε, καθώς και αντίγραφα από το Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας την εποχή της προεδρίας του.


Τα τεκμήρια της δωρεάς μπορεί να τα μελετήσει κανείς στο Αναγνωστήριο του Τμήματος Χειρογράφων και Ομοιοτύπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος καθώς έχουν ενταχθεί στις Αρχειακές Συλλογές της ΕΒΕ.


Γιώργος Σταυράτης


Αρχειονόμος -Βιβλιοθηκονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κάνιστρο εκλεκτής ποίησης

  Τι έκανε ο Μεγαλέξανδρος / Κατάληξη εμπολέμων ...