Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024

Το καθεστώς του τρόμου των Ιρανών μουλάδων με μόνιμα θύματα τις γυναίκες


ImageΙράν: Οι μουλάδες μαστίγωσαν 74 φορές γυναίκα που δεν φορούσε χιτζάμπ!

Protagon Team

https://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2024/01/TELEMMGLPICT000361874622_17046512956030_trans_NvBQzQNjv4BqxS4mT7dbf4ODPVhDzeF9TX4ihL9D5G77hk2Gx25ScXg.jpegH Ρόγια Χεσμάτι χωρίς μαντίλα σε φωτογραφία που είχε ανεβάσει στα social media | Instagram

Η 33χρονη Ρόγια Χεσμάτι αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα ακόμα και μετά το μαστίγωμα, όταν οδηγήθηκε ξανά ενώπιον του δικαστή. Το έγκλημά της, ότι «ενθάρρυνε την ανεκτικότητα κυκλοφορώντας με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη». Αντιδράσεις στα social media



Η Ρόγια Χεσμάτι, μια 33χρονη Ιρανή, αρνήθηκε να φορέσει την υποχρεωτική από το καθεστώς της Τεχεράνης μαντίλα, όταν κυκλοφορούσε στους δρόμους, κάτι που «πλήρωσε» με 74 μαστιγώματα και πρόστιμο περίπου 200 δολαρίων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μαχσά Αμινί είχε δολοφονηθεί από την αστυνομία ηθών για τον ίδιο λόγο, προκαλώντας πολύμηνες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και χιλιάδες νεκρούς σε όλο το Ιράν.

Η Χεσμάτι αρνήθηκε να καλύψει τα μαλλιά της με χιτζάμπ, ούτε πριν οδηγηθεί στην «αίθουσα μεσαιωνικών βασανιστηρίων», όπως την περιέγραψε, αλλά ούτε και μετά την ολοκλήρωση της τιμωρίας της, όταν εμφανίστηκε ξανά ενώπιον του δικαστή.

Το έγκλημα της Χεσμάτι, που είναι κουρδικής καταγωγής, όπως και η Αμινί, ήταν η «προσβολή της ισλαμικής ηθικής».

Η καταδικασθείσα Ρόγια Χεσμάτι «ενθάρρυνε την ανεκτικότητα κυκλοφορώντας με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη», ανέφερε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών, Mizan Online.

«Η ποινή των 74 μαστιγώσεων εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και με τη σαρία και για παραβίαση των χρηστών ηθών», ανέφερε το δημοσίευμα.

 Εικόνα

Αριστερά, μία εικόνα της Χεσμάτι μετά την τιμωρία της με εμφανείς τις πληγές από το μαστίγιο και δεξιά, η ίδια με μαντίλα

Ο δικηγόρος της καταδικασμένης γυναίκας, Μαζιάρ Τατάτι, δήλωσε ότι η πελάτισσά του συνελήφθη τον Απρίλιο «γιατί δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς να φοράει μαντίλα».

Σε ανάρτησή της στα social media, η οποία μετά εξαφανίστηκε, έγραψε ότι «καθώς το μαστίγιο χτυπούσε το κορμί μου, ψιθύριζα “στο όνομα της γυναίκας, στο όνομα της ζωής, η αυγή θα ξημερώσει”».

Η ίδια έγραψε επίσης ότι όταν τελείωσε το μαστίγωμα «στην πλάτη μου, στα πόδια μου, στους γλουτούς μου, βγήκαμε από το δωμάτιο. Δεν τους άφησα να καταλάβουν ότι πόνεσα. Πήγαμε στον δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της ποινής. Η γυναίκα που με συνόδευε περπατούσε πίσω μου και έφτιαχνε τη μαντίλα στο κεφάλι μου. Πέταξα τη μαντίλα στην είσοδο της δικαστικής αίθουσας. Η γυναίκα μού ζήτησε να φορέσω τη μαντίλα. Δεν σταμάτησα για να το κάνω και την έβαλε αυτή ξανά στο κεφάλι μου».

Η τιμωρία της Χεσμάτι προκάλεσε διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Αμπάς Αμπντί, γνωστός δημοσιογράφος και ακτιβιστής στο Ιράν, έγραψε: «Το μαστίγιο δεν χτύπησε μόνο το σώμα μίας γυναίκας, αλλά χτύπησε όλες όσες ονειρεύονται μία ζωή με κανονικές ελευθερίες. Αρκετά. Μην αηδιάζετε περισσότερο την κοινωνία με τέτοιες πράξεις».

Το ιρανικό Κοινοβούλιο εξετάζει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσες δεν τηρούν τον κώδικα ένδυσης των μουλάδων.

Ιράν: Οι μουλάδες μαστίγωσαν 74 φορές γυναίκα που δεν φορούσε χιτζάμπ Η 33χρονη Ρόγια Χεσμάτι αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα ακόμα και μετά το μαστίγωμα, όταν οδηγήθηκε ξανά ενώπιον του δικαστή. Το έγκλημά της, ότι «ενθάρρυνε την ανεκτικότητα κυκλοφορώντας με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη». Αντιδράσεις στα social media Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2024, 11:34 facebook twitter email Η Ρόγια Χεσμάτι, μια 33χρονη Ιρανή, αρνήθηκε να φορέσει την υποχρεωτική από το καθεστώς της Τεχεράνης μαντίλα, όταν κυκλοφορούσε στους δρόμους, κάτι που «πλήρωσε» με 74 μαστιγώματα και πρόστιμο περίπου 200 δολαρίων. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μαχσά Αμινί είχε δολοφονηθεί από την αστυνομία ηθών για τον ίδιο λόγο, προκαλώντας πολύμηνες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και χιλιάδες νεκρούς σε όλο το Ιράν. Η Χεσμάτι αρνήθηκε να καλύψει τα μαλλιά της με χιτζάμπ, ούτε πριν οδηγηθεί στην «αίθουσα μεσαιωνικών βασανιστηρίων», όπως την περιέγραψε, αλλά ούτε και μετά την ολοκλήρωση της τιμωρίας της, όταν εμφανίστηκε ξανά ενώπιον του δικαστή. Το έγκλημα της Χεσμάτι, που είναι κουρδικής καταγωγής, όπως και η Αμινί, ήταν η «προσβολή της ισλαμικής ηθικής». Η καταδικασθείσα Ρόγια Χεσμάτι «ενθάρρυνε την ανεκτικότητα κυκλοφορώντας με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη», ανέφερε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών, Mizan Online. «Η ποινή των 74 μαστιγώσεων εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και με τη σαρία και για παραβίαση των χρηστών ηθών», ανέφερε το δημοσίευμα. Αριστερά, μία εικόνα της Χεσμάτι μετά την τιμωρία της με εμφανείς τις πληγές από το μαστίγιο και δεξιά, η ίδια με μαντίλα Ο δικηγόρος της καταδικασμένης γυναίκας, Μαζιάρ Τατάτι, δήλωσε ότι η πελάτισσά του συνελήφθη τον Απρίλιο «γιατί δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς να φοράει μαντίλα». Σε ανάρτησή της στα social media, η οποία μετά εξαφανίστηκε, έγραψε ότι «καθώς το μαστίγιο χτυπούσε το κορμί μου, ψιθύριζα “στο όνομα της γυναίκας, στο όνομα της ζωής, η αυγή θα ξημερώσει”». Η ίδια έγραψε επίσης ότι όταν τελείωσε το μαστίγωμα «στην πλάτη μου, στα πόδια μου, στους γλουτούς μου, βγήκαμε από το δωμάτιο. Δεν τους άφησα να καταλάβουν ότι πόνεσα. Πήγαμε στον δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της ποινής. Η γυναίκα που με συνόδευε περπατούσε πίσω μου και έφτιαχνε τη μαντίλα στο κεφάλι μου. Πέταξα τη μαντίλα στην είσοδο της δικαστικής αίθουσας. Η γυναίκα μού ζήτησε να φορέσω τη μαντίλα. Δεν σταμάτησα για να το κάνω και την έβαλε αυτή ξανά στο κεφάλι μου». Η τιμωρία της Χεσμάτι προκάλεσε διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Αμπάς Αμπντί, γνωστός δημοσιογράφος και ακτιβιστής στο Ιράν, έγραψε: «Το μαστίγιο δεν χτύπησε μόνο το σώμα μίας γυναίκας, αλλά χτύπησε όλες όσες ονειρεύονται μία ζωή με κανονικές ελευθερίες. Αρκετά. Μην αηδιάζετε περισσότερο την κοινωνία με τέτοιες πράξεις». Το ιρανικό Κοινοβούλιο εξετάζει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσες δεν τηρούν τον κώδικα ένδυσης των μουλάδων. Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες

  20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες 46–58 λεπτά ...