Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024

"Ενοικιάζονται μήτρες"!

 ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ενοικιάζονται μήτρες

Ο τίτλος του σημερινού άρθρου είναι δανεισμένος από το βιβλίο Ventres à louer, μια συλλογή κειμένων με επιμέλεια από δύο Γαλλίδες φεμινίστριες εναντίον  της παρένθετης κύησης, η οποία στα γαλλικά λέγεται gestation pour autrui, κύηση για λογαριασμό άλλου, και συνήθως αναφέρεται με το ακρώνυμο GPA.

Πράγματι, στην Ευρώπη πολλές φεμινίστριες είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε αυτή την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, θεωρούν  μάλιστα ότι η παρένθετη κύηση είναι κοινωνική πρακτική που υποδουλώνει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και όχι, όπως παρουσιάζεται από τους μεγαλογιατρούς, ιατρική πρόοδος. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι αποτελεί  τεράστια και επικερδή βιομηχανία και ότι τις  περισσότερες φορές οι παρένθετες μητέρες είναι φτωχές μετανάστριες, που εξαναγκάζονται από την ανέχεια να νοικιάσουν  τη μήτρα τους και ότι οι προστατευτικές διατάξεις των  εθνικών νομοθεσιών συχνά καταστρατηγούνται.

Στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί από το 2002 ο νόμος για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, νόμος που τροποποιήθηκε το 2014 και το 2022 στην  κατεύθυνση της διευκόλυνσης και της  χαλάρωσης περιορισμών. Το θέμα έχει έρθει στην  επικαιρότητα σε συνάρτηση  με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ακόμα δεν το είδαμε, αλλά έχει ήδη προκαλέσει εσωκομματικά προβλήματα στα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Τα προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία ήταν  αναμενόμενα, αφού πολλοί βουλευτές επηρεάζονται από τη συντηρητική-ακροδεξιά ρητορική των  Βορίδη-Σαμαρά. Το περίεργο είναι ότι ανάλογα ποσοστά επιφυλακτικών βουλευτών υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, και ότι ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις. Λέγεται ότι ο Παύλος Πολάκης  είπε ότι "πάνω από τα 300 μέτρα" (δηλ. στα ορεινά χωριά της εκλογικής του περιφέρειας) συναντά πολύ έντονες αντιδράσεις.

Κι έτσι,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν  αποκλείεται να  βγει κερδισμένος από αυτή τη δύσκολη καμπή, χάρη στις αντιφάσεις της αντιπολίτευσης και στους πολύ αδέξιους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, με αλλεπάλληλες παλινωδίες στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας.

Οι αντιδράσεις του συντηρητικού τμήματος της κοινής γνώμης δεν αφορούν  τόσο πολύ τον γάμο καθαυτό, όσο τη δυνατότητα τεκνοθεσίας που σχεδόν νομοτελειακά απορρέει από τη  θέσπιση του γάμου. Εδώ και μέρες παρελαύνουν στα κανάλια ανθυποδιασημότητες που εκφράζουν  τον  αποτροπιασμό τους για το ενδεχόμενο να μεγαλώσει ένα παιδί "χωρίς μητέρα" ή "χωρίς μητέρα και πατέρα",  προσβάλλοντας καίρια τις χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες.

Όμως, υπάρχουν και κάποιοι που επικρίνουν το νομοσχέδιο επειδή είναι ημιτελές,  ατελές, κάνει μισές δουλειές. Φυσικά, και αυτοί βασίζονται σε όσα έχει υπαινιχθεί ο πρωθυπουργός για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οπότε η κριτική τους είναι αναγκαστικά υπό αίρεση. Αυτοί λοιπόν θα ήθελαν να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια η δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών παρένθετης κύησης.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε πρόταση νόμου (εδώ η περίληψη και το πλήρες κείμενο στο λινκ στο κάτω μέρος της σελίδας) που περιλαμβάνει  και τη δυνατότητα  παρένθετης κύησης και από ομόφυλα ζευγάρια. Και το μεγαλύτερο μέρος του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος τάσσεται υπέρ της θέσπισης αυτής της δυνατότητας.

Σε σχετικές συζητήσεις, κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι θέμα ισότητας. Αφού θα αναγνωριστεί η δυνατότητα τεκνοθεσίας και στα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως και στα ομόφυλα, εξίσου πρέπει να αναγνωριστεί η  δυνατότητα χρήσης  παρένθετης μητέρας και στα ετερόφυλα όπως και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει μια ανακρίβεια. Η ελληνική νομοθεσία αναγνωρίζει τέτοια δυνατότητα όχι σε ζευγάρια αλλά σε γυναίκες, που μπορεί να είναι άγαμες ή έγγαμες -απλώς, αν είναι έγγαμη αυτονόητα χρειάζεται η συναίνεση του συζύγου. Οπότε, η μόνη συμπλήρωση που νοείται είναι να προβλεφθεί ότι αν η γυναίκα που θέλει να προσφύγει σε υπηρεσίες παρένθετης κύησης έχει συνάψει ομόφυλο γάμο, τότε απαιτείται και  η συναίνεση της συζύγου της.

Αλλά το βασικό δεν  είναι αυτό. Οι υποστηρικτές της παρένθετης κύησης "για όλους" αποκρύπτουν  το γεγονός ότι σε πολλές προοδευμένες ευρωπαϊκές χώρες η παρένθετη  κύηση  απαγορεύεται εντελώς, για λόγους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιχειρηματολογία του προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια με φραστικά τεχνάσματα.

Προσέξτε τι γράφει η Αυγή:

 Υπενθυμίζεται ότι η από κοινού τεκνοθεσία από ζευγάρια ίδιου φύλου συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες: Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου στις ίδιες χώρες προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Όμως δεν είναι "περίπου οι ίδιες χώρες", αυτό είναι ψέμα.

Από μια πρόχειρη έρευνα που έκανα (διορθώστε με τεκμηριωμένα αν πέφτω έξω κάπου), τουλάχιστον στη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Δανία (*), τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ελβετία η παρένθετη κύηση  απαγορεύεται εντελώς. (Στη Δανία επιτρέπεται μία μητέρα να δώσει σε  μια άλλη οικογένεια το παιδί που έχει γεννήσει, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα -κάτι που ελάχιστες φορές έχει γίνει).

Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες προοδευμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπεται από τον νόμο παρένθετη μητρότητα καθόλου. Η Ελλάδα δηλαδή, αυτή τη στιγμή με τον νόμο του 2002 δεν  είναι "καθυστερημένη" αλλά μάλλον "προχωρημένη" αφού δίνει τη δυνατότητα υπηρεσιών παρένθετης κύησης σε γυναίκες. Κρίμα που ένα αριστερό κόμμα κρύβει την αλήθεια σε αυτό το σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...