Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2024

ΕΙΝΑΙ «ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ» Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ;

 


1. Φουντώνουν οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το Ισραήλ


Να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, ζητούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Διεθνές Δικαστήριο για αντισημιτική μεροληψία και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι μια υπόθεση της Νοτίου Αφρικής που ισχυριζόταν ότι ο πόλεμος στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία δεν απορρίφθηκε εντελώς, καθώς το δικαστήριο εξέδωσε έκτακτη προσωρινή απόφαση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ως απάντηση στην απόφαση ότι η χώρα του δεσμεύεται να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και να υπερασπίζεται τον λαό της. Σε δήλωσή του ανέφερε:

«Η ποταπή προσπάθεια να στερηθεί το Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα (σ.σ. στην αυτοάμυνα) είναι κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους, και δικαίως απορρίφθηκε».

ΕΕ: Πλήρης εφαρμογή των εντολών του ΔΠΔ

Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως περιμένει από το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, καλώντας τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις να αφήσουν ελεύθερους αμέσως όλους τους ομήρους που κρατούν.

Όπως επισημαίνει, «οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους».

Χαιρετίζει την απόφαση το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου

Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης και επισημαίνει ότι το Κάιρο «ανυπομονεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως έχει αποφανθεί το Δικαστήριο σε παρόμοιες περιπτώσεις». Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Γαλλία: Αυστηρή τήρηση του ανθρωπιστικού δικαίου

Η απόφαση που έλαβε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη Γάζα «ενισχύει την αποφασιστικότητα» της Γαλλίας να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, που επισημαίνει πάντως ότι για το έγκλημα της γενοκτονίας, για το οποίο ορισμένες χώρες κατηγορούν το Ισραήλ, θα πρέπει «να αποδειχθεί η πρόθεση».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι είναι «σημαντική» η «αυστηρή τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ» και χαιρετίζει το γεγονός ότι το ΔΠΔ, «όπως και η Γαλλία», ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Το Παρίσι επαναλαμβάνει επίσης ότι εργάζεται «για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Νότια Αφρική: «Θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του» ο Νέλσον Μαντέλα

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στην Πρετόρια για την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ρόλαντ Λαμόλα να σημειώνει ότι ο Νέλσον Μαντέλα «θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του».

«Πιστεύουμε ότι ο πρώην πρόεδρος Μαντέλα θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του ως ένας από τους υποστηρικτές της Σύμβασης περί Γενοκτονίας», είπε ο Λαμόλα στο Reuters στο περιθώριο συγκέντρωσης του κυβερνώντος κόμματος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Το ANC υπερασπίστηκε για χρόνια την παλαιστινιακή υπόθεση, μια σχέση που σφυρηλατήθηκε όταν ο αγώνας του ενάντια στην καταπιεστική κυριαρχία της λευκής μειονότητας υποστηρίχθηκε από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ. Έχει παρομοιάσει τις ενέργειες του Ισραήλ με τον αγώνα του ενάντια στο απαρτχάιντ, μια σύγκριση που απορρίπτει το Ισραήλ, το οποίο είπε ότι οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας είναι «σε τεράστιο βαθμό διαστρεβλωμένοι».

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι το γεγονός ότι η Νότια Αφρική προσέφυγε στη Χάγη για το θέμα αυτό είναι μια πράξη θάρρους που υποκινήθηκε από την επιθυμία της Πρετόριας να υπερασπιστεί μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες.

«Είναι νίκη για το διεθνές δίκαιο ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση σε κανένα μέρος του κόσμου και το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην άμυνα

Η χώρα που είναι η στενότερη σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, δήλωσαν ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Ισραήλ «συνάδει με τη θέση των ΗΠΑ», διότι όπως υποστηρίζουν το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να διασφαλίσει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν «ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες και σημειώνουμε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας, ούτε ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός στην απόφασή του και ζήτησε την άνευ όρων, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς».

Χαιρετίζει ο Ερντογάν: Πολύτιμη η απόφαση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι θεωρεί «πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρακολουθεί «τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων».

Και κατέληξε: «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».

ΥΠΕΞ Ιράν: Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη

Σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε οι ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

«Σήμερα, οι αρχές του ισραηλινού ψευδοκαθεστώτος... πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη για διάπραξη γενοκτονίας και πρωτοφανών εγκλημάτων πολέμου κατά των Παλαιστινίων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. 

_____________________

 

2. Ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Χάγη και κουραφέξαλα»!

ABIR SULTAN/Pool via REUTERS

Η «απάντηση» του ακροδεξιού υπουργού στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

«Χάγη και κουραφέξαλα» ήταν η απάντηση του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας  Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ στο X, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Ως εκ τούτου ζήτησε τη λήψη όλων των μέτρων που διαθέτει προκειμένου να αποτραπούν πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα ζήτησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης από το Ισραήλ, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης.

Ωστόσο, δεν διέταξε ρητά την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ καλείται να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...