Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024

«Το πορτρέτο μιας κυρίας» : Το αριστούργημα του Χένρι Τζέιμς σε μια καλή κινηματογραφική μεταφορά του από την Τζέιν Κάμπιον

 

ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ( ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ )

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ

Χένρι Τζέιμς | CultureNow.grJAMES HENRY/Βικιπαίδεια (1843-1916)

Το πορτρέτο μιας κυρίας είναι ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κορυφαία στιγμή της αφηγηματικής τεχνικής του Χένρι Τζέιμς . 

Στο έργο αυτό ο Tζέιμς εξιστορεί την περιπέτεια της θελκτικής Αμερικανίδας Iσαβέλας Άρτσερ, που επιζητεί την αυτογνωσία, τη συγκρότηση της προσωπικότητάς της, την πλήρωση.

 O αναγνώστης παρακολουθεί συνεπαρμένος την περιπλάνηση αυτής της νεαρής κυρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αγγλία, στο Παρίσι, στη Φλωρεντία και στη Ρώμη. 

Συνάμα παρακολουθεί τις εσωτερικές διαδρομές της σ' έναν ολοένα και πιο περίπλοκο λαβύρινθο, στο λαβύρινθο της ψυχής της. 

H Ισαβέλα θα πολιορκηθεί από τους πλέον έντιμους και αξιοπρεπείς θαυμαστές, θα εμπνεύσει τον άδολο έρωτα έξοχων ανδρών, αλλά η ίδια θα ερωτευτεί τον πλέον δόλιο και ανάξιο. 

Μολοντούτο, η αποκάλυψη της μηχανορραφίας που την οδήγησε στον αποτυχημένο γάμο της δε θα τη συντρίψει, αλλά, τουναντίον, θα την υψώσει στο μεγαλείο εκείνου του είδους της ωριμότητας που είναι δίχως συμφέρον, δίχως ίχνος ωφελιμότητας, και διασχίζει πια τον κόσμο και την ύπαρξη με τη μακαριότητα που προσφέρει ο πόνος και η γνώση του εαυτού μας και των άλλων.

 O θρίαμβος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο θρίαμβος της ψυχής της Iσαβέλας, ανταλλάσσει χειραψίες με το θρίαμβο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με το θρίαμβο της μυθιστορηματικής τέχνης, όπως τη διακονεί και την τιμά ένας από τους πλέον μεγάλους στιλίστες. (Μετάφραση: ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ/ Εκδόσεις Καστανιώτης -εξαντλημένο)

The Portrait of a Lady eBook by Henry James - EPUB Book | Rakuten Kobo  GreeceΔιαβάστε περισσότερα :"Το πορτρέτο μιας κυρίας" (μυθιστόρημα)


____________________

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

https://www.filmy.gr/wp-content/uploads/2022/02/The-Portrait-of-a-Lady-50.jpgΤο Πορτραίτο μιας Κυρίας

ΠΗΓΗ: filmy.gr
 
 
Εγχρ. 02 ωρ. 24 λεπ.
  • The Portrait of a Lady
  • 1996
  • ΗΠΑ, Μ. Βρετανία
  • Αγγλικά, Ιταλικά

 Η Ιζαμπέλ Άρτσερ, μια Αμερικανίδα κληρονόμος με αρκετά ελεύθερη σκέψη, κάνει ένα ταξίδι στην Ευρώπη με σκοπό να ανακαλύψει καλύτερα το ίδιο της τον εαυτό. Θα συναντήσει εκεί τη μαντάμ Μερλ, η οποία με τη σειρά της θα την οδηγήσει στην ατυχή γνωριμία με τον Γκίλμπερτ Όσμοντ, έναν αβρό και ψυχρό συλλέκτη αντικειμένων τέχνης. Ο Γκίλμπερτ Όσμοντ θα την ελκύσει με μια έντονη, αλλά ανέφικτη σεξουαλικότητα. Η Ιζαμπέλ θα τον παντρευτεί και τότε θα καταλάβει πως ο  Όσμοντ  και η μαντάμ Μερλ είναι εραστές, και το μόνο που θέλουν είναι να της κλέψουν την περιουσία της. Ακόμα περισσότερο, η Ιζαμπέλ θα συνειδητοποιήσει πως η ίδια δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ακόμα «κομμάτι» στην συλλογή του συζύγου της…

Σκηνοθεσία:

Jane Campion

Τζέιν Κάμπιον (1954)

Κύριοι Ρόλοι:

Nicole Kidman … Isabel Archer

John Malkovich … Gilbert Osmond

Barbara Hershey … μαντάμ Serena Merle

Mary-Louise Parker … Henrietta Stackpole

Martin Donovan … Ralph Touchett

Shelley Winters … Κα Touchett

John Gielgud … Κος Touchett

Shelley Duvall … κόμισσα Gemini

Richard E. Grant … λόρδος Warburton

Viggo Mortensen … Caspar Goodwood

Christian Bale … Edward Rosier

Valentina Cervi … Pansy Osmond

Roger Ashton-Griffiths … Bob Bantling

Alessandra Vanzi … καλόγρια

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Laura Jones

Παραγωγή: Steve Golin, Monty Montgomery

Μουσική: Wojciech Kilar

Φωτογραφία: Stuart Dryburgh

Μοντάζ: Veronika Jenet

Σκηνικά: Janet Patterson

Κοστούμια: Janet Patterson

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Portrait of a Lady
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Πορτραίτο μιας Κυρίας
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Το Πορτρέτο μιας Κυρίας [τηλεόραση]

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: The Portrait of a Lady του Henry James.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου (Barbara Hershey) και κοστουμιών.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα δεύτερου γυναικείου ρόλου (Barbara Hershey).

Παραλειπόμενα

  • Αυτή ήταν η πρώτη διασκευή στο σινεμά του μυθιστορήματος του Henry James από το 1881, αλλά προϋπήρχε μια τηλεοπτική του 1968 με τον Richard Chamberlain και τη Suzanne Neve. Για την ακρίβεια, ήταν μίνι σειρά 6 επεισοδίων. Τη δεκαετία όμως του 1950, ο David O Selznick σχεδίαζε μια μεταφορά του, με τη σύζυγο του, Jennifer Jones, στον κεντρικό ρόλο.
  • Ήταν η πρώτη ταινία της Jane Campion μακριά από την Ωκεανία.
  • Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, η Nicole Kidman βρέθηκε για δύο εβδομάδες στο κρεβάτι, πάσχοντας από συναισθηματικό στρες.
  • Παρότι αυτή ήταν η πρώτη συνεργασία ανάμεσα στην Jane Campion και τη Nicole Kidman, ήταν η Campion που ανακάλυψε τη μελλοντική σταρ σε θέατρο της Αυστραλίας, κι ενώ ακόμα ήταν 14ων ετών.
  • Η Susan Sarandon ήταν η αρχική μαντάμ Μερλ, αλλά η καθυστέρηση της έναρξης γυρισμάτων συνέπεσε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς της κόρης της. Ακολούθως, ήταν η Sigourney Weaver που είπε όχι στον ρόλο.
  • Ο Ralph Fiennes και ο Daniel Day-Lewis απέρριψαν τον ρόλο του Ραλφ.
  • Η Laura Dern έφτασε κοντά στο να ερμηνεύσει αυτή την Ενριέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...