Κυριακή, Ιανουαρίου 21, 2024

In Cold Blood/Εν Ψυχρώ: Από το αξεπέραστο βιβλίο του Τρούμαν Καπότε στην εμβληματική ταινία του Ρίτσαρντ Μπρουκς(1967)

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/shopping?q=tbn:ANd9GcSq07u4riklMZxfkTJ_BvTBlNwHW-ivGolpjPCJzB0j_qQq1xNuZIGHzOsGtkeWnKO0kWMPNHXI2m9gfoXK9K2pyXp5PggyJQSU_uEXCbc&usqp=CAc Λίγα αμερικάνικα βιβλία έγιναν θρύλος όσο το "Εν Ψυχρώ". Η μυθιστορηματική αυτή αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας - της άγριας δολοφονίας τεσσάρων μελών μιας οικογένειας στο Κάνσας, της έρευνας που ακολούθησε για την ανεύρεση των δραστών, της σύλληψης και της εκτέλεσής τους - συνάρπασε από την αρχή την κριτική και το αναγνωστικό κοινό της εποχής. Αυτό το "non fiction novel", σαράντα χρόνια μετά (όπως απέδειξε η κινηματογραφική ταινία "Καπότε", της οποίας το κεντρικό θέμα είναι πως ο συγγραφέας προσέγγισε το υλικό του, γνωρίζοντας από κοντά τους δολοφόνους σε μια πολυσυζητημένη, αμφίρροπη και ιδιάζουσα σχέση), εξακολουθεί να θεωρείται το αριστούργημα του Τρούμαν Καπότε, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα.

Τίνα Μανδηλαρά=> "Εν Ψυχρώ": το βιβλίο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ/lifo.gr

H TAINIA


Το Εν ψυχρώ (αγγλικά: In Cold Blood‎‎) είναι αμερικανική νεο-νουάρ αστυνομική ταινία του 1967 σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Μπρουκς, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Τρούμαν Καπότε που εκδόθηκε το 1966. Πρωταγωνιστούν ο Ρόμπερτ Μπλέικ ως Πέρι Σμιθ και ο Σκοτ Γουίλσον ως Ρίτσαρντ "Ντικ" Χίκοκ, δύο άνδρες που δολοφόνησαν μια τετραμελή οικογένεια στο Χόλκομπ του Κάνσας.

 
ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ 
Ο Perry Smith, αριστερά, και ο Richard Hickock συνελήφθησαν στο Λας Βέγκας σε σχέση με τις δολοφονίες τεσσάρων μελών της οικογένειας Clutter στις 15 Νοεμβρίου 1959 στην επαρχία του Κάνσας.Πηγή:  Las Vegas Review-Journal Archive.

Αν και η ταινία είναι εν μέρει πιστή στο βιβλίο, ο Μπρουκς έκανε κάποιες μικρές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της συμπερίληψης ενός φανταστικού χαρακτήρα, του "ρεπόρτερ" (που υποδύεται ο Πολ Στιούαρτ).

Η ταινία γυρίστηκε σε τοποθεσίες όπου συνέβησαν τα εγκλήματα των Σμιθ και Χίκοκ, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού σπιτιού των Κλάτερ όπου λήστεψαν και δολοφόνησαν και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας. Η ταινία ήταν υποψήφια για τέσσερα Βραβεία Όσκαρ: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Το 2008, το Εν ψυχρώ επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική». [5] [6]

Πλοκή

Ξεκινώντας μέσω αναδρομών, οι πρώην κατάδικοι Πέρι Σμιθ και Ντικ Χίκοκ συναντιούνται στην επαρχία του Κάνσας το φθινόπωρο του 1959. Μαζί, καταστρώνουν ένα σχέδιο για να εισβάλουν στο αγρόκτημα της πλούσιας οικογένειας Κλάτερ, καθώς ο πατριάρχης Χέρμπερτ Κλάτερ υποτίθεται ότι κρατά ένα μεγάλο απόθεμα μετρητών σε ένα χρηματοκιβώτιο τοίχου. Οι δύο εγκληματίες εισβάλλουν στο σπίτι στη μέση της νύχτας, αλλά δεν μπορούν να βρουν κάποιο χρηματοκιβώτιο, καθώς ο Χέρμπερτ χρησιμοποιεί επιταγές για την προσωπική του επιχείρηση και τις εργασίες της φάρμας του. Για να μην αφήσουν μάρτυρες στην απόπειρα ληστείας τους, οι Σμιθ και Χίκοκ σκοτώνουν τον Χέρμπερτ κόβοντάς του τον λαιμό και προχωρούν στη δολοφονία της γυναίκας του, Μπόνι, και των δύο έφηβων παιδιών τους, Νάνσυ, 16 ετών και Κένιον, 14 ετών αντίστοιχα, με κυνηγετικό όπλο. Τα πτώματά τους ανακαλύπτονται την επόμενη μέρα και ξεκινά αμέσως έρευνα του σερίφη της κομητείας Φίνει και του Γραφείου Ερευνών του Κάνσας (KBI), με επικεφαλής τον ντετέκτιβ Άλβιν Ντιούι.

Βασισμένοι σε μια πληροφορία από έναν πρώην συγκρατούμενο του Χίκοκ, οι δύο άνδρες γίνονται οι κύριοι ύποπτοι για τις δολοφονίες της οικογένειας Κλάτερ. Οι φυγάδες ξεφεύγουν από την επιβολή του νόμου κατευθύνοντας στη Φλόριντα, ταξιδεύοντας νοτιοδυτικά σε όλη τη χώρα και τελικά διασχίζοντας τα σύνορα με το Μεξικό. Μετά από δύο εβδομάδες στο Μεξικό, οι δυο τους επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, ελπίζοντας να κερδίσουν χρήματα από τα κέρδη του τζόγου. Λίγο μετά την άφιξή τους στο Λας Βέγκας, οι Σμιθ και Χίκοκ συλλαμβάνονται επειδή οδηγούσαν ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, καθώς παραβίασαν την αποφυλάκιση υπό όρους και περνούσαν ελέγχους.[....................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ

Βικιπαίδεια :Εν ψυχρώ (ταινία)

Προσοχή: Το βιβλίο και η  ταινία λόγω θέματος  ενδείκνυνται αυστηρά για ενήλικες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...