Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ: Η διοίκηση Ζέρβα άφησε τα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης σε οικτρή κατάσταση!

 

Στέλιος Αγγελούδης για τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης: "Η διαχείριση Ζέρβα έχει «υποθηκεύσει» το μέλλον της πόλης"

Φίλιππος Δεργιαδές

«Δεν θα δοθεί καμία νέα αύξηση στα δημοτικά τέλη στην παρούσα θητεία», τόνισε σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα τα οικονομικά και την καθαριότητα του κεντρικού δήμου της πόλης.

Σχετικά με την καθαριότητα, τόνισε ότι η πόλη μέχρι πρόσφατα βρισκόταν αντιμέτωπη με μία υγειονομική βόμβα και η εισαγγελική παρέμβαση ήταν αναμενόμενη, ενώ ανέφερε πως ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ στον δήμο, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες της υπηρεσίας.

Όπως είπε, ήδη εφαρμόζεται το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα που αποδίδει καρπούς, γεγονός που φαίνεται, όπως είπε στην πόλη και απέδωσε εύσημα στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως έχουν αγκαλιάσει θερμά την προσπάθεια που γίνεται να καθαρίσει η πόλη.

«Η πόλη άρχισε να καθαρίσει και μοιάζει με πόλη. Μέχρι σήμερα έχουμε αποκομίσει 4.300 τόνους αστικά απορρίμματα, 600 τόνους ανακύκλωσης και 150 τόνους ογκώδη από 1069 σημεία της πόλης ανέφερε» και τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα μαζευτούν όλα τα ογκώδη από την πόλη. Ανέφερε επίσης ότι μετά από επαφή του στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια 8 εκατ. ευρώ προκειμένου να νοικιαστούν μηχανήματα πλυσίματος και σαρώματος για κάθε δημοτική κοινότητα του δήμου.

Επ’ αυτού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος, αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του δήμου, που περιλαμβάνει νέο κανονισμό καθαριότητας και διοικητική αναδιάρθρωση της υπηρεσίας, αναμόρφωση των γραμμών αποκομιδής, αξιοποίηση όλου του προσωπικού με πιστοποίηση ικανότητας, ειδική αποκομιδή χάρτου, καφέ κάδους για τα οργανικά απόβλητα σε στοχευμένες επιχειρήσεις, συγκεκριμένα ωράρια αποκομιδής ανά κοινότητα, με έμφαση την αποκομιδή τις βραδινές ώρες αλλά και πιλοτικό πρόγραμμα αποκομιδής πόρτα – πόρτα στις δύσβατες συνοικίες.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του προσωπικού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε πως θα αξιοποιηθεί όλο το προσωπικό στην καθαριότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως υπήρχε αντιδήμαρχος της προηγούμενης διοίκησης που διέθετε 3 προσωπικούς οδηγούς. «Εμείς αποφασίσαμε ότι δεν θα έχει κανείς προσωπικό οδηγό και υπηρεσιακό αυτοκίνητο όπως οι προηγούμενοι. Μόνο από αυτή την κίνηση έχουμε εξοικονομήσει 15 οδηγούς για τα απορριμματοφόρα», τόνισε ενώ σε ερώτηση της Parallaxi αν ο δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε παραχώρηση τομέων της καθαριότητας σε ιδιώτες, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη στο δήμο.

«Θα προχωρήσουμε και θα υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό με το υφιστάμενο προσωπικό. Δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη. Ωστόσο όταν θα έχουμε τον νέο εξοπλισμό θα ξαναδούμε τα δεδομένα», είπε και τόνισε πως «θα υπάρξουν και θα τηρηθούν οι κανόνες, όποιος ρυπαίνει, όποιος προσβάλει το κοινωνικό σύνολο, θα πληρώνει πρόστιμο. Απαιτούμε σεβασμό στους εργαζόμενους μας στην υπηρεσία Καθαριότητας. Πρέπει να σεβαστούμε όλοι και όλες, κάτοικοι και επισκέπτες, τους δημόσιους χώρους. Να σεβαστούμε το περιβάλλον και την πόλη. Ουσιαστικά να σεβαστούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς».

Σε ότι αφορά τα σπίτια ανακύκλωσης ανέφερε ότι η σύμβαση επιβάλει στον δήμο να τα παραλάβει και να τα εντάξει στην γραμμή ανακύκλωσης, αλλά έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να εξεταστεί το νομικό καθεστώς της σύμβασης. Σε ότι αφορά την προτροπή του υπουργού Μεταφορών Χ. Σταικούρα να γίνεται η αποκομιδή μόνο το βράδυ ώστε να μην επιβαρύνεται η πόλη περισσότερο λόγω και του fly over, κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να εξασφαλίσει στον δήμο Θεσσαλονίκης τα απαραίτητα κονδύλια ώστε η αποκομιδή να γίνεται μόνοι βράδυ.


Πρωτόγνωρη η κατάσταση στα οικονομικά του δήμου

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα του δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε πως η η  νέα δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση πρωτόγνωρη.

Αφού τόνισε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη, αδιάψευστη αλήθεια από τους αριθμούς και πως τα στοιχεία είναι αμείλικτα ανέφερε πως τελικά το  άνοιγμα στα ανταποδοτικά τέλη έφτασε τα 20, περίπου, εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό το πρωτοφανές άνοιγμα οδήγησε σε πολιτικές και λογιστικές ακροβασίες. Φτάσαμε στο απόλυτο τραγελαφικό σημείο, να έρχεται η εισήγηση για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35% και να μη ψηφίζεται από τον ίδιο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών αλλά και από όλους αυτούς που είναι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη δημιουργία του ελλείμματος. Εν τέλει, η ψήφιση τα ανταποδοτικά ψηφίστηκαν από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση» σημείωσε και υπογράμμισε πως μετά την μείωση των δημοτικών τελών δεν υπήρξε καμία διορθωτική κίνηση από τη διοίκηση Ζέρβα.Η νέα διοίκηση Ζέρβα - Δημητριάδης ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών - The  Opinion

«Στην προσπάθεια τους μάλιστα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξόδων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού «στράγγισαν» στην κυριολεξία τους υπόλοιπους κωδικούς και άφησαν άδεια ταμεία για την κοινωνική πολιτική, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, όλους τους υπόλοιπους τομείς ευθύνης του Δήμου. Μιλάμε για μια τραγική κατάσταση» σημείωσε και  συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Υπάρχουν σήμερα ανείσπρακτες μη βεβαιωμένες οφειλές 11.509.958 ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα. Προσέξτε αυτό: Από το ποσό αυτό τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν για τα ταμεία του Δήμου, να παραγραφούν, εάν δε βεβαιωθούν μέχρι τα τέλη του 2024. Και αναρωτιέμαι: Τι ήταν αυτό που εμπόδιζε τη στελέχωση της Υπηρεσίας με τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ώστε να βεβαιωθούν οι παραπάνω οφειλές;
  • Εκκρεμεί η επεξεργασία άνω των 6.000 δηλώσεων διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων του 2020 και 2021. Και εφ’ όσον δεν έχει προχωρήσει η επεξεργασία, δεν έχουν προφανώς βεβαιωθεί και οι αντίστοιχες οφειλές. Δεν πιστεύω να έχει γίνει αυτό σε άλλο Δήμο…
  • Παράλληλα, από το 2019, δεν έχουν γίνει χρεώσεις για τους 800 υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει γίνει η επεξεργασία, δεν μπορούν να βεβαιωθούν οφειλές. Ελλοχεύει και εδώ ο κίνδυνος της παραγραφής.
  • Στο Δήμο Θεσσαλονίκης οφείλονται 764.515 ευρώ από ανείσπρακτα μισθώματα. Συγκεκριμένος αριθμός καταστημάτων και κυλικείων που οφείλουν ενοίκια ακόμη και από το 2021. Δεν κινήθηκαν ποτέ (γιατί άραγε;) οι απαραίτητες διαδικασίες κατά το Νόμο κατάπτωσης των εγγυητικών.
  • Σε ότι αφορά στα πρόστιμα για παράνομη διαφήμιση, οι αποφάσεις εκδίδονταν μετά από 2-3 χρόνια, ακολουθούσαν αιτήσεις θεραπείας, ο Δήμος δεν εισέπραττε ποτέ.

Μιλώντας δε για τις επιδόσεις της διοίκησης Ζέρβα σημείωσε ότι «είναι σαφές πως επεδείχθη μια ανεξήγητη αδράνεια, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά κακοδιαχείρισης, ανεπάρκειας και διαχειριστικής ανικανότητας. Αυτές είναι οι ¨αντικειμενικές αλήθειες¨ στις οποίες αρέσκονται να ομνύουν ορισμένοι».

«Πρόκειται για αλήθειες που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης, αλήθειες επώδυνες που οι Θεσσαλονικείς οφείλουν να γνωρίζουν. Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από τις δυσκολίες και όσα μας κληροδότησαν. Θα δώσουμε την μάχη που οι δημότες μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Δεν αποποιούμαστε την ευθύνη, όπως οι προηγούμενοι» τόνισε και σημείωσε πως προχωρούμε σε εξορθολογισμό των δαπανών μας, στη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας και σε αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Εργαζόμαστε ώστε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας και να μην αφήσουμε ούτε ευρώ να πάει χαμένο».

Στις 29 Ιανουαρίου το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει για τον προϋπολογισμό

Σε ότι αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2024, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή η οποία θα καταρτίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του υπάρχοντος σχεδίου του προϋπολογισμού και καλώς εχόντων ων πραγμάτων στις 29 Ιανουαρίου θα εισαχθεί προς έγκριση στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και πως το επόμενο διάστημα θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην εισπραξιμότητα και στον εξορθολογισμό των δαπανών, ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας.Βασίλης Γάκης, κατέρριψε τον ισχυρισμό Ζέρβα ότι στα ταμεία υπάρχει αποθεματικό. «Αρχικά μας είπε ότι υπήρχαν 35 εκατομμύρια, τα οποία αργότερα έγιναν 28 και τελικά αποδείχτηκε πως μόλις 7 εκατομμύρια ήταν διαθέσιμα προς χρήση» τόνισε.

Βρέθηκαν οι χώροι για τις 2.500 θέσεις στάθμευσης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις 2.500 νέες θέσεις στάθμευσης που πρόσφατα εξήγγειλε, τόνισε πως πρόκειται να δημιουργηθούν σε οικόπεδα και χώρους που ανήκουν στο δημόσιο και σύντομα θα αποδοθούν σε χρήση.

Όπως είπε ήδη υπάρχει θετική ανταπόκριση από τα συναρμόδια υπουργεία και πως το θέμα αναμένεται να δρομολογηθεί σχετικά γρήγορα, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Ενδεικτικά όμως ανέφερε πως υπάρχει ένα οικόπεδο της ΓΕΟΣΕ κοντά στα Δικαστήρια, το οποίο είναι μεταξύ αυτών που θα δοθούν για χώρο στάθμευσης, τουλάχιστον μέχρι να αποπερατωθούν οι εργασίες για το Fly Over.

Σχετικά με το Fly Over, είπε πως θα γίνει ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο όπως και για τη ΔΕΘ και όλα τα μείζονα ζητήματα της πόλης, ενώ για τη ΔΕΠΘΕ ανέφερε πως όποιες αλλαγές γίνουν, θα δρομολογηθούν μετά τον προϋπολογισμό, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να συμπράξει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε τα δημοτικά ΜΜΕ να ενισχυθούν με εξοπλισμό. Επίσης ανέφερε πως εντός διμήνου θα είναι έτοιμος και ο διαγωνισμός για την μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε χώρο ιστορικής μνήμης και πρασίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι σχέση έχει η ΑΕΚ με το Φαρ Ουέστ ;

Λούφαξαν στην σιωπή Του Τάκη Ψαρίδη anoixtoparathyro.gr Την στιγμή που η βία έχει εξαπλωθεί ακόμα και στα δημοτικά σχολεία, κάποιοι σ...