Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024

Τα τετρακόσια χτυπήματα /Les Quatre Cents Coups (1959): το αριστούργημα του Φρανσουά Τριφό

Τα 400 Χτυπήματα, (Les Quatre Cents Coups)

Τα 400 Χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό και «Το Μεροκάματο του Τρόμου» του  Ανρί-Ζορζ Κλουζό - Cat Is Art Φρανσουά Τριφό, επηρέασε βαθιά τον κινηματογράφο - Ατέχνως

Σκηνοθεσία:

Με τους:

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ=>Τα 400 Χτυπήματα, (Les Quatre Cents Coups)

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

 Τα 400 Χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό και «Το Μεροκάματο του Τρόμου» του  Ανρί-Ζορζ Κλουζό - Cat Is Art


Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι δεκατριών χρόνων και ζει στο Παρίσι με τους γονείς του. Η αδιαφορία των γονιών κι η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο τού προκαλούν μια τάση φυγής απ’ το καταπιεστικό, σχολικό κι οικογενειακό περιβάλλον.

Μαζί με το Με κομμένη την ανάσα του Γκοντάρ, το έργο που εγκαινίασε τη nouvelle vague κι έβγαλε το γαλλικό σινεμά στους δρόμους, στον κόσμο, στους ανθρώπους που μιλάνε κανονικά κι αισθάνονται… σαν άνθρωποι κι όχι σαν χαρακτήρες ταινιών (παραδόξως, από δυο σκηνοθέτες που λάτρευαν το παλιό σινεμά των στούντιο, αλλά θέλησαν να το διαρρήξουν). 

Τα 400 Χτυπήματα έδωσαν νέα διάσταση στην έννοια της ταινίας ενηλικίωσης, με τον χαρακτήρα alter ego του Τριφό, τον έφηβο Αντουάν Ντουανέλ, μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή εκδοχή της αντάρτικης ανομίας του Χόλντεν Κόφιλντ, ένα παραβατικό νέο παιδί που αδημονεί ν’ αποδράσει από έναν σκληρό περίγυρο που επιμένει να τον τιμωρεί, αντί να τον καταλάβει. 

Αξέχαστος χαρακτήρας σε μια γλυκόπικρη ταινία, ίσως η πρώτη που κοίταξε ένα παιδί στα μάτια, χωρίς να το λυπάται και να το ωραιοποιεί.

_______________________

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/e/ed/%CE%A4%CE%B1_400_%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1_%28%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1_1959%29.jpg*Βικιπαίδεια=>Τα 400 χτυπήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...