Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2023

Φιλιώ Χαϊδεμένου (1899-2007):Μια "μυθική" ιστορία ζωής

[....…] Φεύγω και ρωτάω μια κυρία που συνάντησα αν έχει εκεί κοντά κάποια εκκλησία ή σχολείο, όπου θα μπορούσαμε να μείνουμε.
«Κοίταξε να δεις», μου λέει εκείνη, «η εκκλησία είναι κλειδωμένη και δεν μπορείς να μπεις, αλλά, αν προχωρήσεις μέχρι την άκρη του χωριού, θα βρεις την εκκλησία του νεκροταφείου, την Αγία Παρασκευή, που είναι ανοιχτή».

Βρήκαμε το νεκροταφείο, αλλά η εκκλησία ήταν κλειστή. Δίπλα της βρισκόταν το οστεοφυλάκιο. Δοκιμάζω την πόρτα του· ήταν ανοιχτή.
«Εδώ θα μείνουμε απόψε», λέω στην οικογένειά μου.
«Μαμά! Βλέπεις τι είναι εδώ;» μου λέει η κόρη μου.
«Παιδάκι μου, δεν είναι τίποτα», προσπαθώ να την καθησυχάσω. «Οι πεθαμένοι δεν είναι παρά άνθρωποι σαν κι εμάς. Κι εμείς κάποια μέρα θα γίνουμε σαν κι αυτούς. Στη Μικρά Ασία, στην Καταστροφή, εμείς μέναμε ακόμα και μέρες ολόκληρες αγκαλιά με τους πεθαμένους, γιατί κρυβόμασταν.

[…]Μπαίνουμε μέσα, αδειάζω τα οστά από τα κιβωτιάκια, τα σπάω κι ανάβω μια φωτιά στη μέση του οστεοφυλάκιου. Ζεσταθήκαμε λίγο κι ευτυχώς η πόρτα από πάνω είχε μια μεγάλη χαραμάδα κι έτσι ο καπνός είχε διέξοδο να βγει και δεν μας έπνιξε. Τώρα έπρεπε να βρω κάτι για να φάμε. Βρήκαμε μπουκαλάκια με λάδι. Βρίσκω ένα πήλινο δοχείο και χύνω μέσα το λάδι. «Αύριο, μόλις ξημερώσει, θα βρω κάτι να μαγειρέψω», τους λέω. Πέφτουμε να κοιμηθούμε αγκαλιασμένοι και μόλις μας είχε πάρει ο ύπνος ανοίγει η πόρτα και μπαίνει μια γυναίκα, πολύ φτωχικά ντυμένη.
«Πώς θα ξημερώσετε χωρίς να φάτε και μ’ αυτό το κρύο;» μας λέει. «Εγώ δεν μπορώ να σας πάρω στο σπίτι μου, γιατί ο γαμπρός μου δεν μ’ αφήνει να βάζω κανέναν στο σπίτι. Τουλάχιστον πάρτε κάτι να φάτε», και μας δίνει δύο βρασμένα αβγά κι ένα κομμάτι τυρί.
Τέσσερεις μέρες μείναμε σ’ εκείνο το οστεοφυλάκιο. Η γυναίκα μάς ξανάφερε φαγητό –ο Θεός ν’ αναπαύει την ψυχούλα της…


Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα, εκδ. Μωβ Σκίουρος

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ ΦΙΛΙΩ

 

********************

ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ. - ΓΙΑΓΙΑ ΦΙΛΙΩ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ

ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ.

ΓΙΑΓΙΑ ΦΙΛΙΩ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ

******************
ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ. - ΓΙΑΓΙΑ ΦΙΛΙΩ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ

ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ.

ΓΙΑΓΙΑ ΦΙΛΙΩ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ

********************

 Σαν σήμερα "έφυγε" η Φιλιώ Χαϊδεμένου:H γυναίκα που κράτησε ζωντανό τον  πολιτιστικό πλούτο του Μικρασιατικού Ελληνισμού | iEllada.gr

Βικιπαίδεια: Φιλιώ Χαϊδεμένου

 

Σαν Παραμύθι - Φιλιώ Χαιδεμένου

Μια εκπομπή του Νίκου Παπαθανασίου - 1999

 

Το επεισόδιο αυτό της σειράς εκμπομπών της ΕΡΤ "Σαν Παραμύθι" είναι αφιερωμένο στην Μικρασιάτισσα γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου. Ως αφηγήτρια, διηγείται με πλήρη διαύγεια, παρότι είχε φτάσει στα 100 έτη της, τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στην Μικρά Ασία. Μιλά για την καθημερινότητά της & για την οικογένειά της. 

Συγκλονίζει η μαρτυρία της για την άφιξη του Ελληνικού στρατού στην Σμύρνη, καθώς και για την καταστροφή που επήλθε μετά. Από την όμορφη ζωή στα Βουρλά, στο άγνωστο της Ελλάδας. Μια μαρτυρία θησαυρός για τα γεγονότα της εποχής.

 Την κασέτα με το αυθεντικό αρχείο της εκπομπής την είχε η ίδια η Φιλιώ Χαϊδεμένου, η οποία την χάρισε στον Γεώργιο Βασίλαρο. Εκείνος με την σειρά του, μου χάρισε την κασέτα ως ένδειξη θαυμασμού για την προσπάθειά μου, για την διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 Τον ευχαριστώ και γραπτώς από εδώ, για το δώρο αυτό. η γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε στα Βουρλά το 1899, και έφυγε από την ζωή τον Ιούνιο του 2007, σε ηλικία 108 ετών. Υ.Γ.

 Στο ντοκιμαντέρ, που είναι τραβηγμένο το 1999, η γιαγιά Φιλιώ είναι 100 ετών, αλλά από λάθος αναφέρει 102.

******************

Φιλιώ Χαϊδεμένου - Συνέντευξη (Νέοι Φάκελοι - ΣΚΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες

  20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες 46–58 λεπτά ...