Ω, τι χρόνος Χριστέ μου!
Βομβαρδισμός στη Γάζα | AP Photo/Ariel Schalit
Νομίσαμε ότι το 2022 ήταν η αιματηρότερη χρονιά του αιώνα. Δεν ξέραμε τι μας επιφύλασσε το 2023. Δίπλα στην ατέλειωτη αιματοχυσία στην Ουκρανία, ο αιμοδιψής Μολώχ της γης Χαναάν, που είναι και γη των Εβραίων, ζήτησε ακόμη περισσότερο αίμα. Αδιακρίτως. Ο πόλεμος αυτοάμυνας του Ισραήλ έγινε γρήγορα πόλεμος θρησκευτικός και πόλεμος γενοκτονίας. Η προ μηνός τρομερή αναφορά Νετανιάχου στην Πεντάτευχο της Βίβλου (την Τορά των Εβραίων), «θυμηθείτε τι μας έκαναν οι Αμαληκίτες! (Α’ Σαμουήλ 15) τώρα κατατροπώστε τους όλους ανεξαιρέτως!», κάνει τον πόλεμο βιβλικά γενοκτονικό.
Και επειδή ξέρουμε ότι ο πόλεμος από πλευράς Χαμάς είναι εξίσου ιερός, αδυσώπητος, κτηνώδης, παρακαλούμε επειγόντως το Θείον Βρέφος, τις άγιες τούτες μέρες των Χριστουγέννων, να κάνει το θαύμα του, λίγα μόλις χιλιόμετρα νοτιότερα του γενεθλίου τόπου Του. Η Χαμάς αναφέρει στο καταστατικό της ότι δεν υπάρχει «καμία λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα πέρα από το τζιχάντ, τον ιερό πόλεμο. Οι άλλοι θυμούνται τους αρχαίους Αμαληκίτες με το ίδιο αρχαίο μένος και μίσος.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο ανιστόρητος πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε «σταυροφορία». Μετά τις αντιδράσεις, ζήτησε συγγνώμη από τους μουσουλμάνους όλης της Γης. Οπως μας δίδαξε ο Τσιφόρος στο ομώνυμο βιβλίο του, οι σταυροφορίες είναι μια καλή υπόθεση για τη Δύση, κακή για την Ανατολή. («Βιβλίον συγγραφέν υπό του φαιδροτάτου Νικολάου Τσιφόρου, ιστορικώτατον άμα και αστειότατον, πραγματευόμενον περί του πώς υπήγασιν οι άνθρωποι του Χριστού να ληστεύσωσι και φονεύσωσι τους ανθρώπους του αντιχρίστου» - από τον πρόλογο του ίδιου του συγγραφέα.)
Δεν ήταν θρησκευτικός τελικά ο εικοσαετής πόλεμος των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, που άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, κανείς όμως δεν ξεχνάει τον θεωρητικό του πολέμου των πολιτισμών και των θρησκειών, Χάντινγκτον, που επηρέασε και επηρεάζει τις δεξαμενές πολεμικής σκέψης. Ούτε και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι θρησκευτικός, όσο και αν προσπάθησαν για το αντίθετο τα ορθόδοξα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως. Ομόδοξοι γαρ οι στρατοί. Στη Γάζα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ, έχουμε τον ίδιο τον προφήτη της Βίβλου, Σαμουήλ, να μιλάει διά στόματος Νετανιάχου.
Είπεν ο Κύριος εδώ, δηλαδή στη Γάζα (Α’ Σαμουήλ, κεφ. 15): «Θα τιμωρήσω τους Αμαληκίτες, γι’ αυτό που έκαναν στους Ισραηλίτες, να τους κλείσουν τον δρόμο, όταν εκείνοι έβγαιναν από την Αίγυπτο (σ.τ.γ. πολλές γενεές πριν!). Εξόντωσε Σαούλ, βασιλιά του Ισραήλ, τους Αμαληκίτες. Να καταστρέψεις καθετί που έχουν. Να εξοντώσεις άντρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη, βόδια, πρόβατα, καμήλες και γαϊδούρια». Κι αφού ο Σαούλ κατέσφαξε τους Αμαληκίτες, λυπήθηκε τον βασιλιά τους, τον Αγάγ, αλλά και κάποια πρόβατα και βόδια. Ο Κύριος τότε είπε στον Σαμουήλ: «Μετάνιωσα που έκανα τον Σαούλ βασιλιά, γιατί αυτός δεν εκτέλεσε τις εντολές μου». Και πήγε ο Σαμουήλ στον Σαούλ και είχαν οι δυο τους την εξής στιχομυθία:
«Σαμουήλ: Από πού προέρχονται αυτά τα βελάσματα των προβάτων και τα μουγκανητά των βοδιών, που ακούω; Σαούλ: Οι στρατιώτες λυπήθηκαν τα καλύτερα πρόβατα και βόδια και τα έφεραν από τους Αμαληκίτες εδώ. Σαμουήλ: Ο Κύριος ήταν που σε έχρισε βασιλιά του Ισραήλ και τώρα σε έστειλε εκστρατεία και σου είπε να καταστρέψεις εντελώς αυτούς τους αμαρτωλούς, τους Αμαληκίτες. Μήπως ο Κύριος επιθυμεί ολοκαυτώματα (sic!) και θυσίες; Πιο πολύ επιθυμεί να υπακούμε στις εντολές του. Η υπακοή είναι γι’ αυτόν καλύτερη από το πάχος των κριαριών. Η ανυπακοή είναι όπως η αμαρτία της μαγείας. Επειδή περιφρόνησες τις εντολές του Κυρίου, εκείνος σε απέρριψε από το αξίωμα του βασιλιά». Και βέβαια ο Σαούλ μετανοημένος έσφαξε αμέσως τον Αγάγ και τα λοιπά ζωντανά.
ΥΓ.1: Πώς, αλήθεια, εξηγείται εκείνο το «δεν ήλθα να αλλάξω την Παλαιά Διαθήκη, αλλά να τη συμπληρώσω» με το ειρηνικό και αγαπητικό κήρυγμα της Επί του Ορους Ομιλίας; Ποια η αγάπη ή το έλεος στους εχθρούς Αμαληκίτες; Εγώ θα το απέδιδα σε έναν αρχαίο μακαρθισμό που τρομάζει από εκείνα τα χρόνια όποιον ασκεί κριτική, π.χ. στον Νετανιάχου, ως εγκληματία πολέμου. Φοβήθηκε και ο Χριστός. Ανθρωπος γαρ. Ως Θεάνθρωπος. Και δη Σημίτης.
ΥΓ.2: Η Χαμάς θεωρεί καταστατικά όλους τους Εβραίους του Ισραήλ ως παράνομους εποίκους της δικής της γης. Το ίδιο ισχύει και για το επίσημο Ισραήλ, που διά δικαστικών αποφάσεων (με ονομαστική αναφορά στις βιβλικές Ιουδαία, Σαμάρεια, Γαλιλαία) θεωρεί όλους τους Παλαιστινίους ως εποίκους ή, στην καλύτερη περίπτωση, προσωρινά (και μέχρι τον επόμενο εποικισμό) φιλοξενούμενους στη δική του γη. Αμφότεροι λένε ότι δεν υπάρχουν αθώοι στην άλλη πλευρά. Το μισόμετρο (όργανο που μετράει το μίσος και την απο-ανθρωποποίηση/ dehumanization) στους Αγίους Τόπους δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία τις άγιες τούτες μέρες. Αν και το θαύμα είναι κι αυτό εγγεγραμμένο μέσα στα ανθρώπινα.
*Οικονομολόγος, διεθνολόγος (PhD)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου