Παρασκευή, Δεκεμβρίου 29, 2023

Θεσσαλονίκη: Ψηφιακή έκθεση για την οικονομική άνθιση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Θεσσαλονίκη: Ψηφιακή έκθεση για την οικονομική άνθιση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Ψηφιακή έκθεση για την οικονομική άνθιση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας λίγο πριν από την καταστροφή του 1922


Η οδός Φράγκων στη Σμύρνη. Οι πινακίδες των καταστημάτων είναι γραμμένες στα ελληνικά, τη γλώσσα του εμπορίου και των μορφωμένων της εποχής (φωτ.: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης)

Η οδός Φράγκων στη Σμύρνη. Οι πινακίδες των καταστημάτων είναι γραμμένες στα ελληνικά, τη γλώσσα του εμπορίου και των μορφωμένων της εποχής (φωτ.: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης)

Την οικονομική ζωή των Μικρασιατών πριν από την Καταστροφή της Σμύρνης και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών επιχειρεί να καταγράψει η ψηφιακή έκθεση-βίντεο που παρουσιάζει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης.

Η τεκμηριωμένη παρουσίαση με τίτλο «Όψεις της οικονομικής ζωής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η κορύφωση λίγο πριν από την Καταστροφή (τέλη 19ου – αρχές 20ού αι.)» αναδεικνύει την προκοπή και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Ελληνισμού της «καθ’ ημάς Ανατολής» και φωτίζει πτυχές των επιτευγμάτων του όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της εκπαίδευσης και γενικότερα της καθημερινής ζωής.

Το λιμάνι της Σμύρνης από τη θάλασσα (φωτ.: Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης)

Αστοί και αγρότες

Παράλληλα, η έκθεση προβάλλει τις αιτίες της οικονομικής άνθισης και προόδου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία οδήγησε σε έναν κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής και αναδεικνύει τη συμβολή των αστών και των αγροτών στην ελλαδική οικονομική πραγματικότητα, χωρίς να εστιάζει σε πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, τα οποία βρίσκονταν στο επίκεντρο μελετών των αιτιών και των συνεπειών της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μέσα από κείμενα, επιστολές και φωτογραφίες από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, στην ψηφιακή έκθεση παρουσιάζονται στοιχεία για την οικονομία στη Σμύρνη, το Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια, την Τραπεζούντα, καθώς και στην Καππαδοκία, θέματα που συνδέονται με την εκπαίδευση και την κοινωνία, τον τρόπο ζωής, την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και τη δραστηριοποίησή τους στον επιχειρηματικό τομέα.

Τα κείμενα και το υλικό της ψηφιακής έκθεσης επιλέχθηκαν από τον δρ. Αναστάσιο Σινάκο, αρχαιολόγο του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού: www.mbp.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...