Κυριακή, Δεκεμβρίου 24, 2023

ΜΕΛΕΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ : Τι κόστισαν στον κόσμο οι λεγόμενοι "Πόλεμοι για την Ελευθερία" των ΗΠΑ-Ανατριχιαστικοί αριθμοί

 


Ανάλυση: 4,5 εκατ. νεκροί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Protagon Tea

Τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ ήταν 2.996, ενώ χιλιάδες ακόμα πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονταν με την κατάρρευση των Διδύμων Πύργων, καθώς εισέπνευσαν τις τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα – ανάμεσά τους εκατοντάδες διασώστες.

Στους πολέμους που ακολούθησαν σε Αφγανιστάν και Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και στον ευρύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Μια νέα έκθεση του Πανεπιστημίου του Μπράουν ρίχνει φως σε έναν ακόμα τραγικό απολογισμό της 11ης Σεπτεμβρίου: τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων επιπτώσεων των συγκρούσεων μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, όπως τα επακόλουθα κύματα βίας, η πείνα, η καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών και η εξάπλωση των ασθενειών.

Costs of War

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία του ΟΗΕ και αναλύσεις εμπειρογνωμόνων ώστε να επιχειρήσουν να υπολογίσουν τον ελάχιστο αριθμό των επιπλέον θανάτων που αποδίδονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σε όλες τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στη Σομαλία και στην Υεμένη – επιπτώσεις «τόσο τεράστιες και πολύπλοκες, που τελικά δεν είναι μετρήσιμες», όπως επισημαίνουν.

Η έρευνα ανεβάζει τον απολογισμό των θυμάτων σε 4,5-4,6 εκατομμύρια – ένας αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι επιπτώσεις των συγκρούσεων συνεχίζονται. Από αυτούς τους θανάτους, εκτιμά η έκθεση, περίπου 3,6 έως 3,7 εκατομμύρια ήταν «έμμεσοι», προκλήθηκαν δηλαδή από την επιδείνωση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, ψυχολογικών και υγειονομικών συνθηκών.

Περισσότεροι από 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, μαζί με περισσότερους από 8.000 μισθοφόρους και συμβασιούχους, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Το κόστος του πολέμου».

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν και αυτές υποστεί αλυσιδωτές συνέπειες, σημειώνει η Washington Post, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού αυτοκτονιών μεταξύ των βετεράνων, που ξεπερνούν το ποσοστό του γενικού πληθυσμού.

Αμερικανοί πεζοναύτες κατευθύνονται σε θέσεις μάχης στο νότιο Αφγανιστάν, τον Νοέμβριο του 2001 (EPA PHOTO POOL REUTERS/JIM HOLLANDER)

Αλλά η συντριπτική πλειονότητα όσων σκοτώθηκαν στις μάχες ήταν ντόπιοι: περισσότεροι από 177.000 ένστολοι Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί και Σύροι σύμμαχοι των ΗΠΑ είχαν πεθάνει μέχρι το 2019, μαζί με έναν τεράστιο αριθμό αντιπάλων μαχητών και έναν αμφισβητούμενο απολογισμό αμάχων.

«Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αρκετά για το κόστος του πολέμου σε αυτές τις χώρες» σημειώνει η Στέφανι Σάβελ, μία από τις συγγραφείς της έκθεσης και συνεπικεφαλής της έρευνας. Η ίδια επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί θεωρούν ότι τελείωσε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μετά την αναχώρηση των στρατευμάτων, «αλλά οι πόλεμοι αυτοί συνεχίζονται, καθώς οι άνθρωποι στις εμπόλεμες ζώνες συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες».

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Κεντρική Ασία. Τα στοιχεία αυτά, αν και ελλιπή, η έρευνα τα παρουσιάζει με στόχο να προσφέρει την πλήρη εικόνα του πολέμου, ώστε να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος.

Η συγκέντρωση και εξακρίβωση στοιχείων είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της συνήθως δίνουν μικρότερα νούμερα για τις απώλειες αμάχων από ό,τι οι τοπικές αρχές. Στο Ιράκ, οι εκτιμώμενες απώλειες από τις μάχες κυμαίνονται από 151.000 μέχρι 300.000 ή ακόμα και 600.000, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Η Washington Post, μεταξύ άλλων μέσων, έχει καταγράψει σοβαρές αποκλίσεις και επίσημη υποεκτίμηση του αριθμού των νεκρών από τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις πυροβολικού του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που είχε ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία.

Καταστροφές στο Χαλέπι από βομβαρδισμό το 2012, στη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία (EPA/SANA/HANDOUT)

Μια έρευνα της Post σχετικά με τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν διαπίστωσε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν έλεγε την αλήθεια για τις «παράπλευρες απώλειες» από τις επιχειρήσεις του στο πεδίο της μάχης.

Από το 2010, μια ομάδα 50 επιστημόνων, νομικών, επαγγελματιών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κόστος του Πολέμου» κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Κατά την πιο πρόσφατη εκτίμησή τους, περισσότεροι από 906.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 387.000 αμάχων, έχασαν τη ζωή τους άμεσα από τους πολέμους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.https://watson.brown.edu/costsofwar/files/cow/styles/standardimage/public/imce/papers/2023/Indirect-deaths-infographic.jpg?itok=kC8Hiwby

Άλλα 38 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν ή έγιναν πρόσφυγες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχει δαπανήσει πάνω από 8 τρισ. δολάρια για αυτούς τους πολέμους, σύμφωνα με την έρευνα.

Σύμφωνα με τη Σάβελ, η έρευνα δείχνει ότι εκθετικά περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως παιδιά και οι πιο φτωχοί και περιθωριοποιημένοι πληθυσμοί, έχουν πεθάνει εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου: την αυξανόμενη φτώχεια, την επισιτιστική ανασφάλεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το συνεχιζόμενο τραύμα της βίας και την καταστροφή των δομών περίθαλψης και των δημόσιων υποδομών, μαζί με την ιδιωτική περιουσία και τα μέσα διαβίωσης.

Σε ένα ιδανικό σενάριο, δήλωσε η ίδια στην Post, η ομάδα της θα μπορούσε να ποσοτικοποιήσει το τίμημα μελετώντας τα ποσοστά υπερβάλλουσας θνησιμότητας ή χρησιμοποιώντας επιτόπιους ερευνητές για να μελετήσουν ποιος πεθαίνει και γιατί. Αλλά τέτοια έγγραφα, ακόμη και πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου, είναι σε μεγάλο βαθμό μη διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες, που μαστίζονται από τον πόλεμο.

Ιρακινοί πρόσφυγες αφήνουν πίσω τους τη φλεγόμενη Βασόρα, τον Μάρτιο του 2003 (EPA PHOTO AFPI/ODD ANDERSEN)

Αντ’ αυτού, η Σάβελ βασίστηκε σε έναν υπολογισμό της Γραμματείας της Διακήρυξης της Γενεύης, μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας και της ανάπτυξης, η οποία εκτιμά ότι για κάθε άτομο που σκοτώνεται άμεσα από τον πόλεμο, άλλα τέσσερα πεθαίνουν από τις έμμεσες συνέπειές του.

Ο πόλεμος, ο οποίος συχνά επιφέρει γενική οικονομική κατάρρευση που διαπερνά κάθε πτυχή της κοινωνίας, θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το νερό και τα τρόφιμα, καθώς και τις υποδομές που απαιτούνται για την ασφαλή μετακίνηση και την ιατρική περίθαλψη.

«Η μεγάλη πλειονότητα των έμμεσων θανάτων από τον πόλεμο οφείλεται στον υποσιτισμό, σε προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, και σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων μολυσματικών και μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος» ανέφεραν οι ερευνητές. «Ορισμένοι προκύπτουν επίσης από τραυματισμούς λόγω της καταστροφής υποδομών από τον πόλεμο, από ψυχικά τραύματα και διαπροσωπική βία».

Δύο δεκαετίες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η έκταση των συνεχιζόμενων απειλών για την ανθρώπινη ζωή μόλις τώρα αρχίζει να αναγνωρίζεται και να αποκαλύπτεται. Μια έρευνα της Post διαπίστωσε ότι ενώ Ιρακινοί αρρώστησαν και πέθαναν μετά από έκθεση σε ανοιχτούς φλεγόμενους λάκκους σκουπιδιών που οι αμερικανοί στρατιώτες δημιούργησαν δίπλα στις στρατιωτικές βάσεις, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια εκ μέρους των ΗΠΑ να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και να αποζημιωθούν τα θύματα.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ, αμερικανοί βετεράνοι πέτυχαν, μετά από πολυετή αγώνα, την αναγνώριση του τοξικού κινδύνου από την αμερικανική κυβέρνηση. Ενα από αυτά τα θύματα ανάμεσα στους αμερικανούς στρατιώτες ήταν και ο γιος του Τζο Μπάιντεν, Μπο.

Κλείνοντας, η Σάβελ τόνισε ότι στόχος των ερευνητών είναι «να πούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε αυτούς τους πολύ βίαιους πολέμους. Υπήρξε μια εντατικοποίηση ως αποτέλεσμα της εμπλοκής των ΗΠΑ. Και σε αυτό το σημείο το ζήτημα είναι ένα: Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την ευθύνη;» είπε χαρακτηριστικά.

***************************


Παράρτημα

 ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ έχουν κοστίσει έως και 4,7 εκατομμύρια ζωές!


  • Τουλάχιστον 940.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της άμεσης βίας εν καιρώ πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων από όλα τα μέρη της σύγκρουσης, των εργολάβων, των πολιτών, των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα.
  • Περισσότεροι από 432.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την άμεση βία όλων των μερών της σύγκρουσης.
  • Εκτιμάται ότι 3,6 έως 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν έμμεσα στις εμπόλεμες ζώνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 4,5 έως 4,7 εκατομμύρια και αυξάνοντας.
  • Περισσότεροι από 7.050 στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν πεθάνει στους πολέμους.
  • Δεν γνωρίζουμε πλήρως πόσοι στρατιώτες των ΗΠΑ που επιστρέφουν από αυτούς τους πολέμους έχουν τραυματιστεί ή αρρωστήσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
  • Πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί μεταξύ των εργολάβων των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκαν, όπως απαιτείται από το νόμο, αλλά είναι πιθανό ότι περίπου 8.189 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
  • 38 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τους πολέμους μετά την 9/11 στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη, τη Σομαλία και τις Φιλιππίνες.
  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφαρμόζει αντιτρομοκρατικά μέτρα σε 78 χώρες, επεκτείνοντας αυτόν τον πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Διαφθορά

    Το γεγονός ότι το Πεντάγωνο είναι ίσως η πιο διεφθαρμένη υπηρεσία στον κόσμο θεωρείται γενικά ρωσική προπαγάνδα, αν και αυτό θα πρέπει να είναι ένα κοινό γεγονός μέχρι το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν το αργότερο. Αυτό είναι επίσης γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον είναι γνωστό στο Κοινοβούλιο των ΗΠΑ, όπου υπήρξαν πολλές ακροάσεις για το θέμα. Αλλά για κάποιο λόγο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν επιθυμούν να αναφέρουν αυτό.

    Το Πανεπιστήμιο  Brown γράφει στη μελέτη του:

  • Τα περισσότερα από τα κεφάλαια που διατέθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας και στις δύο χώρες. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης που διατίθεται για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας των πολιτών έχει χαθεί λόγω απάτης, σπατάλης και κατάχρησης.
  • Το κόστος των πολέμων που διεξήχθησαν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και αλλού μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ανέρχεται σε περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν περιλαμβάνει το μελλοντικό κόστος τόκων δανεισμού για αυτούς τους πολέμους.

Η Δύση υποστηρίζει την ελευθερία;

Για το δυτικό κοινό, οι πόλεμοι των ΗΠΑ πωλούνται πάντα ως πόλεμοι για τη δημοκρατία, την ελευθερία και ούτω καθεξής, αλλά το αντίθετο είναι αλήθεια. Το Brown University γράφει:

«Οι πόλεμοι συνοδεύτηκαν από διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Και πάλι, αυτό δεν το μαθαίνουμε αυτό στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Άλλα συμπεράσματα από τη μελέτη


  • Οι πόλεμοι συνοδεύτηκαν από διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
  • Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος αυτών των πολέμων θα συνεχιστεί για τις επόμενες δεκαετίες, με κάποιο κόστος, όπως το οικονομικό κόστος της φροντίδας των βετεράνων των ΗΠΑ, να μην κορυφώνεται μέχρι τα μέσα του αιώνα.
  • Ο αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ είναι επίσης σημαντικός, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας θέσεων εργασίας και της αύξησης των επιτοκίων.
  • Στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εισβολή στο Ιράκ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ εξέτασαν λίγες εναλλακτικές λύσεις στον πόλεμο. Ορισμένα από αυτά τα εναλλακτικά παραδείγματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των τρομοκρατικών επιθέσεων εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, τα ποσοστά αυτοκτονιών τόσο μεταξύ των βετεράνων όσο και μεταξύ των εν ενεργεία στρατιωτών αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι στον γενικό πληθυσμό - μια ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένου ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού ήταν ιστορικά χαμηλότερα από τα ποσοστά αυτοκτονίας μεταξύ του γενικού πληθυσμού. Τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότεροι εν ενεργεία στρατιώτες και βετεράνοι πολέμου αυτοκτόνησαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, από ό,τι στη μάχη.
Ανάλυση: 4,5 εκατ. νεκροί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου Σοκάρουν τα στοιχεία των αμερικανών ερευνητών, που υπολόγισαν τα θύματα από την εισβολή συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ και τις συγκρούσεις σε Συρία, Πακιστάν, Λιβύη, Σομαλία, Υεμένη, αλλά και τις επιπτώσεις τους: την πείνα, την καταστροφή των υποδομών και την εξάπλωση ασθενειών Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2023, 11:01 facebook twitter email Τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ ήταν 2.996, ενώ χιλιάδες ακόμα πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονταν με την κατάρρευση των Διδύμων Πύργων, καθώς εισέπνευσαν τις τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα – ανάμεσά τους εκατοντάδες διασώστες. Στους πολέμους που ακολούθησαν σε Αφγανιστάν και Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και στον ευρύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Μια νέα έκθεση του Πανεπιστημίου του Μπράουν ρίχνει φως σε έναν ακόμα τραγικό απολογισμό της 11ης Σεπτεμβρίου: τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων επιπτώσεων των συγκρούσεων μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, όπως τα επακόλουθα κύματα βίας, η πείνα, η καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών και η εξάπλωση των ασθενειών. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία του ΟΗΕ και αναλύσεις εμπειρογνωμόνων ώστε να επιχειρήσουν να υπολογίσουν τον ελάχιστο αριθμό των επιπλέον θανάτων που αποδίδονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σε όλες τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στη Σομαλία και στην Υεμένη – επιπτώσεις «τόσο τεράστιες και πολύπλοκες, που τελικά δεν είναι μετρήσιμες», όπως επισημαίνουν. Η έρευνα ανεβάζει τον απολογισμό των θυμάτων σε 4,5-4,6 εκατομμύρια – ένας αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι επιπτώσεις των συγκρούσεων συνεχίζονται. Από αυτούς τους θανάτους, εκτιμά η έκθεση, περίπου 3,6 έως 3,7 εκατομμύρια ήταν «έμμεσοι», προκλήθηκαν δηλαδή από την επιδείνωση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, ψυχολογικών και υγειονομικών συνθηκών. Περισσότεροι από 7.000 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, μαζί με περισσότερους από 8.000 μισθοφόρους και συμβασιούχους, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Το κόστος του πολέμου». Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν και αυτές υποστεί αλυσιδωτές συνέπειες, σημειώνει η Washington Post, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού αυτοκτονιών μεταξύ των βετεράνων, που ξεπερνούν το ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Αμερικανοί πεζοναύτες κατευθύνονται σε θέσεις μάχης στο νότιο Αφγανιστάν, τον Νοέμβριο του 2001 (EPA PHOTO POOL REUTERS/JIM HOLLANDER) Αλλά η συντριπτική πλειονότητα όσων σκοτώθηκαν στις μάχες ήταν ντόπιοι: περισσότεροι από 177.000 ένστολοι αφγανοί, πακιστανοί, ιρακινοί και σύροι σύμμαχοι των ΗΠΑ είχαν πεθάνει μέχρι το 2019, μαζί με έναν τεράστιο αριθμό αντιπάλων μαχητών και έναν αμφισβητούμενο απολογισμό αμάχων. «Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αρκετά για το κόστος του πολέμου σε αυτές τις χώρες» σημειώνει η Στέφανι Σάβελ, μία από τις συγγραφείς της έκθεσης και συνεπικεφαλής της έρευνας. Η ίδια επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί θεωρούν ότι τελείωσε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μετά την αναχώρηση των στρατευμάτων, «αλλά οι πόλεμοι αυτοί συνεχίζονται, καθώς οι άνθρωποι στις εμπόλεμες ζώνες συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες». Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Κεντρική Ασία. Τα στοιχεία αυτά, αν και ελλιπή, η έρευνα τα παρουσιάζει με στόχο να προσφέρει την πλήρη εικόνα του πολέμου, ώστε να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος. Η συγκέντρωση και εξακρίβωση στοιχείων είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της συνήθως δίνουν μικρότερα νούμερα για τις απώλειες αμάχων από ό,τι οι τοπικές αρχές. Στο Ιράκ, οι εκτιμώμενες απώλειες από τις μάχες κυμαίνονται από 151.000 μέχρι 300.000 ή ακόμα και 600.000, σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Η Washington Post, μεταξύ άλλων μέσων, έχει καταγράψει σοβαρές αποκλίσεις και επίσημη υποεκτίμηση του αριθμού των νεκρών από τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις πυροβολικού του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που είχε ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία. Καταστροφές στο Χαλέπι από βομβαρδισμό το 2012, στη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία (EPA/SANA/HANDOUT) Μια έρευνα της Post σχετικά με τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν διαπίστωσε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν έλεγε την αλήθεια για τις «παράπλευρες απώλειες» από τις επιχειρήσεις του στο πεδίο της μάχης. Από το 2010, μια ομάδα 50 επιστημόνων, νομικών, επαγγελματιών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κόστος του Πολέμου» κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Κατά την πιο πρόσφατη εκτίμησή τους, περισσότεροι από 906.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 387.000 αμάχων, έχασαν τη ζωή τους άμεσα από τους πολέμους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Αλλα 38 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν ή έγιναν πρόσφυγες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχει δαπανήσει πάνω από 8 τρισ. δολάρια για αυτούς τους πολέμους, σύμφωνα με την έρευνα. Σύμφωνα με τη Σάβελ, η έρευνα δείχνει ότι εκθετικά περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως παιδιά και οι πιο φτωχοί και περιθωριοποιημένοι πληθυσμοί, έχουν πεθάνει εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου: την αυξανόμενη φτώχεια, την επισιτιστική ανασφάλεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το συνεχιζόμενο τραύμα της βίας και την καταστροφή των δομών περίθαλψης και των δημόσιων υποδομών, μαζί με την ιδιωτική περιουσία και τα μέσα διαβίωσης. Σε ένα ιδανικό σενάριο, δήλωσε η ίδια στην Post, η ομάδα της θα μπορούσε να ποσοτικοποιήσει το τίμημα μελετώντας τα ποσοστά υπερβάλλουσας θνησιμότητας ή χρησιμοποιώντας επιτόπιους ερευνητές για να μελετήσουν ποιος πεθαίνει και γιατί. Αλλά τέτοια έγγραφα, ακόμη και πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου, είναι σε μεγάλο βαθμό μη διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες, που μαστίζονται από τον πόλεμο. Ιρακινοί πρόσφυγες αφήνουν πίσω τους τη φλεγόμενη Βασόρα, τον Μάρτιο του 2003 (EPA PHOTO AFPI/ODD ANDERSEN) Αντ’ αυτού, η Σάβελ βασίστηκε σε έναν υπολογισμό της Γραμματείας της Διακήρυξης της Γενεύης, μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας και της ανάπτυξης, η οποία εκτιμά ότι για κάθε άτομο που σκοτώνεται άμεσα από τον πόλεμο, άλλα τέσσερα πεθαίνουν από τις έμμεσες συνέπειές του. Ο πόλεμος, ο οποίος συχνά επιφέρει γενική οικονομική κατάρρευση που διαπερνά κάθε πτυχή της κοινωνίας, θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το νερό και τα τρόφιμα, καθώς και τις υποδομές που απαιτούνται για την ασφαλή μετακίνηση και την ιατρική περίθαλψη. «Η μεγάλη πλειονότητα των έμμεσων θανάτων από τον πόλεμο οφείλεται στον υποσιτισμό, σε προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, και σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων μολυσματικών και μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος» ανέφεραν οι ερευνητές. «Ορισμένοι προκύπτουν επίσης από τραυματισμούς λόγω της καταστροφής υποδομών από τον πόλεμο, από ψυχικά τραύματα και διαπροσωπική βία». Δύο δεκαετίες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η έκταση των συνεχιζόμενων απειλών για την ανθρώπινη ζωή μόλις τώρα αρχίζει να αναγνωρίζεται και να αποκαλύπτεται. Μια έρευνα της Post διαπίστωσε ότι ενώ Ιρακινοί αρρώστησαν και πέθαναν μετά από έκθεση σε ανοιχτούς φλεγόμενους λάκκους σκουπιδιών που οι αμερικανοί στρατιώτες δημιούργησαν δίπλα στις στρατιωτικές βάσεις, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια εκ μέρους των ΗΠΑ να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και να αποζημιωθούν τα θύματα. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, αμερικανοί βετεράνοι πέτυχαν, μετά από πολυετή αγώνα, την αναγνώριση του τοξικού κινδύνου από την αμερικανική κυβέρνηση. Ενα από αυτά τα θύματα ανάμεσα στους αμερικανούς στρατιώτες ήταν και ο γιος του Τζο Μπάιντεν, Μπο. Κλείνοντας, η Σάβελ τόνισε ότι στόχος των ερευνητών είναι «να πούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε αυτούς τους πολύ βίαιους πολέμους. Υπήρξε μια εντατικοποίηση ως αποτέλεσμα της εμπλοκής των ΗΠΑ. Και σε αυτό το σημείο το ζήτημα είναι ένα: Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την ευθύνη;» είπε χαρακτηριστικά. Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...