Δευτέρα, Δεκεμβρίου 25, 2023

Προχριστουγεννιάτικα γλωσσικά "μεζεδάκια" ανήμερα των ...Χριστουγέννων!

 https://i0.wp.com/magazine.tognana.com/wp-content/uploads/2022/07/Saute-di-frutti-di-mare-0D6A4578_cover.jpg?fit=2500%2C1667&ssl=1

Προχριστουγεννιάτικα "μεζεδάκια"

Τον έχω χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές αυτόν τον τίτλο, για "μεζεδάκια" που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο Σάββατο πριν  από τα Χριστούγεννα, αλλά είμαι λιγάκι κρυωμένος κι αυτό δεν βοηθάει πολύ για πρωτοτυπία.

Βρέξει χιονίσει όμως, εσείς περιμένετε τα "μεζεδάκια",  που αν είναι (προ)χριστουγεννιάτικα θα πρέπει να είναι και κάπως πιο εκλεκτά από τα συνηθισμένα. Οπότε ξεκινάμε.

Και ξεκινάμε πρωθυπουργικά, με ένα  λαθάκι του Κ. Μητσοτάκη στην  (κατ' εμέ ολέθρια,  αλλά πρέπει να  το συζητήσουμε) αντισυνταγματική εξαγγελία του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Όπως το γράφει στο τουίτ,  και όπως το είπε και στη  Βουλή, έχει έρθει η  ώρα "να εισάγουμε και στην  Ελλάδα τη  λειτουργία μη κρατικών  ανώτατων ιδρυμάτων".

Είπα, δεν συζητάω σήμερα την  ουσία, ούτε το σόφισμα με το οποίο επιχειρείται να παρακαμφθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αλλά "να εισάγουμε"; Θα λέγατε ποτέ "έχει έρθει  η ώρα να καθιερώνουμε τη  λειτουργία"; Όχι, θα λέγατε "να  καθιερώσουμε". Άρα, εδώ χρειάζεται  "να εισαγάγουμε" -δεν θα "εισάγουμε" κάθε  χρόνο τη λειτουργία,  μία φορά θα  παρθεί η ολέθρια και αντισυνταγματική απόφαση.

* Ανορθογραφία σε τίτλο,  σχετικά με τα οικογενειακά των  Πλεύρηδων

O κορέκτορας δεν το πιάνει, κι έτσι το "κάτσε φρόνιμα" γράφτηκε με τρόπο που παραπέμπει στα φρονήματα του νεοναζιστή.

Να πούμε  εδώ ότι ο ιός του Πλεύρη είχε τουιτάρει "Αμαρτίες πατέρων παιδεύουσι τέκνα" οπότε ο πατήρ απάντησε "Βλακείες τέκνων παιδεύουσι πατέρες", διαψεύδοντας παράλληλα την  είδηση ότι παντρεύτηκε.

* Πιο πάνω είδαμε μαργαριτάρι από τον πρωθυπουργό, περνάμε τώρα στον αρχηγό της αξιωματικής  αντιπολίτευσης, τον Στέφανο Κασσελάκη. Μιλώντας πρόσφατα στο Φόρουμ Ψηφιακής Οικονομίας, είπε:

«Τα πάντα αλλάζουν, όπως είχε πει νομίζω και ο Ηρόδοτος πριν από πολλά χρόνια, τα πάντα ρει και ουδέν παγίως μένει»

Φυσικά το είπε ο Ηράκλειτος και θα έλεγα ότι είναι πασίγνωστο, κι αν δεν είχε κρατήσει την επιφύλαξη ("νομίζω") θα σκεφτόμουν  πως μάλλον  είναι παραδρομή της γλώσσας παρά άγνοια. Τέλος πάντων,  δεν θα πάρουμε κεφάλια για ένα  λαθάκι αλλά δεν θα το αποσιωπήσουμε κιόλας, εδώ επισημαίναμε και του Τσίπρα τα αστοχήματα.

Το λέω αυτό επειδή στα  σόσιαλ πολλοί φαν του Κασσελάκη αντέδρασαν με εντυπωσιακή βιαιότητα στην επισήμανση του μαργαριταριού, ο δε καθηγητής Αντώνης Λιάκος ειρωνεύτηκε εκείνους που "σαν τους μαθητές του πρώτου θρανίου" έσπευσαν να διορθώσουν τον "ατυχή νέο εξ Αμερικής" (δική του διατύπωση) και τους χαρακτήρισε "κακόμοιρους" και επηρμένους. Περίεργο που δεν είχε κάνει τις ίδιες σκέψεις όταν, εδώ και 28 χρόνια ειρωνευόμαστε τα γλωσσικά και άλλα αστοχήματα πολιτικών, από τη Νότια Ζηλανδία του Μητσοτάκη και τις 360 μοίρες του  Τσίπρα έως το  "μηδέν εις το πηλίκιον" του ΓΑΠ ή την  Απωνία του Έβερτ. Ίσως διάβαζε ο κ. Λιάκος όταν οι σημιτικοί ξεροτηγάνιζαν  τον Έβερτ για τα γλωσσικά του λάθη -αν όμως έχει και τότε γράψει κάτι, θα ζητήσω  συγγνώμη.

Και κάτι λεξιλογικό, η προσθήκη "παγίως" ("και ουδέν παγίως μένει") στο ρητό δεν  είναι  πατέντα του Κασσελάκη ή του λογογράφου του, κυκλοφορεί -με ενημερώνει φίλος. Δεν λέω ότι είναι σωστή, δεν είναι. Αλλά θα  βρείτε διατυπώσεις με το "παγίως" (που νομίζω πως δεν  στέκει κιόλας).

Επίσης, κάτι άλλο που έχει πει ο Ηράκλειτος (και όχι ο Ηρόδοτος) είναι: Κρύπτειν ἀμαθίην κρέσσον ἢ ἐς τὸ μέσον φέρειν. (Είναι καλύτερο να κρύβεις την αμάθειά σου παρά να τη φανερώνεις)

* Και κάτι μετεωρολογικό.

Έπνεαν τις προηγούμενες μέρες άνεμοι έως 9 μπορόφ.

Θυμίζω ότι  ο Γεβγκένι Μπορόφ ήταν Ρώσος φυσικός, που επινόησε μια κλίμακα μέτρησης της έντασης των ανέμων,  που πήρε το όνομά του.

Τον  καιρό του  ψυχρού πολέμου, κάποιοι, για να  μη διαφημίζουν το αντίπαλον  δέος, αποφάσισαν να αναγραμματίζουν τις αναφορές στον Ρώσο, κι έτσι άρχισε να  διαδίδεται η ονομασία "κλίμακα Μποφόρ".

(Να βάλω γελαστή φατσούλα ή να μη βάλω; )

* Φιλος στέλνει είδηση από το msn.com με τον  εξής πρωτότυπο τίτλο:

Ο δισεκατομμυριούχος οχυρός στην Πολωνία υποστηρίζει ότι είναι το πρώτο σπίτι ανθεκτικό στους ζόμπι στον κόσμο

Όπως βλέπετε στην  Πολωνία τα  οχυρά αφενός έχουν  αμύθητη προσωπική περιουσία και αφετέρου έχουν και απόψεις που τις υποστηρίζουν σθεναρά. Επίσης, έχουν γένη. Απορώ πώς τόσα χρόνια οι φίλοι που σχολιάζουν εδώ από την  Πολωνία δεν μας έχουν φανερώσει τα μυστικά που κρύβει η όμορφη αυτή χώρα.

Βασικά, πρόκειται για οχυρό που κοστίζει δισεκατομμύρια -πάντως στη σελίδα οι λεζάντες για κάποιο λόγο είναι στα πορτογαλικά και λένε Bunker bilionário.

* Και συνεχίζουμε με αστοχήματα πολιτικών, με ένα συνηθισμένο ορθογραφικό λάθος, από τον Π. Πολάκη.

Δεν  με διαβάζει, αυτό είναι σίγουρο, οπότε δεν θα έχει δει το μνημειώδες άρθρο που είχαμε βάλει το καλοκαίρι, όπου εξηγούσαμε για ποιο λόγο ο αλιτήριος γράφεται με ι ενώ ο αλήτης με η.

* Μου λέει φίλος:

Ακούω τα αθλητικά στην  ΕΡΤ:

«Ο Παναθηναϊκός αύριο θα έχει όλους τους διαθέσιμους παίκτες στην διάθεσή του.»

Πώς άραγε θα μπορούσε να γίνει το αντίθετο;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ /THE EDGE OF LOVE: ο ποιητής Ντίλαν Τόμας ανάμεσα σε δύο γυναίκες

  ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ THE EDGE OF LOVE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αισθηματική ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : 2008 ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Μ. Βρετανία ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11...