Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2023

Κοτταρίδη προς Αρβελέρ: «Πολύ θα χαιρόμασταν να είχαμε (στον τάφο της Βεργίνας) τον Αλέξανδρο, αλλά δεν έχουμε τα οστά του. Έχουμε όμως τη μνήμη του ζωντανή»

 


https://www.lavart.gr/wp-content/uploads/2023/12/%CE%91%CF%81%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%81-%CE%9A%CE%BF%CF%84%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7.webpΚοτταρίδη σε Αρβελέρ: «Στη Βεργίνα είναι θαμμένος ο Φίλιππος, όχι ο Μέγας Αλέξανδρος»!

5–6 λεπτά




https://www.thessnews.gr/wp-content/uploads/2022/06/1-Larnaka-bergina-1-1.jpgΗ αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη απάντησε στην τοποθέτηση της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ ότι στη Βεργίνα είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος Β’. – «Πολύ θα χαιρόμασταν να είχαμε τον Αλέξανδρο, αλλά δεν έχουμε τα οστά του».

  • 22 Δεκεμβρίου 2023 

Στη βεβαιότητα που εξέφρασε η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στη Βεργίνα και  όχι ο Φίλιππος Β’, όπως στηρίζουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι, απάντησε η Αγγελική Κοτταρίδη.

Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Ημαθίας παρευρέθηκε ως καλεσμένη στην εκπομπή «Μέρα με χρώμα» της ΕΡΤ3. Όταν οι δημοσιογράφοι της ζήτησαν να τοποθετηθεί σχετικά με τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην επιστήμη έχουμε δύο κατηγορίες πραγμάτων. Το ένα είναι δεδομένα και στοιχεία, τα οποία στην αρχαιολογική επιστήμη ευτυχώς είναι υπαρκτά. Και έχουμε και ερμηνείες των στοιχείων. Έχουμε και το ενδιάμεσο που είναι οι υποθέσεις που μπορεί να αποδειχθούν ή να απορριφθούν. Εμείς δουλεύουμε με στοιχεία και όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις. Έχουμε δεδομένα για τον τάφο.

Έχουμε έναν τάφο με έναν νεκρό άνδρα στο θάλαμο και μια γυναίκα στον προθάλαμο. Τα οστά έχουν μελετηθεί πολλές φορές από ανθρωπολόγους, ειδική κατηγορία ανθρώπων που μελετούν οστά. Αυτό που μπορείς να μελετήσεις με ευκολία από τα οστά είναι η ηλικία του νεκρού και το φύλο. Ο συγκεκριμένος νεκρός διένυε την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Ήταν κάπου στα 45 θα μπορούσε να είναι και μεταξύ 43-47.

Αποκλείεται σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους να είναι μεταξύ 30-33. Μιλάμε για 10 – 15 χρόνια διαφορά, αυτό είναι μετρήσιμο. Δεν έχουμε στον τάφο έναν άνθρωπο που να είναι 33. Αποκλείεται λοιπόν να είναι ο Αλέξανδρος, διότι άμα κάτι είναι σίγουρο για τον Αλέξανδρο είναι ότι πέθανε πριν κλείσει τα 33 του χρόνια.

Πολύ θα χαιρόμασταν να είχαμε τον Αλέξανδρο, αλλά δεν έχουμε τα οστά του. Έχουμε όμως τη μνήμη του ζωντανή».

Σε ερώτηση για το ποια στοιχεία αποδεικνύουν πως στους βασιλικούς τάφους των Αιγών είναι θαμμένος ο Φίλιππος η κ. Κοτταρίδη ανέφερε πως: «Αποδεικνύεται ότι είναι ο Φίλιππος μέσα από μια σειρά συνδυαστικής ερμηνείας γεγονότων. Είναι σίγουρα βασιλιάς και όταν το έλεγε αυτό ο Ανδρόνικος, δεν είχε τόσα στοιχεία όσα έχουμε σήμερα. Απ’ όταν πέθανε ο δάσκαλος, σκάψαμε άλλους 2.000 τάφους στις Αιγές. Έχουμε πάρα πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την αρχική υπόθεση, ότι δηλαδή ο νεκρός κάηκε εκεί δίπλα, έχουμε τα κατάλοιπα της πυράς, έχουμε το χρυσό στεφάνι που άρχισε να λιώνει και βρέθηκαν μερικά βελανίδια στην πυρά».

«Μπήκαν τα κόκκαλά του στο κουτί το χρυσό, το χρυσό κουτί στο μαρμάρινο και έκλεισε ο τάφος. Έτσι, αποκλείεται ο νεκρός να είναι ο Φίλιππος ο Αριδαίος, που εκτελέστηκε από την Ολυμπιάδα και ανακομίστηκε αργότερα ως οστά, όχι ως σώμα, που κάηκε από τον Κάσσανδρο στις Αιγές. Ήταν και αυτός κοντά στα 40. Ο αρχαιολόγος δεν είναι όπως ο ιστορικός. Ο ιστορικός κάνει θεωρίες. Ο αρχαιολόγος μπορεί και αυτός να κάνει θεωρίες, αλλά τα πράγματα μπορεί να σε ρεζιλέψουν. Είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι ο Φίλιππος Β’. Υπήρξαν αντιδράσεις διάφορες, καθαρά επιστημονικές, με άλλους αρχαιολόγους, που έλεγαν ότι είναι ο Αριδαίος και άλλες που ήταν υποκινούμενες στην πραγματικότητα, γιατί εκείνο τον καιρό είχαμε και το θέμα του Μακεδονικού. Ήταν μια συνειδητή μεγάλη προσπάθεια από ξένα κέντρα να αποκόψουν τους Μακεδόνες από τον ελληνικό κορμό και να τεκμηριωθούν νεογενή μορφώματα» κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΟΥ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Κοτταρίδη σε Αρβελέρ: Στη Βεργίνα είναι θαμμένος ο Φίλιππος, όχι ο Μέγας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: