Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2023

Si Puo Fare ( Μπορεί να γίνει): ο περιβόητος νόμος Basaglia για την αποϊδρυματοποίηση των ψυχικά ασθενούντων σε μια υπέροχη Ιταλική κωμωδία


 oidikesmoustigmes.gr

Η ταινία Si Puo Fare ( Μπορεί να γίνει) προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2014 στο Κ*ΒΟΞ σε μια εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε η ΑΔΥΕ (Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων) με θέμα την ψυχική υγεία.  Το κείμενο - εισήγηση για την εκδήλωση μπορείτε να το βρείτε εδώ. Η ταινία έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία, που μπορείτε να δείτε  ενώ έχει αφιερωθεί στους 30.000 εργαζόμενους τέτοιων Κοινωνικών Συνεταιρισμών. 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Τίτλος: Μπορεί να γίνει (Si Puo Fare)
Σκηνοθεσία: Giulio Manfredonia
Πρωταγωνιστούν: Claudio Bisio, Anita Caprioli, Giuseppe Battiston, Andrea Bosca
Είδος Ταινίας: Κωμωδία / Κοινωνική
Έτος Παραγωγής: 2008
Διάρκεια: 111΄

ΥΠΟΘΕΣΗΟ Nello είναι ένας συνδικαλιστής στα χρόνια των 1980, όταν επικράτησε ο περιβόητος νόμος Basaglia, όπως ονομάστηκε η πρωτοβουλία του φωτισμένου Ιταλού καθηγητής της ψυχιατρικής με τον οποίο έκλεισαν τα ψυχιατρεία κι ελευθερώθηκαν οι τρόφιμοι. Ήταν μια πολύ επαναστατική κίνηση στην Ιταλία και στην ίδια την επιστήμη. Όταν, λοιπόν, συμβαίνει αυτό, ο Nello προσπαθεί να δει τι θα κάνουν όλους αυτούς τους τροφίμους που βγαίνουν ελεύθεροι στην αχρηστία του τίποτα. Και φτιάχνει μια «κολεκτίβα», από την οποία θα δοθούν αφορμές για τσουχτερές επισημάνσεις..

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου και στο μάθημα «Το στίγμα της Ψυχικής Νόσου. Εμπειρίες Ασθενών και ο Ρόλος των Επαγγελματιών Υγείας στην ΠΦΥ.», μάς προτάθηκε από την καθηγήτρια να παρακολουθήσουμε την ταινία «Si Puo Fare». Προσωπικά δεν είχα δει την ταινία, δεν την είχα καν υπόψιν μου και για αυτό ντρέπομαι. Πραγματικά μια ταινία που συστήνεται για όλους, ως μια υπενθύμιση ότι σε αυτή τη ζωή υπάρχουν και αυτά άτομα, άτομα ψυχικά διαταραγμένα μέν, αλλά άτομα με ικανότητες και πολλές δυνατότητες. 

Η ταινία είναι ελεύθερη στο διαδίκτυο και στην πλατφόρμα του Youtube. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να την βρει εύκολα, να την παρακολουθήσει και παράλληλα, να συγκινηθεί, να γελάσει αλλά και να προβληματιστεί. Η ταινία δίνει μια διαφορετική οπτική τόσο για την ψυχική ασθένεια όσο και για τις ικανότητες, των "τρελών" ατόμων μέσα από την εργασία. Σε αυτήν την ταινία θα συναντήσετε ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, που θα αποκτήσουν, ξαφνικά, κίνητρα ώστε να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Χάρη στο Nello,  έναν άνεργο πρώην συνδικαλιστή, άτομα όπως ο Roby, ο Fabio, η Luisa, ο Goffredo, ο Ossi, ο Gigio, ο Luca, ο Nicky, η Miriam, θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τις ικανότητες που έχουν. Χάρη σε αυτές τις ικανότητες θα δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό, μέσα στον οποίον θα αποκτήσουν δικαιώματα έκφρασης ιδεών αλλά και ψήφου. Ο συνεταιρισμός αυτός θα είναι η ευκαιρία στην απασχόληση εργασίας τους αλλά και στην ένταξη τους στην κοινωνία. Χάρη σε αυτόν τον συνεταιρισμό όλα ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ. 

Στα συν της ταινίας, η ιστορία της που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, όταν έκλεισαν τα ψυχιατρεία στη Ιταλία με το Νόμο Basaglia, που έθεσε και τις βάσεις για τη δημιουργία των πρώτων κοινοτικών υπηρεσιών. Η εξαιρετική σκηνοθεσία της, οι εναλλαγές συναισθημάτων, τα μηνύματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικά πασχόντων, οι πολύ καλές ερμηνείες όλων των ηθοποιών και τέλος το φινάλε της. 

Στα μείον της ταινίας, ότι χαρακτηρίστηκε ως κωμωδία. Η ταινία είναι καθαρά μια κοινωνική και δραματική ταινία παρά κωμωδία. Έχει κάποιες αστείες σκηνές αλλά ουδέποτε θα την χαρακτήριζα κωμωδία. Επίσης ένας θάνατος που θα έρθει στα ξαφνικά και θα ταράξει για λίγο τις ισορροπίες όλων. 

Εν κατακλείδι, η ταινία «Si Puo Fare», είναι μια ταινία που συγκινεί και θίγει ένα διαχρονικό ζήτημα, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει στον καθένας μας πως δεν πρέπει να φερόμαστε σκληρά στους άλλους, ιδιαίτερα σε τέτοια άτομα, άτομα με ειδικές ανάγκες 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Ναι αν σου αρέσουν ταινίες με μηνύματα και πρωταγωνιστές ΑΜΕΑ.  

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: