Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2023

Donald Trump ante portas! Με απλά λόγια: "Θα μας πάρει ο διάολος και θα μας σηκώσει"...

 https://infostart.hu/images/site/articles/lead/2019/12/1576086484-lecgtK6q4_md.jpg


Αμερικανικός εφιάλτης

Μανώλης Πιμπλής

Του χρόνου τέτοια εποχή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν, μάλλον, πρόεδρο ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η προοπτική δεν πρέπει πια να μας εκπλήσσει καθώς η αμερικανική altright είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις πολλά χρόνια τώρα και ο απενοχοποιημένος, αντιεπιστημονικός λόγος της, που κάποτε μας φαινόταν αλλόκοτος, πλέον έχει εισβάλει και στα ευρωπαϊκά όπως και στα ελληνικά σαλόνια.

Ήδη πριν από πολλά χρόνια ο ποιητής Ντίνος Σιώτης,Ντίνος Σιώτης: «Οι συμφορές, οι απώλειες και οι μικρές τραγωδίες μάς  συμφιλιώνουν με τη ζωή» | Liberal.gr που έζησε στη Βόρεια Αμερική τρεις δεκαετίες, έγραφε ότι η διαφορά του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ από τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν ότι ο πρώτος δεν πίστευε στη λογική και την επιστήμη, ενώ ο δεύτερος πίστευε. Τώρα βέβαια ο Τραμπ βρίσκεται πέραν κάθε λογικής, ενώ θα έπρεπε ο ίδιος να αποτελεί αντικείμενο της επιστήμης.

Σε έναν βαθμό, βέβαια, αποτελεί ήδη αντικείμενο παρατήρησης, τουλάχιστον της πολιτικής επιστήμης και φιλοσοφίας – ας θυμηθούμε το βιβλιαράκι «Trump» που πρόλαβε να κυκλοφορήσει ο Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού πριν ακόμη ολοκληρωθεί η πρώτη και μοναδική ώς τώρα τραμπική θητεία. Εκεί είχαν επισημανθεί τα νέα χαρακτηριστικά που έφερνε αυτός στο αμερικανικό προεδρικό προφίλ, όπως ρατσισμός, σεξισμός, πρωτόγονος εθνικισμός, εχθρότητα προς τη διανόηση και τάση προς τον φασισμό.

Αυτό το τελευταίο ήρθε μάλλον να το επιβεβαιώσει ο Τραμπ πριν από λίγες μέρες, όταν δήλωσε πως, αν εκλεγεί, την πρώτη μέρα θα είναι δικτάτορας ή, μάλλον, θα γίνει δικτάτορας για μία μέρα, διευκρινίζοντας ότι έτσι θα χτίσει οριστικά τον τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό και θα επιτρέψει τις μαζικές εξορύξεις υδρογονανθράκων που τώρα τίθενται υπό διωγμό λόγω της κλιματικής αλλαγής που ο ίδιος την αμφισβητεί. Παρά τις διευκρινίσεις αυτές, και μόνο η λέξη «δικτατορία» επιβεβαιώνει τον (Aλέν) Μπαντιού που ήδη το 2020 έγραφε για «πιθανότητα μιας νέας μορφής επαπειλούμενου φασισμού».

Το τι ακριβώς συμβαίνει με τον σημερινό δυτικό καπιταλισμό που πάλι, ύστερα από πολλά χρόνια, βρίσκεται να συγχρωτίζεται και να φλερτάρει με απροκάλυπτα φασίζουσες προσωπικότητες και επιλογές, και μάλιστα στη Μέκκα του, θα φανεί σύντομα.

Πάντως στα «Τετράδια Αμερικής» του Σιώτη,Τετράδια Αμερικής: Περιπλάνηση στην Αμερική του πολιτισμού και της πολιτικής που είναι κριτικός αλλά δίκαιος, σε ένα βιβλίο 550 σελίδων δηλαδή, στο οποίο συγκεντρώνει τα κυριότερα κείμενά του για τις ΗΠΑ –άλλα μικρά και καίρια, άλλα μεγάλα και εμβριθή– μπορεί κανείς να μάθει πολλά για αυτή την κοινωνία που από τη μια εκλέγει Μπους και Τραμπ αλλά από την άλλη έχει σπουδαία φιλολογική κίνηση ή έχει και μια γυναίκα κληρονόμο μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας η οποία δωρίζει 100 εκατομμύρια δολάρια στο περιοδικό «Poetry» των 10.000 αντιτύπων!https://pentagram-production.imgix.net/e293d6f7-83a9-405f-ab18-607b137cfb48/mb_poetryfoundation_08.jpg?rect=%2C%2C%2C&w=640&fm=jpg&q=70&auto=format

Poetry Magazine

Αξίζει να το κοιτάξουμε περιμένοντας τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως και τα άλλα βιβλία της ίδιας αλυσίδας, τη «Μυθολογία της Αμερικής» του Βασίλη ΒασιλικούΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - πίξελbooks αλλά και το «Δοκίμιο για την Αμερική» του Γιώργου Θεοτοκά Δοκίμιο για την Αμερική - Γιώργος Θεοτοκάς | BestPrice.grπου αποτέλεσε έμπνευση για τον Βασιλικό. Λένε ότι η γνώση φέρνει απαισιοδοξία, αλλά και η απαισιοδοξία όπως κι η απραξία πιθανόν να μην μπορούν να νικηθούν παρά μόνο με τη γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επ΄ευκαιρία της Έκθεσης «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας», στο Τελλόγλειο, θυμίζουμε το πώς η Ευφροσύνη Δοξιάδη απέδειξε ότι ο πίνακας "Σαμψών και Δαλιδά" της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου του Ρούμπενς ήταν πλαστός

Πόσο μακριά θα πήγαινες για να αποκαλύψεις την αλήθεια; Πόσα χρόνια θα πήγαινες κόντρα σε όλους για να αποδείξεις κάτι που πιστεύεις; Πόση υ...