Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2023

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι για Ελευθερία και Δημοκρατία, αλλά για το ΛΙΘΙΟ»!

 

https://www.naftemporiki.gr/wp-content/uploads/2022/11/lithium.jpg

Πόλεμος στην Ουκρανία και για το λίθιο

Ο δικός μας Μιχάλης Ψύλος, επικεφαλής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων –  Αλληλεγγύη η δυναμή μαςΜιχάλης Ψύλος 
• psilosm@naftemporiki.gr

Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής στην Bundestag

Roderich Kiesewetter

https://www.bundestag.de/resource/image/520988/3x4/244/326/a61285530be0a47ef19f2010914b43c0/BK/kiesewetter_roderich_gross.jpgσε συνέντευξή του στο ARD: «Αν η Ευρώπη θέλει να ολοκληρώσει την ενεργειακή της μετάβαση, χρειάζεται τα δικά της κοιτάσματα λιθίου. Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη βρίσκονται στην περιοχή Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, που έχει προσαρτήσει η Ρωσία. Γι’ αυτό τα θέλει η Ρωσία – για να εξαρτήσει την Ευρώπη και τη Γερμανία στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, καθώς το λίθιο είναι απαραίτητο για την ηλεκτροκίνηση», τόνισε ο βουλευτής του CDU, πυροδοτώντας φυσικά, έντονες συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

«Στην Ουκρανία διεξάγεται ένας πόλεμος διά αντιπροσώπων για το λίθιο», γράφει ο ιστότοπος Anti-Spiegel . «Ο Κισβέτερ το είπε ξεκάθαρα» γράφει ειρωνικά το διαδικτυακό περιοδικό Overton: «Ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια εκστρατεία στο όνομα της κλιματικής πολιτικής; Σαφώς.»

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι για Ελευθερία και Δημοκρατία, αλλά για το  ΛΙΘΙΟ»!, λέει η ειδησεογραφική πύλη που ονομάζεται Pravda-de .

Ο αυστριακός ιστότοπος tkp.at πιστεύει ότι ο Γερμανός βουλευτής έκανε «γκάφια» επειδή η Γερμανία θέλει τις ουκρανικές πρώτες ύλες – για το «κλίμα».

Ο Γερμανός βουλευτής παραδέχθηκε απλά ότι η τρέχουσα κρίση δεν έχει να κάνει μόνο με παιχνίδια γεωπολιτικής εξουσίας. Άλλωστε, οι λόγοι για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ποικίλοι. Αλλά το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι πλούσια σε πρώτες ύλες έχει βαρύνουσα σημασία. Λίθιο, κοβάλτιο, τιτάνιο και σπάνιες γαίες: σύμφωνα με το Ουκρανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η Ουκρανία έχει αποθέματα σπανίων γαιών, αξίας περίπου 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο τα αποθέματα λιθίου της Ουκρανίας υπολογίζονται σε περίπου 500.000 τόνους – ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κοιτασμάτων είναι στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχονται από τη Ρωσία από το 2014. Και με την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη.

Η οικονομική συνιστώσα

Για την Πράσινη ευρωβουλευτή Βιόλα φον Κράμον, Viola von Cramon-Taubadel - Wikipediaη ρωσική εισβολή έχει επίσης μια οικονομική συνιστώσα:
Ο Πούτιν έχει καταλάβει πολύ συγκεκριμένα μέρη της ανατολικής Ουκρανίας, όπου τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι γνωστό ότι είναι υψηλά. Μια ματιά τους χάρτες δείχνει ότι η λεγόμενη ζώνη λιθίου περιλαμβάνει ή συνορεύει με περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Η Ρωσία έχει σίγουρα αρκετές πρώτες ύλες στη χώρα, αλλά αυτά τα κοιτάσματα είναι πρωτίστως στρατηγικής σημασίας.

Οκτώ μήνες πριν την εισβολή -τον Ιούλιο του 2021- η ΕΕ είχε συνάψει στρατηγική συμφωνία με την Ουκρανία για την εξόρυξη και την επεξεργασία κρίσιμων πρώτων υλών. Τουλάχιστον 22 από τις 30 πρώτες ύλες που ταξινομούνται από την ΕΕ ως κρίσιμες πρώτες ύλες, βρίσκονται σε αποθέματα στην Ουκρανία. Λόγω της επίθεσης του Πούτιν και της κατοχής της ανατολικής Ουκρανίας, αυτά τα αποθέματα  δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη σε δίλημμα

Κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν είχε ήδη προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στη Γερμανία μέσω της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο. Και αυτή η τακτική θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει για τη Ρωσία μακροπρόθεσμα και για τα σπάνια μέταλλα.

Η Ουκρανία, με τις πρώτες ύλες και την πολιτική της ανάπτυξη, θα ήταν μια διέξοδος για την ΕΕ.Αυτές οι πρώτες ύλες είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης. Η Ουκρανία έχει μάλιστα ένα άλλο πλεονέκτημα με τα τεράστια αποθέματα λιθίου της. Το λίθιο συχνά αποθηκεύεται σε στρώματα αλατιού. Η εξόρυξη είναι μια οικολογική καταστροφή . Η κατάσταση είναι διαφορετική με το ουκρανικό λίθιο, το οποίο λέγεται ότι βρίσκεται σε βράχο μάγματος. Η εξαγωγή του θα ήταν πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Όλα αυτά τα εμπόδισε ο Πούτιν.

Πρόβλημα και για τους ημιαγωγούς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει επίσης την κρίση των ημιαγωγών. Οι ουκρανικές εταιρείες Cryoin στη Οδησσός και Ingas στη Μαριούπολη,οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ευγενών αερίων για ημιαγωγούς, αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους.

Οι διακοπές επηρεάζουν κυρίως την παραγωγή του νέον, ενός ευγενούς αερίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ημιαγωγών. Η Ingas και η Cryoin προμηθεύουν από κοινού περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής  νέον, βιομηχανικής ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ /THE EDGE OF LOVE: ο ποιητής Ντίλαν Τόμας ανάμεσα σε δύο γυναίκες

  ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ THE EDGE OF LOVE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αισθηματική ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : 2008 ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Μ. Βρετανία ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11...