Τα «κάλαντα» του Στέφανου Κασσελάκη στην Αριστερά
Ξάφνιασε ακόμα μια φορά ο κ. Κασσελάκης με την επιλογή του να κατηγορήσει μέσω ανάρτησης στο «Χ» την κυβέρνηση για «ατζέντα Ισλαμαμπάντ». Εύλογη υπήρξε η αντίδραση της Νέας Αριστεράς, η οποία παρατήρησε ότι «η δήλωση του κ. Κασσελάκη που κατηγορεί την κυβέρνηση για “ατζέντα Ισλαμαμπάντ” και “500.000 Πακιστανούς” που θα έρθουν στη χώρα, υιοθετεί τη μεθοδολογία του κ. Μητσοτάκη και συμβάλλει στη νομιμοποίηση και κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου».
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Κασσελάκης επανήλθε με δεύτερη και τρίτη διορθωτική ανάρτηση, αλλά το ερώτημα παρέμεινε. Για ποιο λόγο ο πρόεδρος του νέου ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με αυτές τις αναρτήσεις που απέχουν από κάθε είδους Αριστερά και κλείνουν το μάτι στην εγχώρια «alt right»; Και πώς να εξηγήσει κανείς ότι τις ίδιες μέρες που διασταύρωνε το ξίφος του με εκείνο του Αδωνη Γεωργιάδη για το ποιος είναι περισσότερο πολέμιος της «ατζέντας Ισλαμαμπάντ», δεν βρήκε ούτε λέξη να πει και να γράψει για την επιδρομή της κυβέρνησης στη δημόσια Παιδεία και την επιχείρηση παράκαμψης του Συντάγματος προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση που απαγορεύει το άρθρο 16;
Η προφητεία ενός δημοσκόπου
Η απάντηση στο ερώτημα είναι δυστυχώς πολύ απλή. Οσα παράξενα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάδειξη του κ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος σχετίζονται με την οδυνηρή διπλή ήττα στις βουλευτικές εκλογές που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Η αποχώρηση Τσίπρα, όσο κι αν ήταν επιβεβλημένη, δημιούργησε ένα πραγματικό κενό ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί, εφόσον κανείς δεν σκεπτόταν μέχρι το καλοκαίρι του 2023 σενάρια διαδοχής στο κόμμα της Αριστεράς.
Ακόμα και η εκλογή του προέδρου «από τη βάση» που αποφασίστηκε το 2022, μιμούμενη τη διαδικασία που είχε υιοθετηθεί στο ΠΑΣΟΚ το 2004 και στη Ν.Δ. το 2009, ήταν μια επιλογή που δεν είχε καμιά σχέση με διαδοχή, εφόσον ο μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και η εκλογή υπήρξε μόνο μια πανηγυρική –αλλά ατυχής– διαδικασία προσέλκυσης νέων μελών.
Πώς θα αναδεικνυόταν, λοιπόν, ο διάδοχος του κ. Τσίπρα το 2023; Και ποια χαρακτηριστικά έπρεπε να διαθέτει; Τη λύση έδωσε ο Δ. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, λίγες μέρες μετά την παραίτηση Τσίπρα: «Ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κ. Τσίπρα, πρέπει να είναι εξίσου ή περίπου γοητευτικός όσο ο κ. Τσίπρας, πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα από ό,τι ο κ. Τσίπρας και πρέπει, εσωτερικά μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει. Αρα, βρείτε εσείς, με τα χαρακτηριστικά που σας έδωσα…» («Open», 4.7.2023). Η υπόδειξη του κ. Μαύρου φωτογράφιζε δηλαδή κάποιον με τα χαρακτηριστικά του Στέφανου Κασσελάκη, σχεδόν δύο μήνες προτού ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του.
Μη φανταστεί κανείς ότι υπήρξε κάποια συνωμοσία που αποκάλυψε πρόωρα –άθελά του– ο κ. Μαύρος. Στην πραγματικότητα, εκείνες τις μέρες πολλοί πολιτικοί αναλυτές αλλά και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέδιδαν την εκλογική συντριβή στη μετωπική στρατηγική του κόμματος κατά της Ν.Δ. και τις προσωπικές επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρότειναν λοιπόν ως «λύση» την αντιγραφή του μοντέλου Μητσοτάκη και τη μερική υιοθέτηση των προτάσεών του. Αλλά ας δούμε πρώτα γιατί ο κ. Κασσελάκης ανταποκρίνεται στο μοντέλο του προέδρου της MRB:
1. Είναι «μορφωμένος και όμορφος»;
Ασφαλώς ο κ. Κασσελάκης πληροί απολύτως τις δύο πρώτες προϋποθέσεις του κ. Μαύρου. Χάρη στην οικονομική στήριξη του μέντορά του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ολοκλήρωσε σπουδές σε καλά αμερικανικά Πανεπιστήμια, ενώ όλοι συμφωνούν ότι η λαμπερή εμφάνισή του συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία του.
Γι’ αυτόν τον λόγο έχει επιλέξει να πολιτεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λιγόλογες δηλώσεις, τις οποίες απαγγέλλει ο ίδιος με πλάνα λίγων δευτερολέπτων. Και σε κάθε ευκαιρία προβάλλει τις ιδιαίτερες επιστημονικές του επιδόσεις, με τον ισχυρισμό ότι έχει κερδίσει τον Μητσοτάκη «σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και πτυχία» (δήλωση της υποψηφιότητάς του, «Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι», 29.8.2023).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου