10 λέξεις που χρησιμοποιούμε λάθος
Kάθε λέξη, σε κάθε λεξιλόγιο είναι κατά το λεξικό του Cambridge "βασικό στοιχείο της γλώσσας που φέρει αντικειμενική ή πρακτική σημασία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνη της και είναι αδιάλειπτη".
Κάποιοι γλωσσολόγοι έχουν προτείνει πως η έννοια κάθε λέξης είναι απλώς μια σύμβαση που χρησιμοποιείται σε καθημερινές καταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση όλες έχουν (τουλάχιστον) μια έννοια και ένα βάρος.
Όταν τις χρησιμοποιούμε λάθος ή/και συνέχεια, χάνουν και τα δύο.
Aυτό θα ήταν καλό να μην συμβαίνει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα. Όπως τα θέματα ψυχικής υγείας.
Σκέψου πόσο εύκολα χαρακτηρίζεις κάποιον ως αντικοινωνικό. Σε περιμένει ένα σοκ, αφού η σημασία της λέξης δεν είναι αυτή που νομίζεις. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το 'τοξικός' και το 'τριγκάρω', μεταξύ άλλων όρων που 'πετάμε' αβίαστα και για να αισθανόμαστε 'επικαιροποιημένοι'.
Πως ξέρουμε τα trends στα social media.
Δεν είμαστε τίποτα αναχρονιστικοί.
Όπως ωστόσο, είπε στο περιοδικό Time η ψυχολόγος του Lenox Hill Hospital στη Νιου Γιορκ Σίτι και επικεφαλής ερευνήτρια του Mental Health Coalition (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο να τερματίσει το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία), Naomi Torres-Mackie “αν αβίαστα κολλάμε ‘ταμπέλες’ σε έναν άνθρωπο, αυτή η πρακτική μπορεί να εκτροχιάσει τις μικροδιαφορές σε σημαντικές και να δημιουργήσει την ιδέα ενός υποτιθέμενου νοήματος. Έτσι μειώνεται το νόημα των ίδιων των λέξεων”.
H Αμερικανίδα ψυχολόγος έδωσε δέκα λέξεις που θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε πιο προσεχτικά -καθώς αφορούν πολύ σοβαρά φαινόμενα- και όχι για να αισθανόμαστε πως είμαστε μοντέρνοι.
Gaslighting
To gaslighting έχει υιοθετηθεί ευρέως ως ένας τρόπος για να περιγραφεί οποιαδήποτε πράξη που είναι άκαρδη ή για ένα ψέμα ή όταν υπάρχει διαφορά απόψεων.
Στην πραγματικότητα όμως, όπως σε έχει ενημερώσει ήδη το Magazine, έχει να κάνει με κάποιον που μας χειραγωγεί, ώστε να αμφισβητήσει τη λογική, τις εμπειρίες, τη μνήμη και την πραγματικότητα μας. Ο στόχος είναι να προκαλέσει σύγχυση και αμφιβολία κι έτσι έχει εξελιχθεί σε πολύ καταναγκαστική και ελεγκτική τακτική.
Άρα, μήπως να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί;
Τοξικός
Οι άνθρωποι τείνουν να επιστρατεύουν το ‘τοξικός’ για ό,τι και όποιον τους ενοχλεί. Όπως αυτός που αργεί να τους δώσει τον καφέ που έχουν παραγγείλει.
Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν τον όρο για να περιγράψουν πραγματικά καταχρηστικές καταστάσεις, στις οποίες κάποιος προκαλεί σκόπιμα συναισθηματικό κακό. Πράγμα άρδην διαφορετικό από εκείνον που είναι δύσκολος ή με τον οποίον δεν ‘εκπέμπουμε’ στις ίδιες συχνότητες.
Αντικοινωνικός
Αντικοινωνικός δεν είσαι αν δεν θες να πας σε ένα πάρτι. Ή δεν πετάς από τη χαρά σου κάθε φορά που βλέπεις γνωστό στο δρόμο και αλλάζεις πεζοδρόμιο για να αποφύγεις ακόμα και το απλό ‘γεια’.
Μολονότι ο όρος χρησιμοποιείται συχνά στην καθομιλουμένη, για να δηλώσει την έλλειψη επιθυμίας να βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται σε μια διαταραχή προσωπικότητας. Σχετίζεται με την επανειλημμένη περιφρόνηση και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων.
Χαρακτηρίζεται από εγκληματική συμπεριφορά, παρορμητικότητα, έλλειψη ενσυναίσθησης και έλλειψη επίγνωσης για το πώς επηρεάζουμε τους άλλους ανθρώπους.
Όσοι έχουν τη διαταραχή ενδέχεται να είναι απατηλοί, απερίσκεπτοι και χειριστικοί. Πιθανότατα είχαν σχετικά συμπτώματα στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου