Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2022

Ο συλλέκτης έργων Τέχνης Αλέξανδρος Ιόλας και η θλιβερή "ελληνική περιπέτειά του"

Αλέξανδρος Ιόλας: Ο έλληνας που ανακάλυψε τον Γουόρχολ - Η πολυτάραχη ζωή  του η άνοδος και η πτώση [pics] | Flash.gr1. Αλέξανδρος Ιόλας (1908-1987) - Βικιπαίδεια

Το όνειρο του Ιόλα παίρνει σάρκα και οστά: Μουσείο η ιστορική βίλα στην  Αγία Παρασκευή | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney2.Αλέξανδρος Ιόλας: Το εξέχον θήραμα του αυριανισμού | LiFO

 

 

Τη δεκαετία του ’80, ο Αλέξανδρος Ιόλας, αναγνωρισμένος συλλέκτης στο εξωτερικό αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Η επάνοδος στην ιδιαίτερη πατρίδα του σε συνδυασμό με τον εκκεντρικό και επιδεικτικό τρόπο ζωής του θα συνοδευτεί τελικά με την πτώση του.

Ο Ιόλας μίλησε μια γλώσσα «ακατανόητη» για την ελληνική κοινωνία. Μερίδα του ελληνικού Τύπου τον βάζει στο στόχαστρο, έπειτα από τη δήλωσή του ότι «ο Παρθενώνας αξίζει μόνο επειδή είναι ερείπιο». Στη συνέχεια, ξεσπά το σκάνδαλο με τη βίλα του στην Αγία Παρασκευή. Ο ίδιος θα καταρρεύσει όταν θα διαβάσει πρωτοσέλιδα που έγραφαν «ρωμαϊκά όργια στο σπίτι του ανώμαλου συλλέκτη». Το θέμα όμως δεν αργεί να πάρει διαστάσεις σκανδάλου και φτάνει μέχρι τα δικαστήρια. Ο Αλέξανδρος Ιόλας κατηγορείται πια για παραβίαση νόμου περί ναρκωτικών, ακολασίες με νεαρούς άντρες και αρχαιοκαπηλία.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
Παρουσίαση: Χρίστος ΒασιλόπουλοςΒΙΛΑ ΙΟΛΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ
VILLA IOLAS, A JOURNEY THROUGH TIME AND SPACE

Tο ντοκιμαντέρ, "Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο", είναι ένα οδοιπορικό στους χώρους του σπιτιού που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης και γκαλερίστας "Αλέξανδρος Ιόλας", και το οποίο φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης.

Η έρευνα ξεκινά την δεκαετία του 1950, από την γέννηση της ανιψιάς του Λένας στο τότε μικρό και λιτό σπίτι της αραιοκατοικημένης  Αγίας Παρασκευής, και φτάνει μέχρι και σήμερα, που το σπίτι των 1700τμ στέκει εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο, περικυκλωμένο από οκταόροφες πολυκατοικίες.
Για πρώτη φορά από το 1987 η ανιψιά του Ιόλα, Λένα Κουτσούδη – Ιόλα και ο σύζυγος της Γκυ Νατάν, μιλούν για την ιστορία του κτιρίου το οποίο ζωντανεύει μέσα από τις μοναδικές αφηγήσεις τους και μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Ακολουθώντας την ιστορία της Λένας Ιόλα, ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές του μεγάλου συλλέκτη, αποκρυπτογραφούμε πτυχές της παράξενης αυτής οικίας και για πρώτη φορά καταρρίπτουμε μύθους που την περιβάλουν.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ε.Παραγωγής : Angelis Films Ltd
Σκηνοθεσία: Θάνος Αγγέλης
Αφήγηση/Έρευνα : Μανώλης Οικονόμου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Καραίσκος
Σενάριο : Μανώλης Οικονόμου / Θάνος Αγγέλης
Μουσική : Γιάννης Κονσολάκης
Ιστορικός Τέχνης/ Επικοινωνία: Χαρίσια Χατζητσολή
Ηχοληψία: Διονύσης Παπαδημητρίου
Βοηθός Φωτογράφου: Θεόδωρος Διαμαντής
Boom/Grip: Παύλος Ραφαήλ
Μοντάζ: Θάνος Αγγέλης
Διεύθυνση Παραγωγής: Χαρίλη Μυλωνοπούλου
Γραφικά: Γιώργος Κώστογλου
Εξοπλισμός – Σπικάζ: Dk Video Productions
Στούντιο Ηχογράφισης: Paraktio Studio
Μουσικοί : Franc Shestani / Δάφνη Μέγγου / Θωμάς Μπίκας / Μιράντα Ζαχοπούλου
Παραγωγοί : Μανώλης Οικονόμου / Θάνος Αγγέλης / Αλέξανδρος Καραίσκος
Ευχαριστίες: Evripides Art Gallery / Lividia / Sivati / Pin Communication
Ευχαριστούμε Θερμά τους: Λένα Κουτσούδη-Ιόλα / Γκυ Νατάν / Σπύρο Γεωργίου / Δημήτρη Ιωσηφίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...