Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2022

Το ακόντιο της Ελίνας «κάρφωσε» τον ρατσισμό

 


Το ακόντιο της Ελίνας «κάρφωσε» τον ρατσισμό

Στράτος Ιωακείμ


Κέρδισε στον τελικό του ακοντισμού στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου με μια εκπληκτική βολή στα 65,81 μέτρα.

ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI


Παιδί μεταναστών από την Αλβανία. Έζησε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Πήρε την ελληνική υπηκοότητα το 2018. Με ιδρώτα και κόπο κατέκτησε την κορυφή. Ο δρόμος δύσκολος και ανηφορικός ξεπέρασε όμως όλα τα εμπόδια.

Έχοντας πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας, η Ελίνα Τζένγκο, το κορίτσι από την Νέα Καλλικράτεια, με τους Αλβανούς γονείς, έζησε τον εφιάλτη (όπως η ίδια έχει εξομολογηθεί) «να γεννιέσαι στην Ελλάδα, να μεγαλώνεις σ’ αυτήν και να αισθάνεσαι ξένος» αλλά οι κόποι της δικαιώθηκαν το 2018 καθώς απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

«Στην Ελλάδα γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ πήγα σχολείο. Είμαι Ελληνίδα, είμαι και από την Αλβανία. Πιο πολύ όμως νιώθω Ελληνίδα. Ο μπαμπάς μου ήταν αστυνομικός. Η μαμά μου δασκάλα. Όταν ήρθαν στην Ελλάδα ο μπαμπάς δούλευε σε οικοδομές και η μαμά καθάριζε σπίτια». δήλωνε γλαφυρά στο «Φως» φανερώνοντας την αγάπη της για την Ελλάδα χωρίς όμως να ξεχνά τις ρίζες της.

Σήμερα, φορά στο λαιμό της το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στον τελικό του ακοντισμού στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου με μια εκπληκτική βολή στα 65,81 μέτρα.

Κάπως έτσι, «κάρφωσε» το κοντάρι της βαθιά στο χόρτο του σταδίου του Μονάχου αλλά και στον ρατσισμό που έχει φωλιάσει σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων που με κάθε ευκαιρία εκτοξεύουν τα δηλητηριώδη βέλη τους γιατί δεν τους αρέσει το χρώμα, η καταγωγή ή η θρησκεία άλλων ανθρώπων. 

Το μετάλλιο της Ελίνας ήρθε να προστεθεί σε αυτά των καθ' όλα άξιων συναθλητών της: Της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη που θριάμβευε στο βάδην. Του Μίλτου Τεντόγλου στα άλματα σε μήκος και της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ουκρανία : ο Πόλεμος παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

gr.euronews.com    Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι έστειλαν υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Ουάσ...