Η Αυγή / 70 χρόνια ενημέρωση και αγώνας για τη δημοκρατία
Για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας» έγραφε ο κεντρικός τίτλος στο πρώτο φύλλο της «εβδομαδιαίας Δημοκρατικής Εφημερίδας του Λαού».
Το ημερολόγιο έγραφε 24 Αυγούστου 1952 όταν η ΑΥΓΗ κυκλοφόρησε πρώτη φορά.
Ήταν τα πρώτα χρόνια της μαύρης μετεμφυλιακής περιόδου, με το αίμα από τις εκτελέσεις του Μπελογιάννη, του Καλούμενου, του Μπάτση και του Αργυριάδη να είναι ακόμα νωπό και τους χιλιάδες αγωνιστές της Αριστεράς, τους ήρωες της Αντίστασης να περιδιαβαίνουν τα ξερονήσια και τις φυλακές. Σε αυτήν την υπόθεση ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου φύλλου της ΑΥΓΗΣ, της εφημερίδας που συνέχισε όλα τα επόμενα χρόνια να παίζει τον ρόλο της διαφώτισης, να πρωτοστατεί στους δημοκρατικούς αγώνες, μέχρι το επταετές σφράγισμα που έφερε η δικτατορία, τις φυλακίσεις και το κυνηγητό των στελεχών και των εργαζομένων της.
Τον τίτλο της εφημερίδας εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης, φιλοδοξώντας να εκφράσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, με πρώτο διευθυντή τον Βασίλη Ευφραιμίδη. Μια εποχή που έμελλε να σημαδευτεί από διώξεις, απαγορεύσεις, βασανιστήρια, εξορίες για μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Η ΑΥΓΗ, που ο περιπτεράς την έδινε διπλωμένη, έμελλε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ενημέρωση και στο φρόνημα των αριστερών και δημοκρατικών πολιτών. Υπήρξε, όμως, και απάγκιο, παρηγοριά και ελπίδα για τους χιλιάδες στους τόπους μαρτυρίου. Σε πολλές περιπτώσεις η ΑΥΓΗ υπήρξε ο μόνος τρόπος επικοινωνίας, έστω και έμμεσης, των εκτοπισμένων με τις οικογένειές τους. Υπήρξε, όμως, και χώρος δημιουργίας και πολιτισμού. Βάρναλης, Έλλη Αλεξίου, Λειβαδίτης, Τίτος Πατρίκιος, Αλεξάνδρου, Γιάννης Ιμβριώτης και Ρόζα Ιμβριώτη είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που φιλοξενήθηκαν στις σελίδες της. Ένα εργαστήρι πολιτισμού, ένα σχολείο δημοσιογραφίας. Η εφημερίδα που πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη και των εγκλημάτων των παρακρατικών, που ανέδειξε τις άδικες και κατάφωρα προκλητικές αποφάσεις των στρατοδικείων, τις μεθοδεύσεις για την επίτευξη της εκτροπής και της πολιτικής ανωμαλίας.
Από το 1952 έως σήμερα έχουν κυλήσει ποταμοί Ιστορίας. Η ΑΥΓΗ παραμένει σταθερά πιστή στην πλευρά της Ιστορίας που έχει ως θεμελιακές αξίες τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, δίνοντας φωνή σε εκείνους που δεν έχουν, στους αδύναμους, στον κόσμο της εργασίας, και μαχόμενη για την ενημέρωση σε μια εποχή καθεστωτικής μονοφωνίας και προπαγάνδας. Η ΑΥΓΗ μπαίνει δυναμικά στην είδηση στον σύγχρονο κόσμο, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο, με τη δική της ηλεκτρονική εφαρμογή, με διαρκή ενημέρωση και κάλυψη των γεγονότων. Σε συνθήκες δύσκολες για την επιβίωση του έντυπου, η στήριξη των αναγνωστών και των αναγνωστριών με την αγορά της εφημερίδας στο περίπτερο αλλά και την ηλεκτρονική συνδρομή είναι η μοναδική ικανή συνθήκη που θα διασφαλίσει ότι η ΑΥΓΗ θα συνεχίσει να πορεύεται μέσα στην Ιστορία και στους αγώνες.
«Α»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου