Τρίτη, Αυγούστου 30, 2022

Γιώργος Σωτηρέλης κατά Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: "Γνώριζε και επιβάλλεται να παραιτηθεί"!

https://pbs.twimg.com/media/FbUA2O6XkAAtJti?format=png&name=900x900

https://pbs.twimg.com/media/FbUBQKVXkAArUDQ?format=png&name=900x900Ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης κατά Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: "Γνώριζε και επιβάλλεται να παραιτηθεί"!



Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης χαρακτήρισε την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Σωτηρέλης είπε ότι η θέση του πρωθυπουργού «εγώ δεν ήξερα» στην πραγματικότητα σημαίνει ότι «δεν ελέγχει το ψευδεπίγραφο επιτελικό κράτος που έφτιαξε, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα υπερπρωθυπουργείο» και πως η πολιτική ευθύνη είναι μία. Η παραίτηση.

Επιπλέον, εξήγησε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα παραίτηση της κυβέρνησης ή κατ’ ανάγκη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς «τίθεται θέμα μόνο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

«Η ανάληψη της ευθύνης σημαίνει παραίτηση. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν περίμενε ότι τον 21ο αιώνα θα αντιμετωπίζαμε ξανά ζητήματα που είχαν παρέλθει από τον ελληνικό πολιτικό βίο. Η εξέλιξη είναι πολύ αρνητική και για τη Δημοκρατία και για τα δικαιώματα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να υπάρξουν εξελίξεις στη χώρα μας που θα νομιμοποιούσουν μια τέτοια πρακτική και που θα την παγιώσουν στην αντίληψη της κοινωνίας ότι είναι κάτι που συμβαίνει συχνά», είπε αρχικά ο κ. Σωτηρέλης και πρόσθεσε: «Γιατί έτσι θα μπούμε στη λογική του «μεγάλου αδελφού», στη λογική ότι δεν υπάρχει προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, ότι δεν έχουμε ατομικά δικαιώματα και ότι όλα είναι υπό την αίρεση της κρατικής εξουσίας και των παρακρατικών μηχανισμών ενδεχομένως».


Σε ερώτηση που δέχθηκε για το επιμένει στην άποψη ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί, τόνισε: «Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολιτική ευθύνη όταν έχουμε εκ προθέσεως παραβίαση του Συντάγματος. Πόσω μάλλον ο πρωθυπουργός που έχει την πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε είναι στις αρμοδιότητες; Δεν γίνεται να μην έχει πολιτική ευθύνη ο προϊστάμενος της ΕΥΠ. Δεν μπορώ να το διανοηθώ ότι μπορεί να λέει κανείς «εγώ δεν ήξερα, παραιτήθηκε ο μετακλητός υπάλληλος κι άρα τελειώσαμε». Η πλήρης ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σημαίνει παραίτηση του πρωθυπουργού. Εγώ δεν μιλώ για παραίτηση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός πήρε την ΕΥΠ στην αρμοδιότητά του, διόρισε κάποιον επικεφαλής που δεν είχε τα προσόντα, αλλάζοντας τον νόμο, έβαλε μια εισαγγελέα που εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες και στο δικαστικό συμβούλιο με 6-5. Στη μειοψηφία ήταν και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Άλλαξε, επίσης, τον νόμο για την ενημέρωση όσων παρακολουθούνται.

Μετά απ’ όλα αυτά λέει ότι «εγώ δεν ήξερα» δηλαδή ότι δεν ελέγχω το ψευδεπίγραφο επιτελικό κράτος , το οποίο έφτιαξε και το οποίο ουσιαστικά είναι υπερπρωθυπουργείο. Η πολιτική ευθύνη είναι απλή και μη μεταβιβάσιμη. Αυτό που έκανε ο Νίξον στην Αμερική. Αυτό που έκαναν οι βουλευτές στη Βρετανία για τον Τζόνσον».

Στη συνέχεια εξήγησε: «Η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει παραίτηση κυβέρνησης ή κατ’ ανάγκη εκλογές. Η ΝΔ μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με άλλον πρωθυπουργό. Τίθεται θέμα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η ανάληψη της ευθύνης σημαίνει παραίτηση. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Χαίρομαι και οι συνάδελφοί μου που προσχωρούν σε αυτή την άποψη».

Στη συνέχεια ο κ. Σωτηρέλης ρωτήθηκε για το αν πρέπει να κληθεί από την Εξεταστική Επιτροπή ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις».

«Ως φράση στέκει. Εξ ορισμού κανείς δεν αποκλείεται. Προβλέπεται από το Σύνταγμα η άρση του απορρήτου», είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και συνέχισε: «Όμως πρέπει να οριοθετήσουμε τι σημαίνει εθνική ασφάλεια. Το να παρακολουθηθεί κανείς επειδή το ζήτησε ξένη πρεσβεία είναι αδιανόητο.

Θα μπορούσε κανείς να κατηγορηθεί για κατασκοπεία. Το ζήτημα είναι με πιο κριτήριο θα γίνει αυτή η παρακολούθηση. Να είναι εθνικό, για πάρα πολύ σοβαρό θέμα κι αν είναι τέτοιο και τότε θα ήταν πράγματι νόμιμη και συνταγματική, τότε δεν έπρεπε να παραιτηθεί κανείς. Ή ήταν πραγματικά νόμιμη η παρακολούθηση, οπότε δεν έπρεπε να παραιτηθεί κανείς ή δεν ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα και τότε δεν έπρεπε να παραιτηθούν μόνο οι δύο (σ.σ.: Δημητριάδης και Κοντολέων), αλλά και ο ίδιος πρωθυπουργός. Προσωπικά πιστεύω ότι το ήξερε. Ακόμα κι αν δεν το ήξερε, όμως, πρέπει να παραιτηθεί. Είναι μια νομιμοφανής παρακολούθηση και όχι νόμιμη και θα αποδειχθεί αυτό το πράγμα. Θα το πιει αυτό το πικρό ποτήρι η κυβέρνηση. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν γιατί παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. Η συγκεκριμένη παρακολούθηση δείχνει ότι είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου».

Για το αν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να διερευνήσει γιατί παρακολουθούνται οι πολίτες, απάντησε: «Κανονικά αυτό έπρεπε να το ξέρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και θα έπρεπε να το ξέρουν οι πολίτες – ακόμα και για λόγους εθνικής ασφάλειας - όταν λήγει η παρακολούθηση. Θα ήθελα να ξέρω ότι με παρακολουθούσαν. Υπάρχει ποινική ευθύνη γι’ αυτό. Όταν δηλαδή δεν γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας. Πολύ περισσότερο έχουν όσοι εμπλέκονται σε παρακολούθηση μέσω του Predator, εκεί έχουμε παρακρατικούς μεθόδους.

Δεν έχουμε όμως μόνο πολιτικό, έχουμε και δημοσιογράφο. Αυτό που προέχει τώρα είναι η πολιτική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον πρωθυπουργό και πρέπει να παραιτηθεί. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί».

Στη συνέχεια μίλησε και για την «πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, η οποία μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές.

«Οι υπογραφές είναι πλέον πάνω από 1.000. Η Πρωτοβουλία αυτή αφορά την προστασία του πολιτεύματος, των ανθρώπων από τέτοιες πρακτικές οι οποίες ακυρώνουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Είμαστε από διάφορους χώρους. Είναι μια αυθόρμητη έκφραση ανησυχίας. Η στόχευση είναι ότι δεν δεχόμαστε τέτοιες πρακτικές», τόνισε:

Τέλος για το τι περιμένει ο ίδιος από την Εξεταστική Επιτροπή, δήλωσε: «Στη συζήτηση πρέπει να γίνει η αποκάλυψη του λόγου της παρακολούθησης. Δεν ξέρω σε ποιο χρονικό βάθος θα πάει, θα έπρεπε να εξετάσει μόνο αυτό που διανύουμε τώρα. Το πρόβλημα με τις εξεταστικές επιτροπές είναι ότι η σύνθεση είναι όπως και στη Βουλή. Την πλειοψηφία την έχει το κυβερνών κόμμα. Κάθε κόμμα βγάζει το δικό του πόρισμα. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος όπου προσωπικότητες κύρους θα κάνουν το προκαταρτικό σχέδιο του πορίσματος. Αυτό έγινε στην Ισλανδία».

 *****************************************

____________________________________

«Επειδή θέλω αξιόπιστη και ανεξάρτητη ενημέρωση, η οποία είναι προϊόν έρευνας»

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η σημαντικότερη μελωδία κάθε μεγάλου συνθέτη (προσωπική άποψη)

0:00 Claudio Monteverdi 1:38 Heinrich Schütz 2:23 Barbara Strozzi 4:03 Jean-Baptiste Lully 5:29 Henry Purcell 7:34 Arcangelo Corelli 9...