Une Femme est une Femme
Anna Karina, Jean-Claude Brialy, Jean-Paul Belmondo, Jeanne MoreauΛίγο από μιούζικαλ, αρκετή από τη μαεστρία του Godard και κάποια από την τσαχπινιά της Anna Karina μάς χαρίζουν ένα μικρό διαμάντι.
Στο Η Κυρία Θέλει Έρωτα, ο Godard μας εισάγει με τρόπο πληρέστερο στη γυναικεία φυσιογνωμία που παράφορα αγάπησε η γαλλική Νουβέλ Βαγκ. Η γυναίκα είναι όμορφη, είναι τσαχπίνα, ξέρει πάντα πως να παίζει με τους άντρες κι εκείνοι ποτέ πώς να παίζουν μαζί της. Επιπλέον, εκείνη πάντα έχει υπαρξιακές αναζητήσεις και πάντα σκέφτεται πιο πολύ από τον άντρα, ο οποίος συχνά κατέχει δευτερεύοντα ρόλο μπροστά στην κυρίαρχη γυναίκα. Η ιδιαιτερότητα της ταινίας εδώ, είναι πως όλα αυτά αποδίδονται με ένα τρόπο ανάλαφρο, με αρκετή μουσική, παιχνιδιάρικο και σχεδόν χορευτικό μοντάζ κι αρκετό χιούμορ. Ο Godard κρύβει τους ισχυρούς προβληματισμούς του κάτω από το μανδύα της κωμωδίας και καταφέρνει να μας ψυχαγωγήσει και να αφήσει τους προβληματισμούς του στα έμπειρα, μονάχα, σινεφιλικά μάτια.
Η κυρία θέλει έρωτα (1961)
Μια στριπτιζέζ θέλει να γίνει μητέρα, αλλά όταν ο σύντροφός της αρνείται να πραγματοποιήσει την επιθυμία της, στρέφεται στον καλύτερό του φίλο. Αυτή η περίπλοκη δραματική κατάσταση, όπου υφαίνονται δύο βασικά γκονταρικά θέματα (το ζευγάρι και για πρώτη φορά η πορνεία) γίνεται ένα «νεορεαλιστικό μιούζικαλ», με αναφορές στον Μπρεχτ, τον Ζακ Ντεμί και το Χόλιγουντ. Όπως λέει με χιούμορ, η Άννα Καρίνα προς το τέλος του φιλμ: «Δεν ξέρω αν είναι κωμωδία ή τραγωδία, αλλά είναι αριστούργημα».
Η Angela, στριπτιζέζ στο Faubourg St Denis, θέλει παιδί και άμεσα! Ο Emile, ο άντρας της ζωής της και λάτρης της ποδηλασίας, δεν βλέπει τα πράγματα με το ίδιο μάτι. Πολύ καλά! Ένας άλλος άντρας θα κάνει μια χαρά τη δουλειά. Και γιατί όχι ο Alfred, ο γείτονας, φίλος και ακούραστος μνηστήρας της όμορφης Angela; Έτσι και αλλιώς είναι απόλυτα πρόθυμος. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι και η Angela παίζει με την αγάπη του Alfred, με τη ζήλια του Emile, με τις δικές της επιθυμίες.
- Έτος: 1961
- Είδος: Μυθοπλασία
- Χώρα: Γαλλία, Ιταλία
- Διάρκεια: 85′
- Σκηνοθεσία / Σενάριο: Jean-Luc Godard
Jean-Luc Godard - Wikipedia
- Φωτογραφία: Raoul Coutard
- Μοντάζ: Agnès Guillemot, Lila Herman
- Μουσική: Michel Legrand
- Ήχος: Guy Villette
- Ηθοποιοί: Jean-Claude Brialy, Anna Karina, Jean-Paul Belmondo
- Παραγωγή: Rome Paris Films
- Συμπαραγωγή: Euro International Film (EIA)
- Βραβεία: Silver Berlin Bear - Berlin International Film Festival
- Διακρίσεις: Golden Berlin Bear (Υποψηφιότητα/Nominee) - Berlin International Film Festival, Top 10 Film Award (Υποψηφιότητα/Nominee) - Cahiers du Cinéma
- Χρώμα: Έγχρωμη
- Γλώσσα: Γαλλικά
- Aspect Ratio: 2.35 : 1
- Φορμάτ: 35mm
«Έχω πει μερικές φορές στον εαυτό μου ότι αν υπήρχε μία μόνο πινακίδα στην είσοδο κάθε εκκλησίας που να απαγόρευε την είσοδο σε οποιονδήποτε με εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό , θα γινόμουν αμέσως χριστιανή» . Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα φιλόσοφος και πολιτική ακτιβίστρια (1909-1943)
Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2022
Η κυρία θέλει έρωτα (1961) :Λίγο από μιούζικαλ, αρκετή από τη μαεστρία του Godard και κάποια από την τσαχπινιά της Anna Karina μάς χαρίζουν ένα μικρό διαμάντι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Όταν ο Πλάτων εμφανίστηκε στη Φλωρεντία
Ο Πλάτων στην Φλωρεντία * [[ ΠΕΡΙΦΡΑΚΤΟΙ ΤΟΠΟΙ ]] από τον Γιάννη Παρασκευόπουλο neoplanodion.gr Ω...
-
Κι ήτανε τα στήθια σου άσπρα σαν τα γάλατα Γιώργος Σαραντάκος "Γαργάλατα", 50 χρόνια μετά Λέγοντας Αποστασία ή Ιουλιανά εν...
-
Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ Θερμές ευχαριστίες στον Κώστα Μ. που εντόπισε τις φωτογραφίες στο sch.gr και μου τις έστειλε... 1.ΚΥΨΕΛΗ...
-
῎ ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΑΡΧΗ, ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΧΩΤΙΚΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΙΘΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ηδη δέ τινας ἐγὼ εἶδο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου