Η στήλη κάνει σήμερα έναν μικρό περίπατο σε μερικά από τα πιο γνωστά βιβλιοπωλεία της Αθήνας των τελευταίων δεκαετιών. Κάποια από αυτά είναι ακόμα εν ενεργεία, κάποια ανήκουν στο παρελθόν της πόλης. Όλα όμως, παλιά και καινούργια, συναποτελούν μέρος του ιστορικού πλούτου της πρωτεύουσας.
Αρχίζουμε με τον Κάουφμαν, το πασίγνωστο βιβλιοπωλείο της οδού Σταδίου, που έχει κατεβάσει ρολά εδώ και αρκετά χρόνια. Ο περαστικός θα συγκινηθεί από τη μυρωδιά του ξύλου που αναδίδεται ακόμα από τη σκάλα εισόδου του καταστήματος. Το τρίξιμο της ξύλινης σκάλας, που ανέβαινε από το μικροσκοπικό ισόγειο μέχρι τον πρώτο όροφο με τη λογοτεχνία και τα λευκώματα, συνοδεύει πλέον ως επιθανάτιος ρόγχος τις αναμνήσεις από την Αθήνα προηγούμενων ετών.
Το μεγάλο και παλαιότερο διεθνές βιβλιοπωλείο της Αθήνας με παραρτήματα σε πολλές πόλεις της χώρας είναι του Ελευθερουδάκη, με συνεχή εκδοτική δράση, ξένες επιστημονικές εκδόσεις, γλωσσικά λεξικά κ.λπ. Ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος, λειτούργησε πολλά χρόνια στην οδό Νίκης και κατέληξε στο μεγάλο βιβλιοπωλείο της οδού Πανεπιστημίου. Το 2016 έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Δυσάρεστη κατάληξη, αφού διέτρεξε με επιτυχία τον 20ό και μέρος του 21ου αιώνα.
Το Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι.Δ. Κολλάρου είναι επίσης μια ολόκληρη ιστορία για τον εκδοτικό βίο της χώρας. Πρώτα στη στοά Νικολούδη της Σταδίου και μετά για πολλά χρόνια στη Σόλωνος.
Το βιβλιοπωλείο Λιβάνη στη γωνία Ιπποκράτους και Σόλωνος εδώ και μερικά χρόνια μάς εφοδιάζει με καλοδεμένες εκδόσεις.
Η Πολιτεία στην οδό Ασκληπιού, στην ουσία τρία-τέσσερα ειδικευμένα καταστήματα βιβλίων, κρατάει τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών και των φοιτητών.
Ο Γρηγόρης στη Σόλωνος 71 με τα παλιά και νέα φιλολογικά βιβλία είναι ένας παράδεισος για τους εραστές των γραμμάτων .Ή ο Σάκκουλας στην Ιπποκράτους (και στην Ακαδημίας) μοναδικός για τις νομικές εκδόσεις δεκαετίες τώρα.
Ο Ίκαρος στην οδό Βουλής, που είναι ίσως το παλαιότερο βιβλιοπωλείο της Αθήνας.
Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα εμφανίζεται ένα νέο είδος βιβλιοπωλείου, το βιβλιοπωλείο-καφέ, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του διαβάζοντας ένα από τα βιβλία της προτίμησής του. Τέτοιο κατάστημα εγκαινίασε προ ετών στην οδό Αγίας Ειρήνης ο αείμνηστος Σάμης Γαβριηλίδης. Το ίδιο έπραξαν πολλοί, όπως ο Σάκκουλας και ο Πατάκης στην Ακαδημίας, η Σύγχρονη Εποχή στα Εξάρχεια, ο Ιανός στη Σταδίου και άλλοι.
Η Αθήνα έχασε πολλές ιστορικές γωνιές του βιβλίου, πολλές κράτησαν το μέρος των εκδόσεων, και πέρασε έτσι στην ψηφιακή εποχή με νέο ύφος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου