Αν και υπάρχουν σοβαροί ανταγωνιστές στη δεξιά ευρω-πολυκατοικία, το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα θεωρείται το πιο διεφθαρμένο της Ευρώπης. H οργάνωση του κόμματος στη Βαλένθια, την τρίτη σε μέγεθος πόλη(800 χιλιάδες κάτοικοι) θεωρείτο η πιο διεφθαρμένη. Στη φωτογραφία του άρθρου, η οποία χρονολογείται από το 2012, χαμογελάει η τότε ηγεσία του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος στην πόλη.
Στα αριστερά της φωτογραφίας είναι ο Εστάμπαν Γκονζάλες Πονς, σήμερα ευρωβουλευτής και ο άνθρωπος που προσέλαβε τον υιό Μητσοτάκη. Δίπλα του είναι η Ρίτα Μπαρμπερά, δήμαρχος της Βαλένθια από το 1991 έως το 2015 και η γυναίκα που κρατούσε τα ηνία της διαπλοκής στην πόλη. Είχε το παρατσούκλι La Jefa (η αρχηγός).
Η Μπαρμπερά πέθανε το 2016, τις μέρες που απολογείτο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, για την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Αιτία του θανάτου ήταν η καρδιακή προσβολή. Περίπου 10 κατηγορούμενοι και μάρτυρες του διαβόητου σκανδάλου Gürtel, για το οποίο κατηγορείτο και η Ρίτα Μπαρμπερά, έχουν χάσει τη ζωή τους από διαφορετικές αιτίες.
Δεξιά στη φωτογραφία είναι ο περιφερειάρχης της Βαλένθια Φραντζίσκο Καμπ, που διατηρεί ισχυρότατους δεσμούς με τον κύριο Πονς, τον άνθρωπο που είχε την καλοσύνη να προσλάβει τον υιό Μητσοτάκη. Ο Καμπ είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από επικεφαλής της περιφέρειας, όταν κατηγορήθηκε για τη συμμετοχή στο σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις όσων συνεργάστηκαν με την εισαγγελία, η οργάνωση του κόμματος στη Βαλένθια ζητούσε από τα στελέχη και τους τοπικούς βουλευτές να δίνουν στον κομματικό ταμία ένα συγκεκριμένο ποσό σε χαρτονομίσματα των 50 ή 100 ευρώ και να παίρνουν το ίδιο ποσό σε πεντακοσάρικα, αγνώστου προελεύσεως.
Από το ξέσπασμα του το 2009 μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Gürtel δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της Ισπανίας. Κόντεψε να διαλύσει το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα, του στοίχισε την κυβέρνηση και έστειλε τον πρωθυπουργό Μ.Ραχόι στη σύνταξη.
Επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα οργανωμένο δίκτυο διαπλοκής και διαφθοράς σε όλη τη χώρα, που χρησιμοποιούσε μαφιόζικες μεθόδους για να επιβραβεύονται οι συνεργάτες και να τιμωρούνται όσοι διανοούντο να σπάσουν την ομερτά. «Χειρότερα από την Κόζα Νόστρα», σχολίασε μία Ισπανίδα δημοσιογράφος, με την οποία μίλησα με αφορμή την πρόσληψη Μητσοτάκη.
Το 2018, σε μια από τις δίκες ηγετικών στελεχών του Λαϊκού Κόμματος για το σκάνδαλο Gürtel, το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη έκανε λόγο στην απόφαση του για ένα «θεσμοποιημένο σύστημα διαφθοράς» που είχε οργανωθεί από το Λαϊκό Κόμμα. Από τους 37 κατηγορούμενους οι 29, ανώτατα στελέχη του κόμματος και επιχειρηματίες, καταδικάστηκαν συνολικά σε 351 χρόνια φυλάκισης.
Ο πρώην ταμίας του κόμματος, που ομολόγησε ότι έδινε στα ηγετικά στελέχη χιλιάδες ευρώ το μήνα «σε πεντακοσάρικα» από ένα «μαύρο» ταμείο, καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκιση και 44 εκατ. ευρώ πρόστιμο.
«Ο καλός εργοδότης Πονς» δεν αντιμετώπισε σοβαρές κατηγορίες. Είχε βέβαια αποκαλυφθεί ότι το Λαϊκό Κόμμα πλήρωνε παρανόμως το διαμέρισμα που νοίκιαζε στη Μαδρίτη. Τα χρήματα του ενοικίου πήγαιναν στην εταιρεία της γυναίκας ενός βουλευτή, που κατηγορείτο για το σκάνδαλο Gürtel! Αλλά πρόκειται για πταίσματα συγκριτικά με το μεγάλο πάρτι, που πλήρωσαν ακριβά ορισμένοι αλλά πλούτισαν πολλοί περισσότεροι. Όπως άλλωστε δήλωσε ο Πονς, «ήταν υπερήφανος» για τα πεπραγμένα των συνεργατών του στη φωτογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου