Παρασκευή, Μαΐου 27, 2022

 

Ο καθηγητής βυζαντινών σπουδών, Πάολο Οντορίκο.

Πάολο  Οντορίκο: Το ενδιαφέρον για τη βυζαντινολογία ανακάμπτει


Να αγαπούν ακόμη περισσότερο το παρελθόν τους σε σχέση με το Βυζάντιο, το οποίο θα πρέπει να το κοιτούν και να το αγαπούν «σαν έναν πολιτισμό που έχει πολλά πράγματα να δώσει», προτρέπει τους Έλληνες ο γνωστός βυζαντινολόγος, Πάολο Οντορίκο, τονίζοντας πως αν ένας λαός δεν βλέπει το παρελθόν του, δεν ξέρει πού να πάει…

Με αφορμή την παρουσία του στην επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Η Λόγια Περιφέρεια. Γραφή, διάδοση και διαφύλαξη της Γνώσης, στη Μακεδονία και στις Σέρρες κατά τη Βυζαντινή περίοδο», που διοργανώθηκε στις Σέρρες, ο καθηγητής της École des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι –γνωστός για την αγάπη του στην Ελλάδα– μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον μοναδικό βυζαντινό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, το «επίκαιρο» του Βυζαντίου σήμερα, αλλά κι επειδή φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη επιλέγουν την ενασχόληση με τις βυζαντινές σπουδές.

Ο Πάολο Οντορίκο είπε…

…για τη Θεσσαλονίκη: «Έχουμε σήμερα μία κληρονομιά, στη Θεσσαλονίκη, βυζαντινή που είναι πάρα πολύ σημαντική […] Η Θεσσαλονίκη είναι η πόρτα των Βαλκανίων από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και σήμερα. Είναι η μοναδική πόλη βυζαντινή εντελώς, που κρατάει αυτό το παρελθόν σε πολύ δυνατό σημείο. Περισσότερο ακόμη από την Κωνσταντινούπολη, όπου οι επεμβάσεις οι οθωμανικές έχουν σβήσει κάπως το ρωμαϊκό παρελθόν της πόλης. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι αφορμή για μία περαιτέρω εξέλιξη οικονομική και κοινωνική της πόλης».

…γιατί κάποιος σήμερα να επιλέξει τις σπουδές της Βυζαντινολογίας: «Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Έως ότου ήταν κυρίαρχη στην Ευρώπη η ιδέα του εθνικιστικού κράτους, οι βυζαντινές σπουδές που ήταν αφιερωμένες σε μία αυτοκρατορία, η οποία ήταν πολυπολιτισμική και πολυεθνικιστική, οι σπουδές αυτές δεν είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Σήμερα, που όλα τα κράτη της Ευρώπης συμμετέχουν σε μία κοινή ιδέα που είναι η Ευρώπη, η οποία είναι πολυεθνική και πολυπολιτισμική, ξαφνικά αυτές οι σπουδές έχουν αναπτυχθεί […] Έχω υποψήφιους διδάκτορες που έρχονται από την Κίνα, την Κορέα, τον Καναδά, τη Χιλή, από όλες τις χώρες της Ευρώπης κ.α. Μάλιστα, έλαβα το πρωί ένα email από έναν φοιτητή από την Κόστα Ρίκα που ζήτησε να παρακολουθήσει τα μαθήματά μου. Καταλαβαίνετε πόσο τραβάει αυτός ο πολιτισμός και πόσο και συμβολικά και ιστορικά και οικονομικά μπορεί να βοηθήσει».

…για το επίπεδο των βυζαντινών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια: «Οι καθηγητές κάνουν μία τεράστια προσπάθεια, υπάρχουν ελάχιστοι πόροι αλλά δουλεύουν πάρα πολύ […] Πολύ καλό το επίπεδο σπουδών, ανθίζει και υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν πάρα πολύ στην επιστήμη».

…για το «επίκαιρο» του Βυζαντίου σήμερα: «Υπάρχουν ορισμένα σημεία που είναι παράλληλα με τα σημερινά, όπως το γεγονός ότι σήμερα είμαστε στην πολιτική και την κοινωνία του θεάματος. Το Βυζάντιο ήταν της αναπαράστασης, μία κοινωνία όπου η εμφάνιση έπαιζε έναν πολύ μεγάλο ρόλο».

Μεταξύ άλλων, ο Πάολο Οντορίκο διοργανώνει επί οχτώ χρόνια ένα θερινό πανεπιστήμιο αφιερωμένο στις βυζαντινές σπουδές (τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενήθηκε σε Δράμα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Καβάλα), όπου υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές μελετούν τις βυζαντινές σπουδές από όλες τις πλευρές.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Σ. Π.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...