Κυριακή, Απριλίου 17, 2022

Οι Reporters United καταγγέλλουν: ΕΥΠ & κυβέρνηση παρακολουθούν δημοσιογράφους !

 

ΕΥΠ & κυβέρνηση παρακολουθούν δημοσιογράφους !
Από την πολυεθνική G4S στην ΕΥΠ | Banks.com.gr Παναγιώτης Κοντολέων: Από στέλεχος σε γνωστή πολυεθνική εταιρεία σεκιούριτι, στη διοίκηση της ΕΥΠ!

Νέα έρευνα του Reporters United αποκαλύπτει πώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρακολουθούσε για μήνες τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.
Reporters United: «Αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε  τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη» - 20/20 Magazine
Το Reporters United μελέτησε κρατικά έγγραφα που τεκμηριώνουν ότι την 1η Ιουνίου 2020 η ΕΥΠ ζήτησε από την Cosmote την άρση του απορρήτου σε αριθμό που ο δημοσιογράφος διατηρεί σε αυτόν τον πάροχο. Η διάρκεια της άρσης διατάχθηκε για δύο μήνες. Λίγο αργότερα, στις 13 Ιουλίου 2020, η ΕΥΠ κατέθεσε νέο αίτημα για παράταση της άρσης στο ίδιο κινητό, πάλι για διάστημα δύο μηνών και για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των υποκλοπών ο Θανάσης Κουκάκης αντιλήφθηκε ότι παρακολουθείται και στις 12 Αυγούστου 2020 έκανε καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), για να επιβεβαιώσει τις υποκλοπές σε βάρος του. Ωστόσο, την ίδια μέρα με την υποβολή του αιτήματος του δημοσιογράφου, η ΕΥΠ ζήτησε -αιφνίδια και μυστηριωδώς- την παύση της παρακολούθησης.

Αφού διαπίστωσε την υποκλοπή των συνομιλιών του δημοσιογράφου, στις αρχές Μαρτίου του 2021 η ΑΔΑΕ κατέθεσε στην ΕΥΠ ερώτημα για να γνωστοποιήσει στον δημοσιογράφο την παρακολούθησή του. Το ερώτημα φαίνεται ότι προκάλεσε αναταραχή στο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να αλλάξει -με παράνομη τροπολογία- τον νόμο για τις παρακολουθήσεις, με σκοπό να κρύψει τα ίχνη της υποκλοπής (Διαβάστε σχετικά την έρευνά μας από τον περασμένο Ιανουάριο με τίτλο: Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει!).

Την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων, ο δημοσιογράφος ερευνούσε την υπόθεση των συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς με τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα και τον επιχειρηματικό όμιλο Libra του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη (ενδεικτικά: Financial Times 1.11.2019 & 14.11.2019, inside story 28.1.2020 & 21.2.2020).

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: Πώς διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια από έναν ρεπόρτερ που την περίοδο των παρακολουθήσεων ερευνά τα συμφέροντα ιδιωτικών τραπεζών; Και πώς δικαιολογεί την υποκλοπή συνομιλιών δημοσιογράφου που συνεργάζεται με διεθνή ΜΜΕ, όπως οι Financial Times & το CNBC;

Πριν από λίγες μέρες το inside story αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι του 2021 (έναν χρόνο μετά την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ), το κινητό του δημοσιογράφου μολύνθηκε από το λογισμικό υποκλοπών Predator.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε μετά τις αποκαλύψεις του inside story ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου μέσω του Predator. Όμως τώρα το Reporters United αποκαλύπτει αυτό που η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει: ότι τελικά η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο. 
 

Εχθρός του Κράτους: Αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη

Κρατικά έγγραφα στη διάθεση του Reporters United τεκμηριώνουν ότι η ΕΥΠ, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, υπέκλεπτε τις επικοινωνίες ενός δημοσιογράφου που εκείνη την εποχή ερευνούσε υποθέσεις ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Όταν ο δημοσιογράφος το αντιλήφθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της υποκλοπής. Λίγο αργότερα, το κινητό του μολύνθηκε με το λογισμικό υποκλοπών Predator.

Των Νικόλα Λεοντόπουλου & Θοδωρή Χονδρόγιαννου

Διαβάστε ακόμη στο R•U :

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει!

Τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε υπούλως και κρυφίως τον νόμο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, σπρώχνοντας τη χώρα σε πρακτικές που μόνον η Ρωσία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία έχουν τολμήσει να υιοθετήσουν – και έχουν καταδικαστεί από το δικαστήριο του Στρασβούργου γι’ αυτό. Η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί χιλιάδες πολίτες επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, χωρίς όμως στο εξής εκείνοι να έχουν το δικαίωμα να το μάθουν. Αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η διάταξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Tων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου & Σταύρου Μαλιχούδη

Είμαι ο δημοσιογράφος που παρακολουθεί η ΕΥΠ

Ο ρεπόρτερ και μέλος του Reporters United Σταύρος Μαλιχούδης ανακάλυψε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον έθεσε υπό παρακολούθηση λόγω ρεπορτάζ που ετοίμαζε για λογαριασμό του Solomon με αφορμή ένα 12χρονο παιδί από τη Συρία και τη ζωγραφιά του. Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία η δημοσιογραφία;



Το Reporters United είναι ένα δίκτυο ρεπόρτερ
με σκοπό την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας,
τη συνεργασία με διεθνή ΜΜΕ και δημοσιογράφους,
και τη δημοσίευση ρεπορτάζ που δεν χωράνε αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Top 10 Danseuses Étoiles - Paris Opera Ballet/Οι καλύτερες μέχρι στιγμής Danseurs Étoiles ( πρώτες χορεύτριες) από τα Μπαλέτα της Όπερας του Παρισιού

  00:00 #10. Marie-Claude PIETRAGALLA - The Four Seasons (J. Robbins) 00:59 #9. Marie-Agnès GILLOT - Raymonda (R. Noureev) 02:13 #8. Laet...