Σάββατο, Απριλίου 09, 2022

Το όνομά μου είναι Διονύσης Τεμπονέρας, κύριε Υπουργέ!

 

Διονύσης Τεμπονέρας: Το όνομά μου είναι Διονύσης Τεμπονέρας, κύριε Υπουργέ!

*Μια προκαταβολική συγνώμη για το αυτοαναφορικό κείμενο.
Διονύσης Τεμπονέρας: Το όνομά μου είναι Διονύσης Τεμπονέρας κύριε Υπουργέ

Διονύσης Τεμπονέρας

  09/04/2022
ieidiseis.gr

Την περασμένη Τρίτη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και παραμονή της μεγάλης γενικής απεργίας της Τετάρτης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Χατζηδάκης, αποφασίζει να καταθέσει προς ψήφιση στη βουλή, το νέο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, με τίτλο «Δουλειές Ξανά».

Το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με εκείνο, που είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση, πριν από περίπου 20 ημέρες. Περιλαμβάνει τιμωρητικού χαρακτήρα διατάξεις για τους ανέργους και εντάσσεται στην βασική φιλοσοφία της Έκθεσης Πισσαρίδη, η οποία θεωρεί ότι, ο άνεργος, είναι μονομερώς υπεύθυνος για την ανεργία του, γιατί δεν φρόντισε να αναπτύξει κατάλληλες, για την αγορά εργασίας, δεξιότητες. Παράλληλα, γίνεται μια συγκεκριμένη προσπάθεια μέσω του νομοσχεδίου, να αλλοιωθούν τα στοιχεία που καταγράφει ο ΟΑΕΔ για την ανεργία, στο Μητρώο Ανέργων, ώστε να μειωθεί το «χάσμα» που υπάρχει, μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ (η μεν καταγράφει 587.000 ανέργους, ενώ ο ΟΑΕΔ 1.100.000). Αυτή η απόκλιση, δεν έχει εξηγηθεί με κανένα πειστικό τρόπο, μέχρι σήμερα και αφορά, πάνω από 500.000 ανέργους! Το νομοσχέδιο με διάφορους «κόφτες»(εισόδημα-εργασία-κατάρτιση) αποκλείει από τις παροχές και διαγράφει από το μητρώο των ανέργων, όσους δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η ανωτέρω συζήτηση, είναι επιστημονική αλλά και βαθιά πολιτική διότι, δημιουργεί συνθήκες εικονικής πραγματικότητας και «μαγειρεύει» τους αριθμούς, στερώντας επιπλέον από τους ανέργους, παροχές και ωφελήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω και με αυτό το σκεπτικό, προέβην σε ανάρτηση μέσω του λογαριασμού μου, στο facebook για αυτήν την λαθροχειρία, που εντοπίζεται, όχι μόνο στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου, αλλά και σε υπόλοιπα άρθρα, που έχουν το χαρακτήρα «ποινολογίου», διατυπώνοντας μια συγκεκριμένη άποψη.

teboneras1

Μέχρι εδώ όλα καλά. Σφοδρή η κριτική, που επιδέχεται φυσικά απάντησης, από τον οποιοδήποτε.

Την επομένη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δια του Γραφείου Τύπου(!), εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση, η οποία δεν αποτελεί απλά μια προσωπική επίθεση, αλλά ενσωματώνει θέσεις, αντιλήψεις και ιδιότητες, που έχει μια σημασία να αναδειχθούν.

teboneras2

1. Ας ξεκινήσουμε από τα θεσμικά: Στα πλαίσια της κριτικής που διατυπώνεται, όχι μόνο από εμένα προσωπικά, αλλά από το σύνολο της αντιπολίτευσης, εντός και εκτός βουλής, ο κ.Χατζηδάκης επέλεξε να χρησιμοποιήσει το Γραφείο Τύπου του υπουργείου, για να βγάλει μια καθαρά κομματική ανακοίνωση, που θα μπορούσε να βγει, μόνο από το πολιτικό του γραφείο ή από τα γραφεία της Πειραιώς. Να ενημερώσουμε τον Υπουργό, ότι το Γραφείο Τύπου, ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι στον ίδιο, αλλά δεν περιμένουμε τέτοιες δημοκρατικές ευαισθησίες και θα εξηγήσουμε παρακάτω τους λόγους. Σε κάθε περίπτωση το ύφος της ανακοίνωσης (θυμίζει έντονα λούμπεν, ακροδεξιό πρωτοετή φοιτητή, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) χαρακτηρίζει πρωτίστως τον συντάκτη της και φυσικά χρεώνεται στον ίδιο τον Υπουργό.

2. Ο κ.Χατζηδάκης «τσουβάλιασε» τον ΣΥΡΙΖΑ, την εφημερίδα Αυγή και εμένα προσωπικά, αποδίδοντας κατηγορίες περί fake news. Κατανοούμε τον πανικό του και την αγωνία του, για μια κυβέρνηση υπό κατάρρευση, αλλά ας δούμε ποια είναι τα fake news. Υπάρχουν στο νομοσχέδιο «κόφτες» που αποκλείουν τους («καταχραστές»)ανέργους από το επίδομα ανεργίας και τα λοιπά ωφελήματα του ΟΑΕΔ; Υπάρχουν τιμωρητικές διατάξεις, που στόχο έχουν να μειώσουν την ανεργία «στα χαρτιά»; Γιατί ο ΟΑΕΔ καταγράφει περισσότερους από 500.000 ανέργους, σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ; Έχουμε μισό εκατομμύριο «απατεώνες άνεργους βορείων προαστίων» όπως τους χαρακτήρισε ο κ.Χατζηδάκης;

3. Το ζήτημα της εφαρμογής του ν.1545/1985 είναι εξαιρετικά πολύπλοκο(όπως και το ζήτημα της «εκκαθάρισης» του μητρώου ανέργων) και αποτελεί θέμα σοβαρής συζήτησης, στην οποία δεν θα επικεντρωθώ, εμμένοντας στην άποψή μου ότι, ο τρόπος με τον οποίο αποκλείονται ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, από τα μητρώα, για να μένουν εκτός ωφελημάτων είναι προβληματικός, όπως άλλωστε και τρόπος που «μετράται» η ανεργία διαχρονικά. Το ότι εφαρμόζεται φυσικά, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν αναιρεί το γεγονός αυτό. Ήταν πράγματι όμως αυτό, που ενόχλησε τον κ.Χατζηδάκη;

4.Ο κ.Χατζηδάκης μας επιτίθεται προσωπικά με απαξιωτικό ύφος, ενοχλημένος από την παρουσία στις τηλεοράσεις και προφανώς, από το περιεχόμενο των παρεμβάσεων αυτών. Ιδίως ενοχλεί η παρουσίαση της πραγματικότητας, η όποια ο ίδιος θεωρεί, ότι του αφαιρεί πολιτικούς «πόντους». Καθόλου δεν κόπτεται, για τα ζητήματα της εργασίας, των συντάξεων κλπ. Έχει συνηθίσει από συναδέλφους μου, να τον «λιβανίζουν» καθημερινά, σε πρωινές εκπομπές, κάνοντας παράλληλους μονολόγους. Προσοχή, τον ενόχλησε κάποιος, που είναι ζήτημα, αν έχει βγει σε 3-4 εκπομπές, σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, την τελευταία 5ετία, χαρακτηρίζοντας την παρουσία αυτή «συχνότατη». Τρικυμία. Προφανώς απολαμβάνει την «αστική ευγένεια» συναδέλφων (ακομμάτιστων και αμερόληπτων άραγε;) εθισμένος, στην δική του εικονική πραγματικότητα. Είναι όμως μόνο αυτό;

5.Ο κ.Χατζηδάκης μας καλεί να ανοίξουμε «που και που κανένα εγχειρίδιο Εργατικού Δίκαιου». Ο άριστος απόφοιτος των ακριβών πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν έχει εργαστεί ποτέ στην κυριολεξία στη ζωή του(εκλέγεται ευρωβουλευτής και βουλευτής από το μακρινό 1994) απευθύνεται σε συνάδελφο του δικηγόρο, που αποφοίτησε από το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο πανεπιστήμιο, έκανε στο δημόσιο πανεπιστήμιο το μεταπτυχιακό του και εκπονεί σε αυτό, την διδακτορική του διατριβή, που ασκεί μάχιμη δικηγορία τα τελευταία 14 έτη, στον σκληρό ιδιωτικό τομέα, με ύφος δεξιού βαρύμαγκα, λέγοντας περίπου, «ρε, τράβα άνοιξε κανένα βιβλίο!». Η επαγγελματική επάρκεια οποιουδήποτε επαγγελματία κρίνεται βεβαίως από τους πελάτες του και όχι από τον κ. Υπουργό. Αλλά για να έχει πελάτες κανείς, πρέπει να έχεις και επάγγελμα(σημ. ο Μαρξ δίνει στην εργασία μια διάσταση, πέρα από την καθαρά οικονομική. Θεωρεί ότι, εκτός από μέσο βιοπορισμού, συνιστά και φορέα υλοποίησης της προσωπικότητας και διαμόρφωσης της συνείδησης). Τον ενοχλεί φυσικά η κριτική που του ασκούμε, για τα τερατώδη που έχει πράξει(Ολυμπιακή, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΠΕ,ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ, συντάξεις, εργασιακά και πόσες άλλες κατεδαφίσεις) αλλά περισσότερο τον ενοχλεί, που δεν μπορεί να μας «κλείσει το στόμα». Και εξηγούμαστε..

6.Ο κ.Χατζηδάκης τη διετία 1989-90, ήταν στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και της Γραμματείας Εκλογών του κόμματος, εν όψει των αναμετρήσεων του 1989 και του Απριλίου 1990. Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του, επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Οκτώβριο του 1992,εξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, θέση στην οποία παρέμεινε, μέχρι το 1994.Η περίοδος αυτή, είναι η επαύριον της δολοφονίας Τεμπονέρα, όταν τα παρακρατικά σκουπίδια της ΟΝΝΕΔ, των οποίων προΐστατο τότε ο κ.Χατζηδακης, εκδίδουν και μοιράζουν στην Πάτρα, τις παρακάτω ανακοινώσεις…

teboneras3

Όσο και αν ψάξαμε (και ψάξαμε πολύ) , δεν έχουμε διαπιστώσει… μισή φράση καταδίκης του Υπουργού Εργασίας, απέναντι στις πρακτικές αυτές, ούτε φυσικά, καταδίκη του δολοφόνου Καλαμπόκα (ως Πρόεδρος τότε, της ΟΝΝΕΔ).Έστω, μισή φράση για τα γεγονότα του 1991.Αντίθετα, όταν το αίμα του Νίκου Τεμπονέρα ήταν ακόμα νωπό, ο ίδιος δέχτηκε, ανέχτηκε και τελικά επιδοκίμασε, την παρακρατική βία των Οννεδιτών, φωνάζοντας, για την «αθωότητα» του δολοφόνου Καλαμπόκα, ως επικεφαλής τότε,της γαλάζιας νεολαίας.

Συνεπώς, η κατηγορία περί «εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ», βαραίνει σίγουρα λιγότερο, από την κατηγορία, περί θεσμικού εκπροσώπου, των δολοφονικών ταγμάτων της ΟΝΝΕΔ.

Στην χυδαία ανακοίνωση, που εξέδωσε ο υπουργός, δεν τόλμησε να μας κατονομάσει και μέσα στην απύθμενη θρασυδειλία του, θεώρησε ότι θα τον φοβηθούμε και θα τον «προσκυνήσουμε», όπως πράττουν οι παρατρεχάμενοι του.

Το όνομά μου είναι Διονύσης Τεμπονέρας, κύριε Υπουργέ, είμαι γιος του δολοφονημένου,  από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ  Γ.Καλαμπόκα, Νίκου Τεμπονέρα, απόφοιτος του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, μάχιμος δικηγόρος και εργαζόμενος, που θα υπερασπίζεται με όλες τους τις δυνάμεις τις ιδέες και τις αξίες του, κόντρα σε νεοφιλελεύθερους σούπερμαν σαν του λόγους σας…

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος- Εργατολόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Θύμιος και η Αστέρω παίζουν στο ψυχόδραμα του ΣΥΡΙΖΑ

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανούργα Σταματίνα Θανάσης Καρτερός Η ΑΥΓΗ avgi.gr  (INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ) Και έχει πλαντάξει στο δάκρυ ...